Mještani kolašinskih sela uputili otvoreno pismo Delagaciji EU u Crnoj Gori

Objavljeno: 03.11.2020, 12:48h

Kolašin, Crna Gora – Mještani kolašinskih sela Kraljske Bare i Rečine, u kojima je planirana gradnja više malih hidroelektrana, uputili su danas otvoreno pismo Delagaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

Oni su zatražili od Delegacije EU da pozove Vladu Crne Gore da odmah zaustavi izgradnju mHE na rijekama Crnji, Ljubaštici, Čestogazu i Skrbuši kao i da raskine ugovore o koncesiji sa investitorima, a imajući u vidu da će razvoj i implementacija ovih projekata ugroziti osnovna ljudska prava i životne uslove njihove zajednice.

“Sad je više nego jasno da je politika izgradnje malih hidroelektrana pogrešna i da se kosi sa konceptom održivog razvoja i javnim interesom. Jasno je da od projekata malih hidroelektrana jedini interes imaju privatni investitori koji su došli da unište naše rijeke zahvaljujući uspostavljenom sistemu podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, koji je društveno-ekonomski neopravdan i građanima Crne Gore pravi finansijsku štetu“, navodi Vaslije Ivanovic, mještanin sela Rečine.

Mještani Kraljskih Bara i Rečina već duže vrijeme organizuju proteste protiv izgradnje mHE u njihovim selima, smatrajući da bi izgradnja mHE dovela do ubijanja osnovih uslova za život sadašnjih i budućih generacija i svakog potenecijala za održivi razvoj tog kraja.

„Nećemo prestati da organizujemo proteste protiv ovih štetnih projekata od kojih jedinu korist imaju privatni investitori u mHE. Ukoliko bi dozvolili da se izgrade ove mHE dobili bi mrtve rijeke, izgubili bi osnovne uslove život. Pozivam Vladu Crne Gore da još jedom razmotri naš slučaj i razmisle da li Crnoj Gori trebaju projekti koji uništavaju njeno prirodno bogatstvo“, navodi Milovan Labović, predsjednik MZ sela Kraljske Bare.

Održan ptotest u Barama kraljskim (video)

Bare kraljske (video)

Bare Kraljske: Investitorima dat rok za povlačenje (uživo)

Bare Kraljske: Investitorima dat rok za povlačenje (uživo)

Za obustavu devastirajućih mHE, za naše rijeke!

Investitor povlači dio mehanizacije iz Bara Kraljskih (video)

Bare Kraljske: Investitorima dat rok za povlačenje (uživo)

Rijeku bagerima napali na prepad

Stručnjaci (ne)namjerno sakrili daždevnjaka iz Bara Kraljskih (video)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply