Šta je istina u optužbama ‘zviždača’ iz ZHMS?

Objavljeno: 01.05.2021, 11:00h

Portal PCNEN nastoji da provjeri utemeljenost optužujućih tvrdnji dvojice radnika Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Boris Raičković i Nenad Pižurica. Dušan Pavićević negira optužbe, Luka Mitrović ćuti, a nova uprava Zavoda izbjegava da odgovori na novinarska pitanja

Raičković i Pižurica tvrde da nova meteorološka stanica u Podgorici nije na adekvatnom mjestu, a da stanica u Ulcinju takođe zbog svoje lokacije ne može davati relevantne podatke. Raičković kaže da meteorološka stanica u Ulcinju ne može davati podatke relevantne za taj grad jer je okružena vodom, što pokazuje i „nenormalno“ visoka vlažnost koju ova stanica bilježi svakodnevno.

Raičković tvrdi i da su stare meteorološke stanice u Ulcinju, Budvi i Herceg Novom  od 2002.  do 2005. godine prodate u bescjenje, iako su se nalazile na najatraktivnijim lokacijama na obalama. Takođe kaže da je novac od prodaje potrošen na kupovinu stanova koje su, po povoljnim uslovima, kupili tadašnji direktor Dušan Pavićević, njegov zamjenik i pojedini zaposleni.

Raičković smatra da se stanje u ZHMS mora pod hitno mijenjati, te da je vrijeme da se malverzacijama stane na kraj, a odgovorni sankcionišu. Zbog svega ovoga zajedno sa svojim kolegom podnio je nekoliko krivičnih prijava protiv bivšeg direktora ZHMS-a Luke Mitrovića.

 „Ovo ne bi ni laik ovdje postavio“

Borisov kolega, Nenad Pežurica potvrdio je ono što je njegov kolega iznio pred našom kamerom i dodao da ovdje definitivno ima posla za tužilaštvo. Kazao je i da su stanovi koji su kupljeni od prodaje stanica na primorju trebali biti vlasništvo ZHMS-a, a ne pojedinaca.

„ Zavod bio u lošoj finansijskoj situaciji, stanove smo kupili po zakonu“

Bivši direktor Dušan Pavićević pristao je na razgovar za PCNEN u želji da objasni kako su se stvari odvijale za vrijeme njegovog direktorskog mandata koji se završio 2004. godine. Pavićević kaže da je već prošao golgotu, medijsku i sudsku kada je u pitanju prodaja meteoroloških stanica i kupovina stanova. Napominje da je sve rađeno u skladu sa zakonom i da je optužni predlog protiv njega još davno odbačen. Takođe dodaje da su stanovi koji su kupljeni zapravo bili krediti sa povoljnim uslovima, te da su oni bili dužni da plate 40% stana, a da su sredstva iz Zavoda pokrivala 60% cijene stana.

„Tada u Zavodu skoro niko nije imao riješeno stambeno pitanje, a bili smo loši i sa opremom. Trebala su nam sredstva za unapređenje Zavoda i poboljšanje uslova rada. Tačno je da smo tada pod povoljnim uslovima riješili stambena pitanja. Konkretno ja, koliko se sJećam, iz Zavoda sam dobio 37.000 eura dok smo ostalih 40% trebali mi da platimo. Sve je to odobreno od strane tadašnje Vlade Crne Gore jer smo morali namjenski trošiti sredstva i za to postoje dokumenta. To su bili slični uslovi kao i za profesore koji su kupovali stanove pod povoljnim uslovima“, kazao je Pavićević.

Falilo sunca i vjetra

Pavićević potvrđuje da su stare meteorološke stanice u Ulcinju, Budvi i Herceg Novom bile na atraktivnim lokacijama, ali da nisu imale adekvatne pozicije jer nisu bile osunčane i bile su u zavjetrini. On napominje da je održavanje tih objekata bilo dosta skupo te da su se odlučili na prodaju tih lokacija kako bi sredstva iskoristili za unapređenje Zavoda. Koliko se sjeća, stanica u Ulcinju prodata je 20% više od procijenjene vrijednosti tj. za nekih 180.000 maraka.

Pavićević je dodao da ljudi koji su kupovali objekat i plac nisu mogli da vjeruju da niko nije tražio procenat, jer je svuda važilo za državna preduzeća da postoje procenti koja se daju rukovodstvima!

Na pitanje, zašto je objekat u kome se nalazila centrala Zavoda kompletno renoviran samo godinu dana prije nego je srušen, Pavićević je odgovorio da je to bilo zbog bezbjednosti radnika, jer su cigle padale sa plafona a on bi bio odgovoran da je neko stradao. Nije mogao da se sjeti koliko je koštalo renoviranje centrale.

Na pitanje u vezi sa lokacijom meteorološke stanice u Ulcinju, Pavićević je odgovorio da ona odgovara većem području tj. Solani jer je cijeli taj dio močvaran, te da nije cilj službe da daje podatke u lokalnim tačkama već da prati klimatske prilike. On je dodao da se može postaviti jedna automatska stanica koja bi davala podatke konkretno za grad. 

Mitrović ne odgovara na poziv i poruke, iz ZHMS upućuju na SPI

Pokušali smo da stupimo u kontak sa bivšim direktorom Zavoda Lukom Mitrovićem koga ‘zviždači’ Raičković i Pižurica smatraju najodgovornijim za trenutno stanje u ZHMS. Nismo uspjeli. Osim poziva, poslali smo i SMS poruku na njegov broj, ali odziva nije bilo.

U želji da provjerimo navode iz tvrdnji radnika ZHMS Raičevića i Pižurice, uputili smo pitanja Zavodu. Međutim, iz pravne i službe za odnose s javnošću su nas uputili da pišemo zahtjev za slobodan pristup informacijama (SPI). Ni nakon našeg insistiranja da su dužni da odgovore na novinarska pitanja i da upoznaju javnost  jer je to javni interes, te da ne tražimo dokumenta već odgovore, ostali su pri svome i tražili zahtjev za SPI, čija procedura sa žalbama može trajati i duže od mjesec dana.

Zahtjev ćemo poslati, a eventualne odgovore objaviti.

PCNEN će nastaviti da traga za istinom u ovom slučaju sa ciljem da upozna javnost koja ima pravo da zna da li se novac u institucijama i javnim preduzećima troši na zakonit i pravičan način i koliko su kvalitetne usluge koje svi kao građani plaćamo.

  Vuk VUJISIĆ

Raičković i Pižurica: ‘Zgranuti smo pečatnim neistinama bivšeg direktora ZHMS’

Reagovanje mr Luke Mitrovića: Nijedna od navedenih činjenica i optužbi na moj račun i na račun Zavoda nije tačna

Zviždači progovorili o malverzacijama u ZHMS, odgovorni odgovaraju ćutanjem

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply