Odbijena žalba Asanža na odluku o njegovom izručenju SAD

by | jun 9, 2023 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Žalba osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža na odluku o njegovom izručenju SAD odbijena je, preneo je britanski Dejli mejl, a zvaničnici britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova pripremaju dokumentaciju potrebnu za izručenje Asanža po kratkom postupku.

Asanž je podnio žalbu prošlog juna, nakon što je bivša ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel potpisala odluku o njegovom izručenju.

Britanski medij navodi da i dalje postoji šansa da odluka o izručenju bude stopirana u poslednjem trenutku i to intervencijom sudija iz Evrope.

Asanž je u decembru lani podneo žalbu Evropskom sudu za ljudska prava. Kako bi sada obustavili izručenje, ovaj sud trebalo bi da izda hitnu zabranu pozivajući se na tzv. Pravilo 39, koje omogućava sudiji da blokira bilo kakvu pravnu radnju dok se ne odluči o valjanosti predmeta. Ova mjera najčešće se koristi kako bi se zaustavila ekstradicija tražilaca azila kod kojih postoji strah da će biti sudski gonjeni ako se vrate u zemlju, prenosi RT.

Američke vlasti terete Asanža za objavljivanje više od 500.000 dokumenata, procurilih 2010. i 2011. godine u vezi sa ratovima u Iraku i Avganistanu.

Ako bude osuđen u SAD, Asanž se suočava sa mogućom kaznom do 175 godina zatvora, rekli su njegovi advokati.

VEZANE VIJESTI

 

0 Comments

Submit a Comment