Traganja za pravdom i dalje traje

Objavljeno: 28.11.2019, 18:08h

Javlja: Ljubinka Vučković

Uprkos nadljudskoj borbi za egzistenciju, sebe i svoga sina, bijem bitku za deblokadu cjelokupne privatne imovine, gdje je sve kristalno čisto i jasno kao dan, a za državu, problem bez rješenja.

Javnim obraćanjem predsjedniku države i molbom za hitno postupanje dobila sam samo obećanje, koje ne zadovoljava moje ljudske  potrebe. Ni nakon skoro tri mjeseca, nema pomaka niti bilo kakvog objašnjenja.

Ovakav postupak i odnos prema neprirodnoj, neizdrživoj i neprimjerenoj situaciji za pripadnicu ljudskog roda, u koju me je  dovela država, govori o integritetu i kredibilitetu predsjednika i države na čijem je čelu.

Uporedo vodim i bitku za ostvarivanje prava iz radnog odnosa. Pored tužbe za neisplaćene lične dohodke, za period 2000- 2005, podnijela sam tužbu za nezakonito proglašenje tehnološkim viškom. Učinila sam to preko advokata Željka Damjanovića iz Cetinja. Postupak je vodila sutkinja Vesna Pavišić, koja je zakazivala i otkazivala ročišta, u dogovoru sa advokatima, pod nazorom predsjednika suda Gorana Vrbice. I tako je uspjela  sutkinja da za godinu dana ne održi nijednu raspravu.

Na moje žalbe presjedniku suda, dobijala sam odgovor – vidjeću o čemu se radi, i prenio mi je da je problem odlaganja nedolazak advokata na zakazana ročišta.

Na moje pitanje, da li je odlaganje ročista zbog odsustva sudije takodje odgovornost advokata, kazao je da je upoznat s time, te da je sutkinji bio umro rodjak.

Pošto je advokat kojeg sam angažovala često mijenjao broj telefona i zato mi bio nadostupan, morala sam se snalaziti na razne načine da dodjem do informacija o daljem postupku. U pisarnici, zavisno od raspolozenja, službenica Vjera Sjekloća me je upućivala kod sudkinje koja je vodila postupak, presjednika suda ili kod angažovanog advokata.

Ipak sam saznala od sudkinje, koja mi je skoro uvijek govorila da se informišem kod advokata, datum ročista, na kojem smo, konačno, svi bili prisutni. Nastao je tajac, a onda se sutkinja Vesna Pavišić obratila advokatima, Aleksandru Kovačeviću iz Cetinja, pravnom zastupniku preduzeća, i Željku Damjanoviću, pravnom zastupniku “mojih interesa”, pitanjem: A što ćemo sad?

Nije konstatovala moje prisustvo, brzo je pao dogovor da se nadju za desetak dana, bez preciziranja datuma. Potom je kazala zapisničaru da ponese papir da se advokati potpišu, da su pristupili ročistu. Taj papir koji su advokati ovjerili svojim potpisom je, ustvari, bio blanko zapisnik. Nakon toga su im vrata bila tijesna -nestali su gurajući se ko će prvi izaći.

Nastavila sam da tragam za informacijama o daljem postupku. Nakon mjesec dana sam saznala od službenice u pisarnici da je tužba povučena zbog nepristupanja ročištu advokata kojeg sam angažovala. Informisala sam se u sudu da li advokat kojeg sam angažovala ima zakazano sudjenje u drugim postupcima, da bih stupila u kontakt sa istim. Posrećilo mi se, sreli smo se u sudu. Na pitanje, zašto je to uradio, bio je iznenadjen, zakleo se u djecu da nije obaviješten o povlačenju tužbe.

Uputila sam žalbu Advokatskoj komori Crne Gore. Nakon dvije godine su odgovorili da sam zakasnila sa žalbom. Angažovala sam drugog advokata. On je zahtijevao da donesem rješenje i fotokopiram dostavnice, jer on ne namjerava  da se lakta po cetinjskom  sudu.

Uputila me službenica iz pisarnice da se pisanim zahtjevom obratim predsjedniku suda i lično predam zahtjev. Zakazao mi je za tri dana u jedan sat da dodjem u pisarnicu. Kad sam ušla u pisarnicu, predmet je bio na stolu. Službenica u pisarnici je spis donijela na šalter, otvorila ga i, čvrsto ga držeći rukama, kazala da je presjednik suda kazao da mogu samo da pogledam spise, bez fotokopiranja. Presjednik suda je, za to vrijeme, vidno uznemiren šetao iza službenika u pisarnici.

Nastavila sam da tražim savjesnog i profesionalnog advokata…

Napomena: Portal PCNEN nastoji da pomogne običnim ljudima koji bespomoćno tragaju za pravdom. Ljubinka je već podijelila dio svoje priče sa našim čitaocima kroz svoju prvu ispovijest i kasnije kroz priču naše saradnice Jovane Damjanović. Nastavljamo da ovu priču držimo u fokusu u nadi da ćemo tako podstaći nadležne državne institucije da rade ono za šta su osnovane i plaćene od građana/ki.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply