Ljubinki ni Predsjednik ne pomaže

Objavljeno: 31.12.2019, 10:47h

U Upravi za nekretnine priznaju grešku, a kad će je ispraviti – ne zna se!

Cetinjanki Ljubinki Vučković, koja se godinama bori sa institucijama za svoja prava, prije par dana je stiglo pismo iz Kabineta Predsjednika Crne Gore.

Ljubinki su prije dva mjeseca sa te adrese obećali rješavanje problema i da se predsjednik države ,,lično založio za to’’.

Redakciji portala PCNEN je savjetnik za pravna pitanja predsjednika Crne Gore Boris Bastijančić je rekao ,,da je cjelishodno sačekati da pravna stvar gospođe Ljubinke Vučković bude okončana pred organizaciono i funkcionalno nezavisnim državnim organom, a da se nakon njegovog ishoda, ukoliko bude potrebno, daju odgovori’’.

Ostali smo uskraćeni za odgovor na pitanja – šta su planirali da preduzmu i šta su preduzeli da kuća Ljubinke Vučković bude ucrtana u katastar, tj. da Uprava za nekretnine ponovo pokrene postupak, po rješenju Upravnog suda.

Ljubinka kaže da ona ne bi imala potrebu da se obraća predsjedniku Crne Gore da postoje organizaciono i funkcionalno nadležni organi.

,,Posljednja zakazana rasprava od strane Uprave za nekretnine bila je 15.10.2019. – što znaći da je davno probijen zakonski rok za preduzimanjem bilo kakve radnje, sa čim je Bastijančić trebao biti upoznat. Očevidno je da se svi ’organizaciono i funkcionalno nadležni organ ’dobro sporazumijevaju ćutanjem a i Bastijančić ih razumije i sa ovakvim odgovorom podržava njihov rad odnosno nerad i neznanje“, ogorčena je Ljubinka.

U pristiglom pismu iz Kabineta Predsjednika Crne Gore Ljubinka je dobila obrazloženje od Uprave za nekretnine, koje nije mogla dobiti na drugačiji način, jer Ljubinku nisu kontaktirali od organizovanja javne rasprave.

Našoj redakciji su juče elektronskom poštom poslali isti dokument koji su poslali Kabinetu Predsjednika Crne Gore, ne odgovarajući na pitanje kada će riješiti problem.

Rečeno nam je ,,da je Područna jedinica pokrenula postupak samim zakazivanjem rasprave u cilju otklanjanja nedostataka na koje je sud ukazao, a to je preciziranje zahtjeva u smislu da li stranka traži upis objekata i na čije ime, kao i da li su isti građeni u skladu sa zakonom, odnosno, da li posjeduje dokumentaciju za izgradnju“.

Takođe nam je rečeno da se ni Ljubinka ni njen zastupnik nisu odazvali, niti opravdali izostanak sa javne rasprave.

Ljubinka je  prije dva mjeseca rekla za PCNEN da se neće odazivati na ovaj poziv ,,jer joj non stop preokreću izjave na raspravama“.

Iz Uprave za nekretnine kažu da ,,nisu tačni navodi stranke da službenici nisu htjeli da prime njene žalbe na arhivi“, na što nam se Ljubinka požalila prethodnog puta.

„Pođem u Upravu za nekretnine da predam žalbu, kažu mi ne može, nisi se pravno izjasnila. Onda nađem advokata, napiše mi on podnesak, ona na šalteru neće da mi ovjeri, ponesi kaže pravnici Uprave za nekretnine. Neće da ovjeri, na arhiv da prihvati. Onda sam počela preko pošte da im šaljem. Nema izgovora zašto neće, nema priče s njima, samo ćute i – ne znaju ništa“, ispričala je Ljubinka tada za PCNEN.

U obrazloženju Uprava za nekretnine i dalje ne priznaje svoju grešku, gdje su ucrtali kuću kao pašnjak i to, kako tvrdi Ljubinka, u pogrešnoj katastarskoj jedinici. Takođe, u obrazloženju stoji da su objekti mogli biti izgrađeni od 1990 – 1997. godine, a da promjena na nepokretnostima nije prijavljena u roku od 30 dana, te da od toga potiče problem.

Međutim, Ljubinka tvrdi da je kuća izgrađena 1989. godine, a već useljena 1990. Ona ističe da se 2007. obratila zahtjevom i platila izlazak Komisije za identifikaciju objekata na teren, uprkos tome što je znala da je to njihova greška.

,,Tada mi je član komisije koji je bio predsjednik komisije i vršio promjenu podataka kazao da je na osnovu priče iz pjace, a ne po spisima koji su mu bili ispred nosa unio podatke. Kazao mi je da sam tu na granici, pa što mi smeta đe će imovinu upisati“, kaže Ljubinka.

Zbog toga danas u obrazloženju Uprave za nekretnine koje su poslali Kabinetu Predsjednika Crne Gore, stoji da se greška (mada je tako ne nazivaju) ne može ispraviti samo izmjenom naziva katastarske opštine, već je potrebno izmijeniti granicu katastarske opštine Dobrsko selo i Cetinje II.

Ljubinka kaže da su joj ovom greškom prije dvije decenije blokirali jedini izvor prihoda, a time i sve ono što život čini životom.

,,Ovo je najužasnije kršenje ljudskih prava, najužasnije svjesno ubijanje ,’žilave’ porodice koja istrajava nakon toliko zla od strane državnih institucija“, kaže ona.

Ljubica ima mnoštvo pitanja.

,,Kakve su to državne institucije koje ne znaju da isprave svoju grešku? U kakvoj to državi živim gdje se ne poštuju osnovna ljudska prava? Zašto Specijalno državno tužilaštvo ne ispita moje navode iznesene u javnost, jer ne postoji drugi način da dođem do njih, i ne odgovori javno o kakvom se zločinu radi…?

Ona kaže da od države ne traži ništa, niti je “ikad tražila”, ali je “dobila samo nepravdu i zlo”.

“Ovo što su greškom blokirali to sam sama stvarala, to su moja djela, moje zamisli, ideje i ciljevi, koje sam do sad i pored blokade od strane državnih institucija uvijek sprovodila u djela…

Nije mi država sa ovakvim predsjednikom i institucijama dala život, te stoga nemaju pravo da me naočigled nacije ubijaju natenane, s uživanjem, jer da je drugačije, na moje obraćanje u javnosti preduzele bi se momentalno radnje za rješenje, a ne iskrivljena obavještenja.“

Jovana DAMJANOVIĆ

Traganja za pravdom i dalje traje

Pašnjak na kući

Tražim pravdu!

Ljubinkina priča (dopunjena drugi put)

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply