Rijeku bagerima napali na prepad

by | jul 25, 2020 | Fičer, Priča dana | 0 comments

Kolašinske rječice Čestogaz, Ljubaštica i Crnja zajedno formiraju rijeku Drcku – jednu od jačih pritoka Tare. Prema koncesijama, koje je još 2008. godine dobila firma Dekar, sve tri rječice biće stavljene u cijevi, kako bi se na krajevima njihovih vodotoka izgradile tri male hidroelektrane (MHE). To znači da će rijeka Drcka u budućnosti, umjesto iz bistrih planinskih potoka, izvirati iz turbina za proizvodnju električne energije.

Iako su mislili da se u selu Bare Kraljske odustalo od izgradnje malih hidroelektrana, mještani su bili iznenađeni kada su vidjeli cijevi na Čestogazu. Tvrde da im je prije desetak dana bilo sumnjivo mutnost inače bistre i pijaće voda Ljubaštice.

Prizor, kojem su tada svjedočili mještani Bara Kraljskih, vidjeli su i naši reporteri na ušću rječice Čestogaz u Ljubašticu. Metalne cijevi obložene plastikom, prečnika malo manjeg od metra, nizale su se uz vodotok raskopanog Čestogaza. Mašinama andrijevičkog preduzeća „Igma Grand“ cijevi su se spuštale u vodu, punoj šuta i drvenog otpada posječene šume.

Mještani tvrde da se idila male šumske rijeke pretvorila u grozno gradilište. Još gore je što se čini da će mali vodostaj rječice cio stati u velike metalne cijevi. Ista sudbina, tvrde, čeka i ostale dvije rijeke.

Na kilometar uzvodno od ušća Čestogaza, gdje se gradi vodozahvat, situacija izgleda mnogo gore. Izgradnja brane na rječici Crni Potok, pritoci Čestogaza, je u začetku, a biće izgrađena tačno na sastavcima njihovih vodotoka. Tu je postavljena jedna cijev, a vidljivo je da sve vode iz obje rječice u potpunosti ulaze u cijevi.

Za radove nije znao ni predsjednik Opštine

Predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Milovan Labović već je počeo da skuplja potpise nezadovoljnih komšija, kojih je, tvrdi, stotinjak, kako bi donosioci odluka zaustavili gradnju štetnih hidrocentrala.

On ističe da niko od mještana nije obaviješten o početku radova, niti je bila održana javna rasprava, na kojoj bi izrazili svoje nezadovoljstvo. Međutim, sumnja da je investitor, ipak, stigao do nekih komšija kako bi mu oni ustupili svoje parcele za pristupne puteve i objekte.

„Tamo se nalazi privatna imovina, koju su, na žalost, neki naši ’mještani dobri’ dali na upotrebu koncesionaru. Ja ovom prilikom hoću da kažem da nikada nije održan nijedan sastanak na tu temu, niti je bilo ikad ikakva inicijativa od strane investitora prema mjesnoj zajednici, niti od strane opštine, niti od strane države, niti su mještani, kako stalni stanovnici, tako oni koji nam povremeno dolaze… niko nas nije obavijestio o tome“, kazao je Labović za PCNEN.

On tvrdi da je bio kod predsjednika Opštine Milosava Bata Bulatovića da se informiše o radovima, ali da ni prvi čovjek Kolašina nije čuo za radove u Barama Kraljskim.

Bulatović je PCNEN-u potvrdio da je za radove čuo od mještana, jer oni, kao lokalna vlast, nemaju ingerencije nad poslovima koje odobrava Vlada Crne Gore.

On kaže da je mještane uputio da prvo porazgovaraju sa investitorom i vide da li mogu da prevaziđu problem, dok će kao predsjednik opštine „biti tu za sve šta je u njegovoj nadležnosti“. Ne isključuje mogućnost da komunalni inspektori Kolašina obiđu sporne radove, ukoliko ne dođe do dogovora.

„Nama je u interesu da se problem riješi u korist svih“, kazao je Bulatović.

Labović, međutim, strahuje da će njegovo selo ostati bez pijaće i tehničke vode kada se izgrade sve tri mHE. Smatra da je vodostaj jako mali na svim rječicama, zbog čega će cijeli vodotok završiti u tri cjevovoda.

„Ova voda ne može da pokvasi onu cijev“, kaže Labović.

Tvrdi da se osjećaju ugroženim i, ako ne uspiju drugačije, spremni su životima da brane svoje vode.

Novović: Rijeku ćemo braniti i fizički

Njegov komšija Vladimir Novović sumnja da će rijeke iz njegovog kraja doživjeti sudbinu Bistrice, slike čijeg presušenog korita danima kruži po internetu i društvenim mrežema. On nas je odveo do prelijepog izvora rijeke Ljubaštice, koji se nalazi odmah ispod istoimenog stočarskog katuna Vasojevskog Koma. Tu se planira vodozahvat MHE „Ljubaštica“.

„Ova rijeka ima porozno (šupljikavo) korito, u gornjem dijelu je ponornica, a mi, stanovnici okolnih imanja, imamo izvore sa ove rijeke, i oni zavise od vodostaja rijeke. Ukoliko investitor ostvari svoje namjere, prvo što ćemo ostati bez vode za svoja domaćinstva. Mi ne možemo da vjerujemo da neko dolazi da uništava ovakvu rječicu“, kazao je Novović za PCNEN.

Smatra da je po svakom osnovu negativan uticaj mHE na rijekama ispod Koma.

„Ne mogu da vam opišem što osjećam prema ovoj rijeci. Ali ćemo zbog hidrocentrala imati suvo korito, uz nemogućnost vlage, uz pretjeranu sječu šume, i dolazimo do formule koju, vjerovatno, djeca iz osnovne škole mogu da izračunaju, da ćemo za blsiki broj godina imati suvo korito, suve šume, suv vazduh, i da će to da utiče najprije na zdravlje ljudi, na životinsjki i biljni svijet i na demografsku strukturu ovog stanovništva“, rekao je on.

On tvrdi da ne postoji novac za koji bi dao svoju zemlju u svrhu izgradnje mHE.

„Ja svoju zemlju neću dati nipošto. Ne postoje pare, ne postoji bilo kakav materijalni dio zbog koga bih dozvolio da bilo koji dio ovih mini hidrocentrala prođe preko moga imanja“, kaže Novović.

On ističe da su sa mjesnom zajednicom pokušali da naprave bilo kakav korak u rješavanju tog problema, jer je većina stanovnika Bara Kraljskih protiv svake namjere da se izgrade male hidroelektrane u njegovom kraju.  Tvrdi da je 179 vlasnika imanja iz sela potpisalo peticiju protiv izgradnje mHE.

Novović pojašnjava da nivo rijeke opada svake godine zbog sve manjih količina padavina i snijega na planinama, zbog čega misli da će mala hidrocentrala potpuno uništiti vodostaje rijeka ispod Vasojevskog Koma.

„Mi ćemo se boriti na sve moguće načine, a na kraju će nam, vjerovatno, ostati onaj drugi koji niko ne želi. A to je da fizički odbranimo naša imanja i naše rijeke, odnosno rijeke svih građana Crne Gore“, ističe Novović.    

Radove počeli 12 godina nakon koncesije

Vlada Crne Gore je prvi ugovor o koncesiji sa podgoričkim preduzećem „Dekar“ zaključila 2008. godine.

U Informaciji sa sjednice Vlade Crne Gore od prošle godine navodi se da je na osnovu   prihvaćenog idejnog rješenja predviđena izgradnja i eksploatacija tri male hidroelektrane –  MHE Crnja, MHE Ljubaštica i MHE Crni potok. Kompanija Dekar, podgoričkog biznismena Momčila Miranovića, u međuvremenu, je u Andrijevici osnovao ćerku firmu „Dekar Energy“.

Iako je rok završetka radova bio 2016. godine, investitior nije uspio u tom roku da završi male hidrocentrale. U međuvremenu, podnosio je više zahtjeva i dobijao više rokova da se dogovoreno završi. Važenje koncesije Vlada je spustila sa 30, na 29 godina od prijema postrojenja.

Međutim, prošle godine su Vlada Crne Gore i „Dekar Energy“ sklopile novi ugovor i investitor je dobio nove dvije godine da završi posao. Preduzeće „Igma Grand“, čije smo mašine vidjeli u Barama Kraljskim, u vlasništvu je brata prvog čovjeka Andrijevice Srđana Mašovića – Igora Mašovića. On je sa njegovim preduzećem „Igma Energy“ izgradio više MHE na teritoriji grada, na čijem čelu je njegov brat.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Vuk VUJISIĆ

 

 

0 Comments

Submit a Comment