Ekološki aktivisti revoltirani kandidovanjem Ratka Mitrovića za ministra

Objavljeno: 06.11.2020, 12:12h

Ekološki aktivisti traže da se povuče predlog mandatara Zdravka Krivokapića kojim se za ministra Ekologije prostornog planiranja i urbanizam predlaže prof. dr Ratko Mitrović.

Samo par sati nakon objave predloga ministara za novu Vladu Crne Gore na čelu sa mandatarom Zdravkom Krivokapićem, na društvenim mrežama su se oglasili ekološki aktivisti i građani koji se bore protiv izgradnje minihidrocentrala (mHE) na planinskim rijekama. Oni su revoltirani zbog predloga da u budućoj vladi prof. dr Ratko Mitrović bude na čelu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, zbog njegovog učešća u projektima mHe i  veze sa vlasnicima Dekar energy firme koja je počela izgradnju mHE u Barama Kraljskim.

Ratko Mitrović se navodi kao vodeći projektant mHE Crnja, Ljubaštica i Crni potok, protiv kojih su ustali mještani Bara Kraljskih.

To nije jedina veza sa Miranovićima. Prof. dr Ratko Mitrović je jedan od osnivača kompanije D.O.O „RENEWABLE ENERGY MONTENEGRO“, gdje je jedan od osnivača i Momčilo Miranović koji je koncesionar na rijekama u Barama Kraljskim.

Vladimir Novović, istaknuti mještanin Bara Kraljskih koji učestvuje u organizaciji protesta, upozorava da ekološka Crna Gora nema čemu da se nada ako je kandidat za ministra ekologije, planiranje prostora i urbanizma učestvovao u projektima izgradnje mHE.

“Vijest da je prof. Ratko Mitrović predložen za ministra ekologije u novoj Vladi Crne Gore nas je zatekla. Ne zbog biografije kandidata za ministra, koliko zbog potpisa ovog profesora na projektima izgradnje malih hidroelektrana u selu Kraljske Bare, opština Kolašin.

Naime, na tabli koja je postavljena na mjestu budućeg mašinskog postrojenja za čak tri mHE (Crnja, Ljubaštica i Crni potok) stoji njegovo ime, pa vodeći se našim iskustvom, Crna Gora po pitanju ekologije nema više čemu da se nada.

Ako je profesor Mitrović radio projekte izgradnje ove tri mHE, a pri tome projektovao mHE ‘Crni potok’, gdje su na istoimeni vodotok izdate UTU i gradjevinska dozvola i sve ostale dozvole, a vodozahvat za ovu mHE projektovao na rječici Čestogaz, u koju se uliva Crni potok (jer je pritoka Čestogazu) i dok na ovom prvom nije predviđena nikakva gradnja – dovoljno govori o tome koliko je ovog profesora briga o rijekama i ekologiji.

Ako je kandidovani profesor autor projekata ovih mHE, a kojim je planirao da tri male planinske rijeke od kojih zavisi sva priroda ispod ovod ovog dijela Komova i ako svojim projektima pokušava da stavi ‘sav planinski život’ i život ovog kraja u ukupno 10 kilometara cijevi, ostavi riječna korita suva u tolikoj dužini, naruši biodiverzitet, ugrozi sav biljini i životinjski svijet, utiče na to da lokalno stanovništvo ostane bez pitke vode i bude prinuđeno na iseljavanja sa vjekovnih ognjišta – onda je budućnost ekologije u Crnoj Gori pod ozbiljnim pitanjem.

Takođe, kako smo u saznanju, ovaj profesor je bio osnivač firmi koje su uključene u izgradnju ili koncesije za mHE, pored ostalih i na ovim riječnim tokovima – Crnja, Ljubaštica i Čestogaz, u Kraljskim Barama.

Do sada smo svim devastatorima našeg prostora i ubicama naših rijeka jasno stavili do znanja da u ovom kraju neće graditi mHE, niti će bilo koja povlašćena grupa ili tajkuni uništavati ono što su generacije naših predaka i Crna Gora čuvale za nova pokoljena, a to je zdrava sredina za život – tako možemo poručiti i budućem ministru, da iz ovoga kraja neće uzeti NI KAP naših rijeka, iako je to planirao još prije skoro 10 godina.”

Kandidat za ministra projektovao čak 15 mHE

Ekološka aktivistkinja Semra Mahmutović za PCNEN kaže da sama biografija prof. dr Ratka Mitrovića ne preporučuje istog za predloženo mjesto.

„Nesvijest ili zanemarivanje kumulativne štete mini hidroelektrana na živi svijet, životni prostor i održivi razvoj, kandidata za ministra dr Mitrovića koji u svojoj radnoj biografiji ima čak 15 mHe, bez obzira na stručne kvalifikacije i ostalo iskustvo, nikako ne preporučuje za ove resore. Za mještane sela koji već mjesecima blokiraju izgradnju mHe i zajedno sa ostalim građanima Crne Gore gotovo svu nadu polažu u Vladu koja će zaustaviti mHe kriminal ovo je nizak udarac koji obeshrabruje“, objašnjava Semra.

Na društvenim mrežama reagovao je i istaknuti  građanski aktivista Aaleksandar Dragićević, koji se nada da se radi o “šali” mandatara kada je u pitanju predlog ovog kadrovskog rešenja.

Portal PCNEN je poslao pitanja prof. dr Ratku Mitroviću. On je porućio  da će rado odgovoriti na pitanja, ali da će to tek može učiniti kad postane ministar, te da trenutno može nezvanično razgovarati sa nama. U međuvremenu, pokušali smo i posredstvom telefona da  stupimo u kontakt sa njim, ali se gospodin Mitrović nije javljao.

Odgovor URA na pitanje novinara PCNEN

“Prije svega, formiranje Ministarstva ekologije bio je jedan od vidova nastojanja URE da se na kvalitetniji način institucionalno riješe mnoga problematična ekološka pitanja u Crnoj Gori. To smatramo velikom pobjedom naše partije.

URA će se, kao zelena partija, zalagati da se u Skupštini Crne Gore izglasa zabrana gradnje mini hidroelektrana. To je princip od kog nećemo odustati. Ipak, važno je napomenuti da nećemo ni prejudicirati stvari i automatski diskvalifikovati predloženog ministra ekologije prof. dr Ratka Mitrovića.

Razumijemo da u javnosti postoji percepcija da je sporno njegovo učešće u projektovanju mini hidroelektrana, no, da li bi, po toj logici onda, svaki advokat koji štiti nekog počinitelja ubistva, i pritom dobije taj slučaj, automatski zbog toga bio sporan advokat?

Pritom, kako saznajemo, dr Mitrović je iz projektovanja mHE izašao prije nekoliko godina. Treba poslušati njegovo mišljenje i stav o mini hidroelektranama sada.

Svakako, ukoliko se ispostavi da se radi o nekome ko bi činio protiv interesa ekološke Crne Gore, mi ćemo reagovati proaktivno”.

Vuk VUJISIĆ

Mještani kolašinskih sela uputili otvoreno pismo Delagaciji EU u Crnoj Gori

Održan ptotest u Barama kraljskim (video)

Bare kraljske (video)

Bare Kraljske: Investitorima dat rok za povlačenje (uživo)

Bare Kraljske: Investitorima dat rok za povlačenje (uživo)

Za obustavu devastirajućih mHE, za naše rijeke!

Investitor povlači dio mehanizacije iz Bara Kraljskih (video)

Bare Kraljske: Investitorima dat rok za povlačenje (uživo)

Rijeku bagerima napali na prepad

Stručnjaci (ne)namjerno sakrili daždevnjaka iz Bara Kraljskih (video)

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply