Malo interesovanje za srpski, a naročito za crnogorski

Objavljeno: 28.06.2008, 08:34h

IlustracijaSamo osam svršenih srednjoškolaca je pokazalo interesovanje za studijsku grupu za Srpski jezik i južnoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a svega troje za novoosnovanu studijsku grupu Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, prenosi današnja štampa.

Oba studijska programa su oglasila po 20 slobodnih mjesta za upis brucoša, od čega 15 o državnom trošku, a po pet po principu samofinansiranja.

\"Ilustracija\"Samo osam svršenih srednjoškolaca je pokazalo interesovanje za studijsku grupu za Srpski jezik i južnoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a svega troje za novoosnovanu studijsku grupu Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, prenosi današnja štampa.

Oba studijska programa su oglasila po 20 slobodnih mjesta za upis brucoša, od čega 15 o državnom trošku, a po pet po principu samofinansiranja.

Prodekan za nastavu na Filozofskom fakultetu u Nikšiću profesor dr Nikola Mijanović je za dnevnik Republika ocijenio da na ovako loše interesovanje svakako utiču i aktuelna previranja na fakultetu i da se u sve umiješala i politika.

Univerzitet ima pravo da raspiše još dva upisna rok i ovako mali odziv na ove dvije studijske grupe ne treba da navodi na preuranjeno zaključivanje, kazao je Mijanović.

Ukoliko na nekoj studijskoj grupi ne bude primljeno minimum pet kandidata nastava se ne može organizovati redovno. "Nastava bi, u tom slučaju, bila konsultativna.

Novoosnovani studijski program za Crnogorski jezik razlikuje se u svega dva predmeta od postojećeg za Srpski jezik.

"Umjesto savremenog srpskog jezika, studenti prve godine novog studijskog programa slušaće savremeni crnogorski jezik. Na drugoj godini umjesto istorije srpskog, slušaće se istorija crnogorskog jezika. Svi ostali predmeti su isti za oba studijska programa", kazala je nedavno "Vijestima" prorektor za oblast društvenih djelatnosti Univerziteta Rajka Glušica.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register