Nemušti jezik Ministarstva prosvjete

by | jun 9, 2023 | Analize&Mišljenja, Priča dana | 0 comments

Jedna od glavnih karakteristika mentalno i emotivno nezrelih osoba je nesposobnost da čuju drugačije mišljenje i da formulišu smislen odgovor. Međutim, jedno je susret sa takvom osobom u nekoj privatnoj situaciji, a potpuno drugo je kada neki državni službenik zloupotrijebi državnu službenu stranicu, e-mail ili drugi sistem komunikacije da bi cenzurisao ili čak potpuno blokirao komunikaciju sa osobom ili, čak, zaposlenim čije mišljenje mu iz nekog razloga ne odgovara.

Ovu drugu neprijatnu situaciju sam prvi put doživjela prije godinu dana kada sam napisala javni predlog Muzičkom centru da angažuju harfistu/kinju koja neće namjerno preskakati djelove svog štima jer joj je tako lakše. To nije pravedno prema publici koja nije edukovana da takve stvari prepozna, a prije svega je neprofesionalizam. Kao odgovor na tu kritiku, administrator facebook stranice Muzičkog centra me je potpuno blokirao tako da ni danas ne mogu da ostvarim svoje pravo da se informišem o koncertima u Muzičkom centru preko pomenute stranice. Zapravo, nisam mogla ni pregledati reakcije građana za koncert na kom sam učestvovala krajem aprila…

Nešto slično tome se desilo na samom početku aktuelne afere oko maturskih ispita. Naime, Ministarstvo prosvjete je u nedjelju popodne izdalo saopštenje u kom se izričito zahtijeva da komisija koja je ocjenjivala maturante ponovi proceduru ocjenjivanja! Vršen je pritisak na kolege da mjesec i po svog mukotrpnog rada, utemeljenog na neoborivim činjenicama, ponište i daju nove ocjene osobama koje su masovno prepisivale. Napominjem, da u tom trenutku nijesam znala da su kolege dale realne ocjene (1-5) dok je Ministarstvo prosvjete kroz drugu komisiju, na čijem čelu se nalazi ministar prosvjete lično, prepravilo ocjene mnogih radova u nule. Ovu informaciju sam dobila tek u srijedu prijepodne.

U nedjelju, tog 4-og juna, objavila sam na svom facebook nalogu kratko, otvoreno pismo Ministarstvu prosvjete jer iz iskustva znam da često ne odgovaraju na mail-ove, iako im je to obaveza. Napisala sam da Ministarstvo nema moralno pravo da vrši takav pritisak i preispituje rad kolega utemeljen na jasnim, materijalnim dokazima.

Nije prošlo možda dan ili dva i primijetila sam da su uklonili tag sa mog posta a posle nisam mogla postaviti pitanje u vezi novog saopštenja koje su izdali početkom ove radne nedjelje. Pisalo mi je ‘’restricted’’ za pokušaj da ostavim pitanje. Uskoro se ispostavilo da administrator briše komentare drugih osoba, iako nisu sadržali uvredljiv ili nedozvoljen sadržaj i da ‘’zaključava’’ službene objave kao da je u pitanju nalog fizičkog lica a ne državna službena stranica.

Nažalost, Ministarstvo ne prepoznaje ponašanje tog svog administratora kao nešto nezakonito i prije svega bezobzirno, a možda je čak sa najviše adrese te ustanove stigla instrukcija da se prekine svaka komunikacija? Da komunikacija rukovodstva Ministarstva prosvjete sa profesorima ne zadovoljava elementarni nivo imali smo priliku da vidimo i čujemo na poslednjem ,,Reflektoru’’ (emisija TV Vijesti) kada je sekretarka Ministarstva pokazala zavidan nivo kognitivne disonance. Tom prilikom smo saznali da Ministarstvo duže od mjesec dana nije odgovaralo na mail-ove komisije koja je ocjenjivala maturske ispite. Dva dana nakon pomenutog ,,Reflektora’’, dok su škole, Skupština i druge državne ustanove bile evakuisane zbog dojave o navodnim bombama, desilo se volšebno zasijedanje novoformirane komisije koja je upravo tada većini maturanata koji su pali ispit dala prelaznu ocjenu, suprotno pravilnicima i, prije svega, elementarnoj logici.

Mladim ljudima koji su vrijedno pripremali maturski ispit poslata je nemušta ali glasna poruka da njihov rad za ovu državnu administraciju ne znači ama baš ništa i da su isto tako mogli prepisivati – našao bi se neko ko će im ‘’zaštititi interese’’, kao što reče aktuelni ministar peosvjete. Međutim, da li je ministar zaštitio interese tih prepisivača? Šta će za nekoliko godina uraditi maturanti-prepisivači sve i da upišu sada neki fakultet ili kupe ‘’diplomu’’ od strane neke sumnjive organizacije? Po čemu će biti konkurentni na tržištu ili pak očekuju da ih roditelji i država izdržavaju doživotno?

Vremena se ubrzano mijenjaju zahvaljujući digitalnoj revoluciji i, uz to, davno je ponestalo prostora za tzv. zapošljavanje po dubini partijski podobnih neznalica. Uloga obrazovnog sistema jeste da pruži maksimalnu podršku mladima, tj. pripremi ih za novo doba i njegove izazove a ne da im već sada, na samom početku punoljetstva, puca u koljena kao što je to uradilo Ministarstvo prosvjete uz svesrednu podršku Vlade u tehničkom mandatu.

Milica Kankaraš,
harfistkinja i prof. harfe

0 Comments

Submit a Comment