Trilateralni sporazum spašava KAP

Objavljeno: 30.04.2010, 20:00h

Foto:TV IN

Ministarstvo ekonomije, poslovodstvo Kombinata aluminijuma i sindikalna organizacija radnika Kombinata su popisali danas sporazum kojim se, kako je rekao ministar ekonomije Branko Vujović, "stvaraju preduslovi za održavanje kontinuiteta proiizvodnje i realizaciju svih obaveza koje proizilaze iz razvojno socijalnog programa, kako bi Kombinat na dugoročnoj osnovi stvorio pretpostavke za uspješno poslovanje".

Vujović je rekao da postoji niz obaveza i naveo da poslovodstvo treba da ponudi socijalni program, koji će biti unaprijeđen kroz dopunska sredstva koja će biti obezbijeđena od prodaje nekretnina, kako bi to bilo stimulativno za radnike da dobrovoljno napuste Kombinat.

\"Foto:TV

Ministarstvo ekonomije, poslovodstvo Kombinata aluminijuma i sindikalna organizacija radnika Kombinata su popisali danas sporazum kojim se, kako je rekao ministar ekonomije Branko Vujović, "stvaraju preduslovi za održavanje kontinuiteta proiizvodnje i realizaciju svih obaveza koje proizilaze iz razvojno socijalnog programa, kako bi Kombinat na dugoročnoj osnovi stvorio pretpostavke za uspješno poslovanje".

Vujović je rekao da postoji niz obaveza i naveo da poslovodstvo treba da ponudi socijalni program, koji će biti unaprijeđen kroz dopunska sredstva koja će biti obezbijeđena od prodaje nekretnina, kako bi to bilo stimulativno za radnike da dobrovoljno napuste Kombinat.

Sindikat je odustao od štrajka najavljenog za 5. maj i obavezao se da će pomoći u realizaciji socijalnog programa, a Ministarstvo ekonomije da će pomoći da nekretnine Kombinata budu prodate po povoljnoj cijeni.  

Uprava KAP-a počela da popušta (30. Apr 2010, 15:25)

Na predlog predstavnika Vlade, predsjednik borda direktora Kombinata aluminijuma Vjačeslav Krilov je prihvatio da budu poništena rješenja o otkazima radnicima, te da se, do donošenja novog, poštuje postojeći Kolektivni ugovor.

Krilov je iskazao spremnost za odgađanje odluke o formiranju nove organizacione cjeline u KAP-u, saopšteno je nakon sastanka.

Na predlog predstavnika Vlade, predsjednik borda direktora Kombinata aluminijuma Vjačeslav Krilov je prihvatioda budu poništena rješenja o otkazima radnicima, te da se, do donošenja novog, poštuje postojeći Kolektivni ugovor.

Krilov je iskazao spremnost za odgađanje odluke o formiranju nove organizacione cjeline u KAP-u, saopšteno je nakon sastanka.

Zajednički je konstatovano da treba apelovati na Sindikat KAP-a da se aktivnije uključi u realizaciju socijalnog programa, koji uklučuje dobrovoljno napuštanje radnih mjesta, uz prethodno utvrđene i uvećane visine otpremnine.

"Mi se nadamo i uvjereni smo da ćemo naći rješenje i potpisati zajednički protokol", kazao je Krilov nakon sastanka u Ministarstvu ekonomije.U toku je sastanak predstavnika Vlade i sindikata radnika Kombinata. 

Uoči sastanka sa upravom Kombinata, ministar ekonomije Branko Vujović je saopštio je da se, na osnovu prvih provjera, može zaključiti da su pojedini otkazi radnicima KAP nezakoniti.

On je sugerisao upravi da je u njenom interesu preispitivanje otkaza i povlačenje onih koji nisu utemeljeni u zakonskim propisima. Prema nezvaničnim podacima, podijeljeno je oko 200 otkaza.

Jutros bilo mirno

U Kombinatu je situacija jutros bila prilično mirna, javila je TV Vijesti, a radnici čekaju ishod pregovora večinskog vlasnika i Vlade, od koga će zavisiti da li će napustiti upravnu zgradu i dozvoliti upravi na se vrati u kancelarije.

Oko šest sati jutros Sindikalni odbor je zamolio direktora zajedničkog održavanja u Kombinatu Jeremiju Radojevića i njegovog zamjenika Aleksandra Sekulića da napuste fabriku zbog bezbjednosti.

Sindikalni odbor Kombinata aluminijuma se kasno sinoć sastao sa ministrom ekonomije Brankom Vujovićem i ministrom rada i socijalnog staranja Suadom Numanovićem, nakon čega su predstavnici Vlade poručili da je neophodno osloboditi upravnu zgradu Kombinata, koju su radnici juče zauzeli, i tako omogućiti rad službi koje treba da obezbijede kontinuitet proizvodnje u fabrici.

Ministar Vujović je kazao da Vlada može preuzeti upravljanje Kombinatom, ali isključivo na zakonit način, kroz programe prestrukturiranja, prenosi TV Vijesti, navodeći da je on naveo kako je bilo planirano da taj proces bude završen do 12. maja.

MANS traži raskid ugovora o privatizaciji KAP-a

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je pozvala Vladu Crne Gore da bez odlaganja raskine ugovor o privatizaciji Kombinata aluminijuma Podgorica zbog kršenja odredbi koje su osnov za automatski raskid ugovora i zatražila da ministar ekonomije Branko Vujović odmah objavi sva dokumenta koja su naknadno potpisana sa vlasnicima KAP-a i kojima se mijenjaju ugovorene obaveze na štetu države i zaposlenih.

MANS podsjeća na to da je Ugovorom o privatizaciji KAP-a, u članu 7.9.1., eksplicitno navedeno da Vlada ima pravo da raskine ugovor bez odlaganja i bez arbitraže u slučaju da KAP ne ispunjava svoje obaveze prema EPCG u iznosu koji prelazi 10 miliona eura.

Predsjednik borda direktora KAP-a, Vjačeslav Krilov, je juče priznao da ta kompanija duguje za račune za struju 10 miliona eura i time potvrdio da postoje zakonski uslovi za automatski raskid ugovora o privatizaciji, navodi MANS u saopštenju za javnost.

Radnici KAP-a zauzeli upravnu zgradu (29. Apr 2010, 20:13)

Nekoliko stotina radnika Kombinata aluminijuma Podgorica zauzelo je danas oko 16 sati upravnu zgradu kompanije, nakon što je poslovodstvo odbilo njihove zahtjev da povuče desetine otkaza podijeljenih radnicima u poslednja dva dana.

Tokom upada u zgradu bačena je dimna bomba, a Sindikat KAP-a tvrdi da je to uradilo obezbjeđenje, prenosi TV Vijesti.

Kako je javila TV, radnici će ostati u upravnoj zgradi sve dok ne dođe neko iz Vlade da razgovara sa njima.

TV Vijesti saznaje da je u upravnu zgradu oko 18 časova došao Zoran Ratković iz Inspekcije rada.

UP KAP-a: Radnici demolirali upravnu zgradu

Obistinile su se jutrošnje najave radnika Kombinata aluminijuma – radnici su danas popodne, nakon neuspjelog sastanka njihovih i predstavnika Uprave zauzeli upravnu zgradu kompanije, i ne samo to, oko 200 njih je demoliralo dio kancelarija i opreme, i polomili stakla, saopštio je menadžment komapanije.

"Uprkos incidentu i prijetnji fizičkim obračunima, menadžment KAP-a u kojem su ruski, crnogorski, srbijanski i kanadski državljani, ostaje posvećen svojim radnim zadacima i rukovodi fabrikom i procesom proizvodnje sa lokacije van upravne zgrade Kombinata", dodaje se u saopštenju koje prenosi Mina.

Navodi se da je ranije danas, na poslijepodnevnim pregovorima sa Sindikatom menadžment "iskazao punu spremnost da se pristupi ispunjenju zahtjeva radničke organizacije za povlačenjem 42 odluke o raskidu radnog odnosa, koliko ih je ukupno i uručeno zaposlenima tokom cijele sedmice, uključujući i današnji dan".

"Nakon predloga menadžmenta da se pozove Inspekcija rada i potvrde da će uprava postupiti po rješenju nadležne institucije, sindikalni lideri su napustili sastanak, nakon čega su zajedno sa radnicima zauzeli upravnu zgradu", navedeno je u saopštenju.

Uprava KAP-a je o tom događaju obavijestila crnogorske i strane medije, diplomatski kor, kao i Inspekciju rada i ministarstva rada, ekonomije i unutrašnjih poslova, prenosi RTCG.

"Uprava ih je pozvala da svako sa svoje instance reaguje kako bi se prevazišla trenutna situacija u kojoj samovolja radnika direktno ugoržava proizvodnju i funkcionisanje Kombinata aluminijuma", zaključeno je u saopštenju.

Radnici KAP-a zatvorili kapiju Rusima ( 29. Apr 2010, 15:29)

Radnici podgoričkog Kombinata aluminijuma su spriječili jutros dvojicu članova uprave da pređu prag glavne fabričke kapije. Oni su ovaj potez najavili juče kao svoju nezakonitu reakciju ne nezakonite poteze većinskog vlasnika, Srednjoevropske aluminijumske industrije, čija je uprava juče uručila četiri otkaza radnicima, među kojima su i dvoje sindikalnih lidera.

Oko 500 radnika se okupilo na glavnoj kapiji i prvo onemogućilo ulazak direktoru prerade Dmitriju Anikinu, a oko 08:20 minuta i Vječeslavu Krilovu, izvršnom direktoru, javlja TV Vijesti.

Radnici su ‘čašćavali’ Ruse pogrdnim riječima i htjeli da se sa njima fizički obračunaju, ali su ih u tome spriječili sindikalni lideri i pripadnici obezbjeđenja.

Članovi uprave KAP su ušli u automobil i otižli, ali postoji mogućnost da su u fabriku ušli na drugu kapiju.

Uprava je, prema izvještaču TV Vijesti, pripremila još oko 40 otkaza, a sindikalni lideri su rekli novinarima da su pozvali inspekciju rada da interveniše.

U sindikatu pretpostavljaju da će otkaze tokom dana dobiti još 160 radnika, od čega ih je 100 iz fabrike Glinice, pa je njihov urgentni zatjev – povlačenje svih otkaza.

Uprava KAP-a, čiji su čelnici ušli u svoje radne prostorije na drugu kapiju, nije saopštila koliko je radnika otpušteno, ali jeste da je, što se njih tiče, sve urađeno zakonito. Uprava je saopštila da su otpušteni radnici više puta pozivani da potpišu ugovor o pravima i obavezama, te da su upozoreni da u slučaju nepotpisivanja slijede otkazi.

Uprava KAP je juče oštro osudila najavu sindikada o sprječavanju uprave da radi svoj posao i pozvala državne institucije da obezbijede zakonitost i zaštite njihova prava.

Danas je rečeno da je, uprkos nezakonitom ponašanju radnika, uprava spremna na pregovore.

Uprava KAP-a: Ili štrajk ili plate  (27. Apr 2010, 20:19)

Radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica koji budu štrajkovali neće biti isplaćena aprilska zarada, upozorila je Uprava kompanije.

Menadžment je poručio da će do 4. maja Kadrovski sektor primati Izjavu kojom zaposleni potvrđuje da ne želi učestvovati u štrajku, koji je najavljen za 5 maj.

"Ova Izjava poslužiće kao osnov za računovodstveno – finansijski sektor kompanije za obračun plata za april. U skladu odredbi Zakona o štrajku, zaposleni koji štrajkuju ne ostvaruju pravo na isplatu zarade", navela je Uprava.

Uprava KAP-a je od danas suspendovala ponudu dodatnih uslova na socijalni program, koja je na zahtjev Sindikata produžena do kraja mjeseca, čiji je dodatak iznosio do šest hiljada eura.

"Od danas je suspendovana i odluka kojom je stavljen moratorijum na formiranje nove organizacione cjeline, a s tim u vezi i preraspodjela zaposlenih u novu cjelinu", naveli su iz Uprave.

Iz Sindikata preduzeća su saopštili da Uprava KAP-a različitim pritiscima pokušava da utiče na zaposlene u toj kompaniji, kako bi spriječila njihovo učešće u najavljenom štrajku.

Tvrdnju radničke organizacije potvrđuje i distribuiranje "obrasca izjave", kojom se od radnika traži da potvrde da neće učestvovati u štrajku, kao i anketni listić, čija su četiri od ukupno šest pitanja odnose na Sindikat i njegove aktivnosti.

"Ni jedna prijetnja, niti ucjena, nas u ovom momentu ne smije pokolebati, jer su radnički zahtjevi u potpunosti opravdani i istrajaćemo u njihovom ostvarenju", poručili su iz Sindikata KAP.

Kako prenosi RTCG, iz Sindikata su upozorili da uprava KAP-a, pritiscima i uslovljavanjem zaposlenih, krši Zakon o štrajku, kojim se, između ostalog, zabranjuje poslodavcu da sprječava radnike da organizuju i učestvuju u štrajku, kao i da im prijeti ili ih prinuđava da okončaju štrajk.

Oni tvrde da poslodavac prema Zakonu nema pravo da zaposlenima koji neučestvuju u štrajku obezbijedi veće zarade ili bolje uslove rada, kao ni da za vrijeme štrajka zapošljava nove radnike, osim u slučaju da su na taj način ugroženi pojedinci, imovina ili minimum procesa rada.

Iz Sindikata su saopštili da će o svemu obavijestiti Ministarstvo ekonomije i Inspekciju rada.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply