Ministarstvo priznalo Mitropoliji vlasništvo

by | jun 9, 2008 | Priča dana | 1 comment

\"Ministarstvo finansija prihvatilo je žalbu Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je dio Srpske pravoslavne crkve, i poništilo odluku Uprave za nekretnine kojom je utvrđeno da Mitropolija nije vlasnik crkava i manastira u opštini Cetinje.

U saopštenju koje izdala Mitropolija, navedeno je da je Ministarstvo finansija "u potpunosti prihvatilo argumentaciju Mitropolije".

Cetinjska uprava za nekretnine nedavno je utvrdila da Mitropolija crnogorsko-primorska nije vlasnik zemljišta, manastira i crkava u prestonici, već da su titulari pojedinačne crkve i manastiri.

Uprava za nekretnine je ranije saopštila da je imovina "nezakonito" uknjižena na mitropoliju, te da je tom odlukom uprave "ispravljena katastarska greška".

Direktor Uprave za nekretnine Mićo Orlandić je kazao za Vijesti da je državni organ na čijem je čelu donio zakonitu odluku.

"Područna jedinica uprave za nekretnine na Cetinju, postupajući po zahtjevu Crnogorske pravoslavne crkve, odlučila je u potpunosti u skladu sa zakonom, poštujući zahtjev, spise predmeta, istorijat izvršenih promjena i donijela na Zakonu osnovan zaključak kojim su ispravljene utvrđene greške, jer je u konkretnom slučaju nesumnjivo utvrdila da je upis prava svojine izvršen bez pravnog osnova", kazao je Orlandić.

Ministar finansija, Igor Luksic rekao je da se pitanje vlasnistva ne moze rjesavati u upravniom postupku, nego svojinskim sporom, pred nadleznim sudom.

"Po našem mišljenju jedino što je moguće uraditi jeste da se vodi odgovarajući svojinski spor pred odgovarajućom instancom i na taj način konačno riješi ovaj problem", rekao je Lukšić za Radio Antena M.

Komentarise tvrdnju direktora Uprave za nekretnine Mica Orlandica, Lukšić je rekao da je "stav Uprave za nekretnine stav prvostepenog organa, stav Ministrastva finansija je stav drugostepenog organa".

"Onaj ko smatra da ministarstvo finansija nije uradilo pravu stvar, može da pokrene isti postupak kod upravnog suda. To je svojinska materija i nije moguće ispravljati grešku bez saglasnosti druge strane. Dakle, to je elementarna stvar i iz tog razloga nije bilo moguće prihvatiti obrazloženje Uprave za nektretnine", rekao je Lukšić.

1 Comment

  1. bodin

    Inaace pravna drzava jos uvijek nije izvrsila presudu da se ukloni crkva sa Rumije. Ovaj i jos niz drugih primjera gdje je SPC krsila zakone drzave Crne Gore govore o duplim standardima.
    Crnogorske vlasti su jos jednom pokazale da ih vise interesuje pragmaticno balansiranje radi vlastitih interesa nego li pravna drzava.
    Neka jos neko ustvrdi da su Crnogorci privilegovani u svojoj jedinoj i maticnoj drzavi.
    Konacno prije izbora, nadam se da nece dozivjeti jos jednu kolektivnu amneziju i jos jednom im sve oprostiti jer je navodno DPS zastitnik crnogorskih interesa.

Submit a Comment