Predsjednik opštine naredio: Pljevlja da se okite srpskim trobojkama

by | jun 2, 2023 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Predsjednik opštine Pljevlja Dario Vraneš  je izdao nalog svim javnim ustanovama u opštini za isticanje trobojke.

“Prema članu 11 Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, nalažem vam da po najhitnijem postupku istaknete zastavu srpskog naroda – trobojku na zgradama uprava vaših ustanova i preduzeća”, navodi se u zahtjevu predsjednika opštine.

Čl. 11 pomenutog zakona glasi:

“U jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo, prema rezultatima posljednjeg popisa, na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova čiji je osnivač opština, odnosno država, stalno se vije i zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice.

U službenim prostorijama organa lokalne samouprave i javnih ustanova iz stava 1 ovog člana, kao i u prostorijama namijenjenim za vjenčanja ističe se i zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice.

Pravo iz st. 1 i 2 ovog člana ne može se koristiti ako prema rezultatima dva posljednja uzastopna popisa pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice ne čine većinsko stanovništvo.”

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u opštini Pljevlja živjelo je 17.569 Srba i oni su činili 57,07% stanovništva.

0 Comments

Submit a Comment