Popisujemo se!

Objavljeno: 01.04.2011, 07:44h

 U Crnoj Gori danas počinje popis stanovništva, domaćinstava i stanova  i trajaće do 15. aprila. Na popisu postoje obavezna i neobavezna pitanja. Među neobaveznim pitanjima su ona koja se odnose na nacionalnu, jezičku i vjersku pripadnost i na ta pitanja građani/građanke ne moraju da odgovoraraju.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova, pripremljen je, kako je službeno navedeno, u skladu sa međunarodnim standardima i obezbijediće podatke visokog kvaliteta koji su neophodan input u predpristupnim pregovorima sa Evropskom unijom npr. za izračunavanje indikatora koji imaju uticaja na alokaciju finansijskih sredstava.

\"U Crnoj Gori danas počinje popis stanovništva, domaćinstava i stanova  i trajaće do 15. aprila. Na popisu postoje obavezna i neobavezna pitanja. Među neobaveznim pitanjima su ona koja se odnose na nacionalnu, jezičku i vjersku pripadnost i na ta pitanja građani/građanke ne moraju da odgovoraraju.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova, pripremljen je, kako je službeno navedeno, u skladu sa međunarodnim standardima i obezbijediće podatke visokog kvaliteta koji su neophodan input u predpristupnim pregovorima sa Evropskom unijom npr. za izračunavanje indikatora koji imaju uticaja na alokaciju finansijskih sredstava.

Eurostat će pratiti sprovođenje popis, što daje dodatni kredibilitet ovom poslu i smanjuje sumnje da eventualno može biti nekih zloupotreba, saopštili su juče predstavnici te evropske institucije i crnogorske Vlade.

Prve rezultate popisa po naseljima, jedinicama lokalne samouprave za teritoriju Crne Gore, Monstat će objaviti u roku od 30 dana od završetka popisa, a konačni će biti objavljeni od 1. januara 2012. do 31. decembra 2013. godine.

Uoči popisa je vođena žestoka kampanja političkih partija, vjerskih organizacija i medija s ciljem da se utiče na građana/građanke da se izjasne na poželjan način kada je riječ o nacionalnom, vjerskom i jezičkom identitetu.

Prema popisu iz 2003. godine, u Crnoj Gori je Crnogoraca/Crnogorki bilo  267.669 (43,16%), Srba/Srpkinja  198.414 (31,99%), Bošnjaka/Bošnjakinja   48.184 (7,77%), Albanaca/Albanki  31.163 (5,03%), Muslimana/Muslimanki  24.625 (3,97%), Hrvata/Hrvatica  6.811 (1,10%), Roma/Romkinja  2.601 (0,42%), Jugoslovena/Jugslovenski  1.860 (0,30%).

Prema popisu iz 2003. godine, srpskim jezikom je govorilo 393.740 stanovnika/stanovnica (63,49%), a crnogorskim 136.208 (21,96%) stanovnika/stanovnica Crne Gore.

Demografski okvir Crne Gore se može pratiti od 1909. godine kada je Knjaževina Crna Gora obavila prvi popis stanovništva.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

  1. Neon says:

    Pozivam sve neonske svjetiljke da se izjasne kao Neoni. Izjasnite se slobodno, u skladu sa svjetlošću koju emitujete: nacionalnost – Neonska, jezik Neonski.

  2. Veljko B Ilic says:

    “Da nije bilo Nikole Tesle, svijet bi ostao u mraku”, tako su me nekada ucilli u skoli. Danas 2011 godine pojavi se neki Neon, koji zeli da Crnu Goru (bez Crnogorca) obasja nekom ‘neonskom svjetloscu’, pod uslovom, da se pridrzavamo njegovih savjeta, kako da se deklarisemo na popisnom papiru. Boze moj, valjda gradjani Crne Gore znaju pocetkom Treceg Milenijuma, kojega su roda i poroda, i kojim jezikom zbore. Zivjeli!

  3. Neon says:

    Iliću, vidim da nisi popio apaurin

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register