Raičković i Pižurica: ‘Zgranuti smo pečatnim neistinama bivšeg direktora ZHMS’

Objavljeno: 04.04.2021, 15:22h

Reagovanje na demanti bivšeg direktora ZHMS Luke Mitrovića

Zgranuti smo pečatnim neistinama bivšeg direktora ZHMS, Luke Mitrovića koji je svoj sedamnaetogodišnji mandat okončao prije par nedelja. Mi kao dugodišnji radnici ZHMS i dalje stojimo pri našim tvrdnjama da je Mitrović itekako odgovoran za malverzacije koje su se odigravale u zavodu jer je i sam potpisivao dokumenta i fakture za opravku vozila, koje su na nedeljnom nivou u prosjeku iznosile oko 800 eura. Čudno je razmišljati u pravcu da održavanje vozila za 5 godina iznosi blizu 200.000 eura, a za tu svotu se moglo kupiti skoro 20 novih vozila. U prilogu vam dostavljavamo na uvid javnosti jednu od faktura koje je odobrio upravo Mitrović, a ne treba dodatno napominjati da je sve tenderske ugovore i dokumentaciju lično on potpisivao.

Koliko su besmislene tvrdnje da je brinuo o radnicima i za njihovu bezbjednost, govori činjenica da je samo za sebe i njegovog kuma zamjenika direktora Brajuškovića nabavio  dva nova luksuzna vozila, za sebe Škodu Superb, a za kuma Daciu Duster. Mitrović je takođe  dužio vozilo SUV Kia Sorento koja mu je uglavnom služila za planinarenje. Direktoru i zamjeniku su vozila u većoj mjeri služila za privatne svrhe, što govori podatak da je kum Brajušković za nešto više od godine prešao preko 30.000 km uglavnom u privatne svrhe. U prilog ovoj tvrdnji dostavljamo isječak uredbe na kojoj se vidi da direktor i zamjenik duže navedena vozila.

Takođe licemjerno je prebacivati odgovornost na šefa voznog parka, službenicu za javne nabavke i  Načelnicu Opšte službe, kada je on rukovodio svim tim procesima, a službenici su bili samo izvršioci.

Mitrović takođe pokušava da demantuje da je nova meteorološka stanica u Podgorici koštala blizu 60.000 eura time što navodi da je tenderom koji je sprovela Uprava javnih radova cijena ovog objekta blizu 34.000 eura, ne navodeći naknadne radove, kupovinu namještaja, kao i  ostale opreme koja je sprovedena nabavkama male vrijednosti. Interesantno je da je i u ovoj javnoj nabavci izabran  izvođač građevinskih radova koji je i ranije izvodio građevinske radove za zavod. U prilogu vam dostavljamo isječke izvještaja koje potvrđuju naše tvrdnje.

Opština Podgorica je za novu meteorološku stanicu, dala privremenu lokaciju koja je u potpunosti neadekvatna za meteorološka mjerenja jer se nalazi na samo par metara od šina, visokonaponskog dalekovoda, podvožnjaka kao i veće površine drobljenog kamena koja će ljeti da daje nerelevantne podatke. Napominjemo da smo za podatke odgovorni ne samo građanima Crne Gore već i Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO).

Neistina je da smo na staroj poziciji, koja je  mnogo adekvatnija u prostorijama Biotehničkog instituta, zadnjih 13 godina plaćali zakup, već je od ZHMS traženo da plati simbolične režije tek od 2020. godine iako smo mi tamo od 2006. godine. Jedino, ako Mitrović računa da je nadnoknadu Biotehničkom institutu platio  malom građeviskom investicijom, tj. postavljanjem pločica na nekih 50 m2 kvadratnih hodnika, što je ZHMS platio 4300 eura, odnosno petostruko više od stvarne vrijednosti posla. Višestruka vrijednost građeviskih radova je nažalost ustaljena praksa ZHMS o čemu ćemo govoriti u narednom periodu.

Koliko je Mitrović brižan prema radnicima, govori činjenica da je naša kolegnica, Ivana Bulatović koja je samohrana majka dvoje djece, više puta molbama tražila da joj se omogući da boravi u prostorijama zavoda u Herceg Novom što je on više puta odbijao i prijetio prinudnim iseljavanjem. U prilogu vam dostavljamo dokumente koji to potvrđuju.

Ista praksa ne važi za tetku sadašnjeg zamjenika Radovana Kandića koja više od 15 godina stanuje u meteorološkoj stanici u Baru, bez plaćanja ikakvih režija, iako dotična samica ima riješeno stambeno pitanje u Podgorici,tj. stan koji izdaje. Ovi različiti aršini su za 15 godina ZHMS koštali blizu 30.000 eura.

Uvjereni smo u ispravnost ovih tvrdnji, a o tome govori činjenica da smo već  predali više krivičnih prijava  za ove i druge malverzacije koje su fazi istrage u policiji i tužilaštvu. Morali smo progovoriti o ovim malverzacijama koje su ZHMS dovele na niske grane.

Boris Raičković
Nenad Pižurica

———————– Vezani tekstovi

Reagovanje mr Luke Mitrovića: Nijedna od navedenih činjenica i optužbi na moj račun i na račun Zavoda nije tačna

Zviždači progovorili o malverzacijama u ZHMS, odgovorni odgovaraju ćutanjem

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply