Lustracija počela u Makedoniji

Objavljeno: 01.09.2009, 09:42h

ilustracijaU Makedoniji je danas zvanično počeo proces lustracije, a prvi će na udaru biti aktuelni funkcioneri, koji su obavezni da od 1. do 30. septembra dostave Komisiji za verifikaciju činjenica ovjerene izjave da nijesu saradnici tajnih službi i da nijesu koristili dobijene informacije za napredovanje u karijeri, javlja Radio Slobodna Evropa.

U prvom talasu trebalo bi da bude provjereno oko 250 političara, među kojima su predsjednik, poslanici, ministri i premijer, kao i predsjednici opština.

\"ilustracija\"U Makedoniji je danas zvanično počeo proces lustracije, a prvi će na udaru biti aktuelni funkcioneri, koji su obavezni da od 1. do 30. septembra dostave Komisiji za verifikaciju činjenica ovjerene izjave da nijesu saradnici tajnih službi i da nijesu koristili dobijene informacije za napredovanje u karijeri, javlja Radio Slobodna Evropa.

U prvom talasu trebalo bi da bude provjereno oko 250 političara, među kojima su predsjednik, poslanici, ministri i premijer, kao i predsjednici opština.

Zakon o lustraciji usvojen je u januaru prošle godine, ali je zbog raznih razloga Komisija počela da radi prije dva mjeseca.

Lustracija će obuhvatiti period od 64 godine, od 1944. godine, pa sve do stupanja zakona na snagu u januaru 2008. godine i primjenjivaće se 10 godina.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register