Šturanović podnio ostavku, Đukanović ponovo premijer

by | jan 31, 2008 | Priča dana | 3 comments

\"ŽeljkoCrnogorski premijer Željko Šturanović je podnio ostavku na tu dužnost, o čemu je obavijestio Vladu na današnjoj sjednici, a TVCG je večeras objavila da će mandat za sastav nove vlade biti povjeren Milu Đukanoviću, lideru Demokratske partije socijalista.

"Obavještavam Vas da podnosim ostavku na mjesto predsjednika Vlade Crne Gore, iz zdravstvenih razloga", naveo je Šturanović u tekstu ostavke koju je uputio predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću.

Šturanović je obolio od tumora pluća, o čemu je javnost obaviještena prije godinu dana.

Na sjednici koja će biti održana najkasnije do sredine naredne sedmice, Glavni odbor DPS će saopštiti ime kandidata za novog mandatara, objavila je TVCG, navodeći, uz poziv na nezvanične izvore, da će predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odmah poslije sjednice GO DPS mandat za sastav vlade povjeriti Đukanoviću, koji bi svoj kabinet i program predstavio parlamentu već 15. februara.

Ustav Crne Gore

Član  105  

Vlada i član Vlade mogu podnijeti ostavku.

Ostavka  predsjednika Vlade smatra se ostavkom Vlade.

Predsjednik Vlade može predložiti Skupštini  da razriješi člana Vlade.

Član 110

Vladi prestaje mandat: prestankom mandata Skupštine, podnošenjem ostavke, kad izgubi povjerenje i ako ne predloži budžet do 31. marta budžetske godine.

Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu.

Vlada kojoj je prestao mandat ne može  raspustiti  Skupštinu.

U tekstu ostavke, koja je objavljena na vladinom internet portalu, Šturanović je objasnio zbog čega je odlučio da se povuče. 

"Medicinska terapija koja mi je određena za narednih nekoliko mjeseci podrazumijeva, između ostalog, i značajno smanjenje mog radnog angažmana za to vrijeme, u svakom slučaju ispod nivoa aktivnosti koji, po mom dubokom uvjerenju, zahtijeva obavljanje ove značajne i odgovorne funkcije.

S druge strane, trenutak u kome se Crna Gora nalazi u svom razvoju objektivno ne samo traži nego i pretpostavlja potpunu radnu posvećenost svih, posebno nosilaca najodgovornijih funkcija, kako bi naša država i u narednom periodu nastavila svoj evropski i demokratski put.

Cijeneći te okolnosti, donio sam ovu odluku, želeći da time stvorimo uslove da Vlada u punom radnom kapacitetu nastavi da ispunjava svoju zahtjevnu agendu, a ja se nekoliko narednih mjeseci posvetim saniranju svog zdravstvenog stanja."

3 0 komentara

 1. Zipp

  Neka se formalizuje suštinsko stanje stvari. Premijer bio, premijer ostao. Ko vjeruje da je gospodin Šturanović, osim na papiru, bio premijer, taj stvarno ne poznaje stvari.
  20 godina kod nas ne samo da se ne mijenja vlast, nego čak ni ljudi. Uvijek isti ljudi na ključnim mjestima. “Uvijek, uvijek ista priča”-pjevao je Džoni Štulić.
  Brzo nam se bivši i budući premijer odmori od politike! Što je najgore on to radi “žrtvujući se” radi opšteg dobra!
  Sve žrtva do žrtve. Koliko je bilo žrtava zbog njegovog žrtvovanja to ni ILH nije mogla da izbroji. I najgore mi je kada se neko žrtvuje zbog mene. Čim se pomene žrtvovanje, patriotizam, odbrana nacionalnih i državnih interesa, znam da sam nagrabusio. Još kada se počne mahati zastavama, patriotskim pjesmama, vokabularom “izdajnici, plaćenici,državni i ini neprijatelji”, tada znam da mi slijedi propadanje. Jednostavno se ne snalazim u tom ambijentu. A i nemam rezervne zastave. Da čas mašem jednom, čas drugom, čas trećom. Oni što imaju zastave za svaku priliku, ti idu dalje.
  Samo naprijed. U svijetlu budućnost.
  I poslije Tita-Tito.

 2. Milovan Vukov Jankovic

  Poshto nam INSTITUCIJE nijesu ojachale,
  CRNA GORA se ponova vraca na CHOVJEKA INSTITUCIJU, koji drzi sve KONCE U SVOJE RUKE.

  TEHNOLOGIJA VLADANJA POJEDINCA je dostigla savrshenstvo,
  dok nam KAP tehnologija, koristi 1100 KWh po toni aluminija, vishe od ostalih kombinata, ispod AFRICHKOG NIVOA, josh bez FILTERA, sa blagim ukusom fenola u krapovima, shkobaljima i ukljevama.

Submit a Comment