Novi pravilnik u Vojsci Crne Gore

by | mar 2, 2011 | Priča dana | 0 comments

\"Zaposleni koji prekrše pravila ponašanja u Vojsci Crne Gore biće kažnjavani smanjenjem plata, dok će oficirima biti oduzimani činovi, predviđeno je novim Pravilnikom o disciplinskom postupku u Vojsci Crne Gore.

Prema Pravilniku u koji su Vijesti imale uvid, sa kaznama bi mogli da se suoče vojnici koji daju izjave bez odobrenja ministra, ne čuvaju vojne tajne, krše propise o sindikalnom organizovanju ili se učlanjuju u strukovna udruženja ili međunarodne organizacije bez saglasnosti ministra.

Iako je donošenje Pravilnika bilo predviđeno Zakonom o vojsci, koji je usvojen 2008. godine, taj dokument donesen je tek prošlog mjeseca, čime je praktično otvoren pravni prostor za obračun čelnika Vojske i Ministarstva sa zaposlenima koji se ne slažu sa njihovim radom, pišu Vijesti.

Na osnovu odredbi kojima se predviđaju disciplinske mjere za zaposlene koji prekrše Zakon o vojsci, sa kaznama bi se uskoro mogli suočiti zaposleni koji su tužili Vojsku zbog dugovanja, ali i predstavnici Sindikalne organizacije Vojske Crne Gore (SOVCG) koji su u medijskim nastupima kritikovali neke odluke Ministarstva i Generalštaba.

Zbog medijskih izjava, predsjednik SOVCG Nenad Čobeljić često se nalazio na meti ministra i načelnika Generalštaba Dragana Samardžića koji su ga optuživali za iznošenje podataka u javnost i korišćenje sindikata za lične interese.

Zbog tužbi protiv Vojske zbog neisplaćenih dugovanja za prekovremeni rad, kako su Vijesti ranije pisale, na udaru su se našli i neki od zaposlenih. Njima su, prema nezvaničnim informacijama, zbog tužbi prijetile starješine i tražile da povuku sudske zahtjeve.

0 Comments

Submit a Comment