Novi sastanak u ponedjeljak

Objavljeno: 30.09.2010, 20:28h

Branko VujovicJanko Vucinic

U Ministarstvu ekonomije završen je sastanak sa predstavnicima sindikata i uprave nikšićke Željezare. Predsjednik sindikata Janko Vučinić rekao je da su im iz uprave obećali da će pokrenuti proizvodnju u fabrici, što je bio glavni zahtjev radnika.

Nije, međutim, bilo nikakvih informacija o tome kada će biti isplaćena avgustovska plata, a o socijalnom programu bilo je, kako kaže Vučinić, malo priče.

\"Branko\"Janko

U Ministarstvu ekonomije završen je sastanak sa predstavnicima sindikata i uprave nikšićke Željezare. Predsjednik sindikata Janko Vučinić rekao je da su im iz uprave obećali da će pokrenuti proizvodnju u fabrici, što je bio glavni zahtjev radnika.

Nije, međutim, bilo nikakvih informacija o tome kada će biti isplaćena avgustovska plata, a o socijalnom programu bilo je, kako kaže Vučinić, malo priče.

Kako prenosi IN TV, Vučinić je rekao da će detalje sa sastanka prenijeti sindikatu, koji će tokom dana odlučiti o daljim potezima radnika.

Za ponedjeljak, 4. oktobar, je zakazan novi sastanak s menadžmentom i ministrom ekonomije Brankom Vujovićem.

Vučinić je najavio da će sa njim u Podgoricu doći i radnici Željezare i poručio da će "biti veoma teška situacija" ako se ne izađe u susret radničkim zahtjevima.

Većinski vlasnik Željezare je osnovnom državnom tužiocu u Nikšiću podnio danas krivičnu prijavu protiv organizatora nasilnog ulaska u upravnu zgradu kompanije.

Ranije danas, članovi Izvršnog odbora sindikata radnika Željezare su saslušani u Centru bezbjednosti Nikšić.

Tripartitni sastanak sjutra u ministarstvu (29. Sep 2010, 21:25)

Ministarstvo ekonomije je saopštilo da je ministar Branko Vujović za sjutra zakazao sastanak uprave i sindikata Željezare, nakon što je rukovodstvo sindikata obećalo da će omogućiti poslovodstvu da uđe u radne prostorije i nesmetano obavlja svoje poslove.

Sastanak, koji je zakazan u dogovoru sa predstavnicima uprave i sindikata, biće održan u prostorijama Ministarstva.

Predsjednik Sindikata Željezare Janko Vučinić je poručio ranije danas da će članovi sindikalnog rukovodstva napustiti upravnu zgradu fabrike, iz koje su juče istjerali članove poslovodstva, čime bi bili stvoreni uslovi za tripartitne pregovore – sindikat, poslodavac, Vlada.

Ova Vučinićeva izjava je došla nakon što mu je otvorenim pismom danas obratio ministar ekonomije Branko Vujović, koji je poručio lideru željezarinog sindikata da je Vlada spremna da učestvuje u pregovorima, polazeći od ranije saopštenih stavova i principa, ali da, prethodno, za te razgovore treba stvoriti normalne uslove – napuštanje upravne zgrade i omogućavanje poslodavcu da obavlja redovne aktivnosti.

"Čim se steknu takvi uslovi, Ministarstvo ekonomije je spremno da organizuje sastanak predstavnika Sindikata i Uprave. Smatramo da se  rješenje za sva pitanja u Željezari može naći uz učešće svih partnera: vlasnika, sindikata i

Krivična prijava protiv sindikalnih prvaka?

Uprava Željezare bi mogla podnijeti krivičnu prijavu protiv članova Izvršnog odbora Sindikata zbog upada u upravnu zgradu, saopštio je advokat kompanije Vanja Mugoša, prenosi radio Antena M.

Vlade kako bi se obezbijedili uslovi da se, nakon puštanja nove opreme, organizuje proizvodnja koja će biti konkurentija na tržištu i stvore pretpostavke za normalan rad kompanije", poručio je ministar sindikalnom lideru (Cijelo otvoreno pismo je u dodatku. Pogledajte Citate u kolonu desno).

Ministar Vujović je napisao da od Vučinića očekuje da sa stavovima iz otvorenog pisma upozna sve zaposlene i još ga jednom podsjeća "da narušavanje privatne imovine nosi posljedice i odgovornosti koje takav čin podrazumijeva".

Sindikat Željezare je poručio da će radnici izaći na ulice ukoliko Vlada ne udovolji njihovim zahtjevima za pregovorima.

Premijer Đukanović osudio ponašanje sindikata

Crnogorski premijer Milo Đukanović je optužio danas sindikat radnika Željezare da zauzimanjem upravne zgrade fabrike i istjerivanjem uprave ugrožavaju proizvodnju čelika u Crnoj Gori.

On je kazao da očekuje "veoma energičnu reakciju" pravosudnih organa države "kako bi se poslala jasna poruka svima koji misle da na takav način mogu uređivati pravo u Crnoj Gori."

"Neko je sebi dao za pravo da u okviru sredstava sindikalne borbe uzurpira nečije svojinsko pravo, u ovom slučaju stranog investitora. To pojačava potrebu senzibilne i blagovremene rekacije države", kazao je Đukanović.

Radnici Željezare istjerali poslodavce (28. Sep 2010, 15:40)

Radnici nikšićke Željezare su ostvarili svoju prijetnju, izrečenu prije nekoliko dana – zauzeli su upravnu zgradu kompanije i otjerali predstavnike poslodavca, kompanije Montenegro spešelti stils (MN Specialty Steels) i Vladi Crne Gore poručili da se ne igraju uvođenja stečaja u njihovu fabriku. 

Ministarstvo ekonomije je upozorilo da ovakav vid "ugrožavanja privatnog vlasništva nosi krivične sankcije", te da će organizatori protesta snositi "eventualne posljedice koje mogu proizaći iz takvog čina".

"Ako se uvede stečaj u Željezaru, mi ćemo izaći svi zajedno ispred ove kapije i ono što ćemo prvo reći je: ‘Dolje vlada’! Ne trebaju nam ni takvi ministri, ni takav premijer, koji će da prave socijalne slučajeve", rekao je lider radničkog sindikata Janko Vučinić.

On je na protestnom skupu poručio da radnici hoće da se "bore i biju golim rukama" za svoja prava.

Članovi Izvršnog odbora Sindikata su, nakon protestnog okupljanja radnika, ušli u upravnu zgradu zahtijevajući od uprave da je odmah napusti prostor fabrike, uz obrazloženje da ih više ne smatraju vlasnicima, javlja Radio Slobodna Evropa.

Upravi je ostavljeno 15 minuta za napuštanje Željezare.

Vlada neće preuzeti upravljanje Željezarom

"Ministarstvo ekonomije je na vrijeme upozorilo Sindikat i radnike Željezare, kao i crnogorsku javnost da je, u slučaju nasilnog zauzimanja upravne zgrade koje može da dovede do prekida rada, neminovno uvođenje stečaja u kompaniji te da se radnička pitanja u tom slučaju rješavaju na način koji ne ide u korist zaposlenima", navodi se u danas izdatom saopštenju.

U saopštenju se poručuje da Vlada Crne Gore "nema namjeru, niti zakonsku osnovu da preuzme upravljanje Željezarom, posebno ako se ima u vidu da bi to značilo raskid ugovora, što dalje za sobom povlači i sudski postupak uz moguću međunarodnu arbitražu". "To znači prekid rada fabrike i uvođenje stečaja. Takođe, Vlada Crne Gore nema ni potencijalnog investitora koji bi, u ovom trenutku, preuzeo upravljanje kompanijom, niti je u izgledu da će, u doba ekonomske krize, neko pokazati interesovanje za Željezaru Nikšić".

Ministarstvo ekonomije saopštenje završava konstatacijom "da organizatori današnjeg skupa i upada u fabriku snose odgovornost za sve posljedice koje mogu proisteći iz takvog ponašanja, posebno ako se ima u vidu da je taj čin organizovan u situaciji kada je završeno instaliranje nove opreme i nove peći, kao i sistema za otprašivanje i kada je trebalo da se organizuje proizvodnja na realnim osnovama, uz socijalni program koji bi bio prihvatljiv za obje strane". 

Ministarstvo ekonomije je juče poručilo Sindikatu Željezare da "nije realan i održiv" njegov predlog da se visine otpremnina kreću u rasponu od 27.000 do 40.000 eura.

"Aktuelna situacija u Željezari Nikšić, koja je za prvih pola godine imala preko 20 miliona eura gubitaka, stvara opasnost od uvođenja stečaja. Upravo zbog toga, Ministarstvo ekonomije apeluje da se još uvijek traže mogućnosti da se sa postojećim vlasnikom nađe rješenje, uz učešće svih partnera: vlasnika, sindikata i Vlade kako bi se obezbijedili uslovi da se, nakon puštanja nove opreme, organizuje proizvodnja koja će biti konkurentija na tržištu i stvore pretpostavke za normalan rad Željezare", poručilo je juče Ministarstvo ekonomije.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Sonja Radošević says:

  Puna podrška radnicima nikšićke “Željezare “. Odgovorni za to što su njihova / a i brojna djeca u Crnoj Gori gladna) sjede u Vladi. Ko je Branko Vujović da prijeti uvođenje stečaja ? Željezarci, kada dođete pred zgradu vlade ( ili kad oni kod vas dođu) tražite im imovinske kartone i pitajte -OTKUD VAM PARE .
  Sve što oni imaju stekli su NAŠIM novcima i rasprodajom NAŠE imovine. Oni su grobari Crne Gore.

 2. petar says:

  Radikalizacija protesta u Zeljezari pokazuje da ce Crna Gora s teskom mukom prevazici fazu u kojoj je postala industrijsko drustvo jer nijesu stvoreni preduslovi za prelazak u postindustrijsko drustvo. KAP, Zeljezara, Rudnici su utege na nogama, a ne nosioci razvoja.

 3. Sonja Radošević says:

  Na jugu Italije u regionu Kalabriji demonstriralo je 40.000 ljudi zbog rastućeg uticaja lokalne mafije Ndrangete. Većina učesnika protesta bili su učenici, studenti, članovi različitih organizacija i predstavnici lokalnih vlasti.. Moto okupljanja bio je jednostavan: “Ne Ndrangeti!”, a organizator je bio urednik lokalnih novina.
  Dva dana kasnije , u prvoj privatnoj državi u Evropi- Negru Monte robovi jedne od brojnih opustošenih fabrika- “Metalike” , poručili su of šor vlasnicima, saradnicima vlasti malog posjeda Negro Monte, da napuste kancelarije. . Najveći grijeh otpisanih, na tranziciono groblje već smještenih robova , bio je što prstom ukazaše i na odgovornost vlasnika svega živog i neživog u prvoj privatnoj državi- odgovornost Dona i njegovog okruženja
  Sjutradan je krenula hajka Donovih odanih sluga. Ko se to usudio diratu u našu Svetost , reći da su u cara Trojana kozje uši”?
  U Negromontinskoj Kalabriji oglasi se Don . Pozva svoje vjerne sluge – gardu, medije ,suce i tužioce skirvene pod togama, da pripeme giljotinu.
  “Giljotina , Giljotina “orilo se sa raznih radio”Predajnika “, brojnih analitičkih portala i udarnog Donovog dnevnog biltena.
  Prvi među jednakim slugama, diže glavu iz punog korita i doviknu dželatima- za sve je kriv “onaj u u crno obučeni tip izbrijane glave.”
  Sluga do njega pozva masu da se čim prije izjasni na njegovom radiju – valja pučanstvu čuti kako prolaze oni koji diraju u najveću svetinju prve privatne države.
  U glasilu Svete krune osvanu recept sa uputstvom kako bi trebalo da reaguju sve sluge Mdrangete.”.
  Na grdskom trgu već spremaju lomaču. Na bini je tron za Svetu krunu . Don i njegova familija spemni . Kumovi i prijatelji u versaći odijelima, trgom se širi miris kokaina i heriona. Dželat se šepuri pod kukljom -uigran već, vršio je egzekucije na razne načine – i na svim mjestima u Mdrangetinom gradu. .
  Mdrangetini suci bacili su se ispred trona, celivali ruke Donu i familiji . Kriv je- kaza prvi među jednakima , skriven pod kapuljom i togom, isuviše sličan dželatima.. Don podiže obrvu , podigoše svi…
  Trg preplavljen pučanstvom …ćuti . . Mdrangetina garda oko nih , sa krovova okolnih zgrada kamere zumiraju – mozda neko u pučanstvu i nija obradovan odlukom. Valja nanovo , ako rob neki otkaže poslušnost , napuniti trg i uposliti dželate…
  Na jugu Italije u regionu Kalabriji demonstriralo je 40.000 ljudi zbog rastućeg uticaja lokalne mafije Ndrangete. Većina učesnika protesta bili su učenici, studenti, članovi različitih organizacija i predstavnici lokalnih vlasti.. Moto okupljanja bio je jednostavan: “Ne Ndrangeti!”, a organizator je bio urednik lokalnih novina.
  Dva dana kasnije u Negromonte državi , u glavnom njemom gradu Mdrangenti, urednici lokalnih novina , radija i portala pozvali su na linč svih onih koji su protiv Mdrangete.
  Pučanstvo muči. Don je ostao sam sa vlastitim strahom okružen teškim zidinima dvorca i brojnom gardom . Teška , olovna noć prekrila je glavni grad Mndragentu dok sa lokalnog radija odjekuju zvuci dobro poznate melodije koju su svi robovi Negro monte dužni slušati “E viva, e viva Mdrangeta”.

  .