Stručnjaci (ne)namjerno sakrili daždevnjaka iz Bara Kraljskih (video)

Objavljeno: 04.10.2020, 20:36h

Radi se o ozbiljnim previdima, ali i mogućoj zloupotrebi položaja ili “fušerskom” poslu

Tokom današnjeg obilaska rijeke Čestogaz i Crni potok, gdje se vodi bitka protiv izgradnje minihidroelektrane (mHE), aktivisti su naišli na zaštićenu životinjsku vrstu. Radi se o vodozemcu, šarenom daždevnjaku (lat. salamandra-salamandra) koji je zaštićen zakonom iz 2006. godine.*

Ovo ne bi bilo ništa čudno da se u Elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu (na osnovu koje su dobijene dozvole za izgradnju mHE) ova zaštićena vrsta uopšte ne pominje. U dijelu gdje se pominje flora i fauna, koji zauzima dvije strane elaborata, pominju se neki organizmi, a od endemskih vrsta pominje se samo jedna vrsta pijavice.

Da se radi o ozbiljnim previdima, mogućoj zloupotrebi položaja i “fušerskom” poslu koji je zahtijevao minimum godinu dana istraživanja na ovom područiju, rečeno nam je iz više relevantnih akademskih izvora, koji su željeli da ostanu anonimni.

Oni ukazuju na to da u elaboratu nije uopšte obrađivan uticaj izgradnje mHE na druge zaštićene životinjske vrste kojih, prema tvrdnjama stručnjaka, na tom prostoru itekako ima.

Mišljenje da postoje propusti u pomenutom elaboratu na svom FB profilu objavio je i ekolog Darko Saveljić.

Danas (4. oktobar) je Svjetski dan zaštite životinja. Možda je baš zato ovaj daždevnjak izmilio pred aktiviste i našu kameru u želji da opomene kako je zaboravljen u elaboratu projekta mHE koji će izmijeniti njegovo stanište.

* Rješenje o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta i vrsta gljiva »Sl.list RCG«, br. 76/06

V.Vujisić

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply