Berza reagovala na političke izjave?

Objavljeno: 31.05.2007, 09:40h

IlustracijaNa crnogorskim berzama juče je vrijednost akcija pala od dva do 25 odsto, što se desilo nakon javno izrečenih procjena o kretanjima na domaćem tržištu kapitala od strane dr Veselina Vukotića i Nebojše Medojevića, lidera opozicionog Pokreta za promjene.

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković ocijenio je da su upravo izjave pomenute dvojice izazvale pad cijena akcija na berzama.

\"Ilustracija\"Na crnogorskim berzama juče je vrijednost akcija pala od dva do 25 odsto, što se desilo nakon javno izrečenih procjena o kretanjima na domaćem tržištu kapitala od strane dr Veselina Vukotića i Nebojše Medojevića, lidera opozicionog Pokreta za promjene.

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković ocijenio je da su upravo izjave pomenute dvojice izazvale pad cijena akcija na berzama.

"Danas, nažalost, imamo priliku da čujemo i pročitamo potpuno kontroverzne stvari zasnovane ne na nauci, nego na ličnim animozitetima ljudi. Pozivam akcionare EPCG da ne reaguju na trenutnu pad, da budu strpljivi 10 -15 dana, i da je osnovno u svemu da se ne dozvoli prodaja Termoelektrane Pljevlja", saopštio je Miličković.

U saopštenju koje je prenijela štampa, Miličković je kazao "da je crnogorsko tržište kapitala još mlado" i da ga treba "njegovati kvalitetnim i stručnim izjavama".

Direktor NEX Montenegro berze Danijela Laketić je izjavila za Vijesti da "ne prijeti krah berze i da se na tržištu trenutno dešava korekcija, što je periodično normalna pojava".

"Pad na berzi vratio je prosječni nivo cijena na one koje su bile sredinom i u drugoj polovini aprila. Neminovnu korekciju, koja se možda i ranije očekivala, vjerovatno su samo ubrzale izjave stručnjaka u javnosti prethodnih dana. Ovo što se desilo potvrđuje da je naše tržište još dosta plitko", kazala je Laketić.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Realan says:

  Volim CG, i za nju sam se borio cio zivot do sada i boricu se ubuduce da postane sto bolja drzava.

  ALI, CG berza nije berza, ljudi. To je smijesna trznica.

  Ne postoji druga berza u svijetu, osim naravno crnogorske, gdje pojedini veliki kupci (veliki u obimu finansijske transakcije u oba smjera…) smiju i mogu ponistiti zavrsenu kupovinu/prodaju akcija kada i ako to pozele tokom tekuceg ili na kraju dana!!!
  To urusava prvi postulat slobodnog protoka kapitala medju ucesnicima…

 2. Podgoricanin says:

  neka mi samo neko rece jednu instituciju u crnu goru da funkcionise kako treba. SAMO JEDNU?

  Svaki posa ni je ovakvi.

  Kad je bila masovna vaucerska privatizacija trebali su da dadnu 49% vlasnistva gradjanima, a 51% drzavi, jer smo mi gradili sve te fabrike i preduzeca, pa bi sad druga prica bila

 3. Podgoricanin says:

  Pozivam cuvenog ekonomistu Kotlera da dodje u Crnu Goru i da nam objasni ovaj ekonomski fenomen da preduzece koje je pod stecajem da raste na berzu svaki dan po 200%.

 4. gradjanin says:

  Ni jedan ekonomista mi do sada nije objasnio kako to da preduzeće koje više ne postoji ima neku vrijednost na berzi, da mu ćak vrijednost akcija raste, da ljudi trguju tim akcijama. Da li je tačno da bi u slučaju da je ovoliki bum na našoj berzi realan i privredni rast trebalo da bude veći?

  Nekako mi sve djeluje kao neka dječija igra u kojoj su mnogi nešto zaradili. Plašim se da se ne dogodi nešto slično kao sa piramidalnim bankama.

  Skoro sam čuo da je ista situacija i na berzi u Beogradu. Ne znam da li je to tačno, ali me ne bi začudilo.

 5. Marconi says:

  U nekom malo duzem roku , investitori ce vrijednost akcija valorizirati prema kvalitetu kompanija. Volatilnosti ce biti.

  Jedna stvar je interesantna. Ako se omni-ekspert vec godinama poziva na evropsku praksu, onda treba da je se drzi sam.
  Kad neko u svijetu iznese tako teske optuzbe, treba da potkrijepi cinjenicama, statistikama , a ne na opstim frazama koje ponavlja godinama …

  Dakle on zna:
  – “da se obavljaju masovne špekulacije i pranje novca”
  Zasto ne iznese konkretna imena kompanija i pojedinaca kao i opis protivzakonitih radnji

  – “ono nema nikakve veze sa normalnim, stabilnim i dugoročnim tržištima kapitala kakva postoje u regionu”
  Gospodin Medojevic raspolaze sa tacnim informacijama da je trziste kapitala svugdje drugo u regionu “stabilno, normalno”. Pretpostavljamo da je htio reci legalno prije svega. Ili je htio napraviti utisak kontrasta da bi optuzba bila efektnija ?

  Ostatak komentara je na nivou zute stampe sa niskim sarkazmima i opstim i istrosenim frazama.

  Ne znaci da to sto govori nije tacno, ali je njegov istup ispod nivoa regiona, da ostatak Evrope ne pominjemo

 6. investitor kladionicar says:

  kap je igra iz 1 u 2.
  telekom iz 1 u 2
  brodograniliste x
  luka bar x (seljaci, mogli su dobit lagano)
  buducnost kom 1
  zeta sutjeska x (promasili penal)

  mislim, o greskama na nasoj berzi odnosno berzicama i kod investitora bi mogli do ujutro. nemam zivaca. zato evo kako ce igrat sjutra:

  EPCG iz 2 u 1
  Moneta x
  Eurofond 1 (na produzetke)
  Mogren Petrovac 1

 7. Podgoricanin says:

  pi baci me KAP juce za 200 eura hehe

 8. Mila Kasalica says:

  Kotler je sjajni teoreticar marketinga na globalnom nivou i cak da je u pitanju dobra situacija u CG ne bi uspio da objasni desavanja u “nasoj cuvenoj kockarnici” od trzista kapitala.

  Desio se tipican poremecaj izazvan neprofesionalnim napadom Veselina Vukotica na sve koji se na ozbiljan i principijelan nacin bave ekonomskim reformama i perspektivama dugorocnog razvoja, a ne sakupljanjem prekonocnih zarada. Izaci pred studente, buduce brokere i investicione analiticare, i odrzati tipican govor za “gurua magle i nepreciznosti” je bilo vise nego neodogovarajuci postupak i potez.

  Stari prevarant je pokusao na drugoga prebaciti odgovornost iako koncept odgovornosti je sam sa svojim poslusnikom predsjednikom Komisije za HoV izbacio sa trzista kapitala, prodajuci pricu o “vazduhu kao gradjevini”. Neoliberalni koncept promisljanja ne sagledava vaznost sigurnosti i stabilnosti kao opredjeljujucih a ne slucajnih determinanti.

  I pored profesionalno veoma kritickog misljenja o kvalitetima poslovanja na trzistu kapitala, vjerujem da kao gradjani moramo pokusati da ne udjemo u “spiralu” panike jer mozda je to upravo ono sto Vukotic i ceka, pa da kupi sve akcije. Sjetice se jedan od profesora na Ekonomskom fakultetu u Podgorici- na njegovoj odbrani doktorske disertacije Vukotic je postavio sljedecu “psiholosku” zamku: “Bacite noz visoko i on se vraca sa ostricom prema vasoj ruci. U kojem momentu cete zgrabiti noz, bez obzira sto moze da vas povrijedi”. Kolega je nakon kraceg razmisljanja rekao – pa kada padne, a jos malo vibrira od pada. Na sta je Vukotic odgovorio- a, ne nego treba da se hvata u vazduhu, jer malo krvi nije nista za dobitke koji se mogu ostvariti ako kupite akcije kada ih niko nece kao taj noz u vazduhu, a ne kada je velika potraznja za akcijama. Druga prica je takodje vezana za jednu drugu odbranu disertacije- pitanje postavljeno od strane Vukotica je glasilo- lavovi samo nastupaju na trzistu kapitala, a lesinari samo prate lavove i uzimaju ostatke, sto znaci da svako ko vjeruje u sigurnost finansijskog trzista je usmjeren na ostatke a ne na pravu moc i zaradu”. Medjutim, kada mu je publika trazila objasnjenje ” a za kim to idu i lavovi i lesinari. ZA PLIJENOM, odnosno malim investitorom?” cuveni “profesor” nije umio da odgovori.

  Zato vjerujem da je danasnja izjava g-dina Milickovica, u ime malih akcionara EPCG-a, sustina price u vezi obaranja vrijednosti investicionog materijala na trzistu kapitala.

  Zelim profesionalno da vjerujem da je “naduvani balon” jos uvijek daleko od pucanja. Jer, u tom fenomenu trzista kapitala lezi objasnjenje kako kompanije sa gubicima ili u stecaju biljeze rast vrijednosti akcija. Uvijek sam takvu opasnu igru za jednu sustinsku instituciju razvoja finansijkog trzista smatrala amaterskom i zasnovanom na neznanju. A medju velikim peracima para kojih je na trzistu kapitala u CG mnogo, pa onda uzmu neku suplju kompaniju iz Berana i toboz za dezurne “budale” trguju akcijama bez vrijednosti cekajuci male investitore da prihvate igru, a POTOM “POTAPAJU” jer kupe “svoje prnje i pare” a male “igrace” ostavljeni su na “ledini”.

  Zeljela bih da me sadasnja i skora praksa desavanja na CG berzama u cjelosti opovrgne. Jer, poneko je uzeo kredit ili ulozio svoju ustedjevinu, a takvi najcesce izgube kada su ove mutne radnje zapocete od onih koji sebe smatraju nosiocima kompletne ekonomske reforme u CG.

  I, na kraju, privatizacija u CG je usla u onu fazu koja definise pravce razvoja, bez uticaja na desavanja na berzi. Trziste kapitala bi trebalo da se razvija samostalno a ne cekajuci drzavne kompanije. Upravo u toj odrzivosti kao posebnog dijela finasijskog trzista leze dugorocni razvojni elementi. Mozda je doslo vrijeme da se prekonocne i manipuolatorske zarade zaborave.

  S postovanjem,

 9. Podgoricanin says:

  Vi sto pricate protiv lika i djela nasih velikih ekonomista i politicara ste drzavni neprijatelji i neprijatelji nase nam mile i drage Crne Gore hehe

 10. Gojas says:

  Ovaj ce narod jos jednom da izgubi pare kao kod dafine i jezde. I nekace tako mu i treba.
  Prvo ovo nije berza nego kladionica i kockanje. Nista nije regulisano i potpuno je vjestacko i naravno se namjesta. Znaci ko hoce da se kocka neka izvoli. Neko ce dobiti a neko i izgubiti. Znamo ko u ovoj zemlji dobija a ko gubi zadnjih 17 godina.

 11. Petrushin says:

  O crnogorski chobani,

  gledajte svjetsku berzu, prije nego pogledate te “nase berze”. :))))

  Cush nase berze???

  Pomisli covjek da tu ima berzanstva, umjesto sto se radi o nekoliko lopova koji se igraju izmedju sebe i navlace ovce da kupuju akcije koje su bar tri puta precijenjene!

  I sad ispade da je neki polupismerni Medojevic uzdrmao ‘crnogorske berze’ (prije mi lice na kokoshare)?

  Ginzberg je poremetio trziste kapitala kad je prije dva dana izjavio da Kineska berza ide u onu stvar ako ne zaustavi vjestacko pumpanje koje je otislo skoro 400% za zadnjih 18 mjeseci, pa je juce kineska vlada podigla tri puta cijenu transakcija na berzi sto je uslovilo malo smirenje rasta, ali je neminovno da ce kriza dolazi. Velika kriza, pa se sirotinjo kockaj ako imas s cim!

  Ajde sad svi za svojim ovcama!

 12. Jole says:

  Prije dva dana kineska berza je pala 6.5%, posto je vlada povecala poreze na transakcije akcijama, a ne zbog necije izjave.
  Prije dva-tri mjeseca Kineska berza je pala gotovo 10% zbog izjave Alan-a Greenspan-a bivseg sefa americkih federalnih rezervi.

  Akcije zemalja u razvoju (emerging markets) su riskantne zbog nezrelosti trzista, politike, velicine berze itd. Vjerovatno postoji dosta spekulacije a ne pravog investiranja zasnovanog na vrijednosti kompanija.
  Sto je veci rizik potencijano je veca dobit ili gubitak.

 13. Jole says:

  Da i ovo:
  Petrushin, preporucujem ti sjajnu dramu od Nusica: “Pokondirena Tikva”, ako je nijesi gledao.
  Nakon toga uzmi Njegosa u ruke i procitaj:
  “Sve se covjek bruka sa covjekom, gleda majmun sebe u zrcalo,…”

 14. amerikanac says:

  davno kad sam provodio mladost u crnoj gori naucio sam da je spekulacija jedna od najsramotnijih radnji a da su spekulanti najgore osobe.sad evo ulazim u starost i moje misljenje je isto a zivim u zemlju koja je izmislila berzu i dje su pravila daleko najstrozija.u crnoj gori ni B od berze ne postoji,sve je to cisti lopovluk,pa ko ima i oce neka uzdi.

 15. berzanskiIgrac says:

  Mila Kasalica,
  sjajno ste poceli temu berze. Ono malo sto se culo preko malih ekrana ostavilo je ljude u cudu sto je mislio Veselin Vukotic sa svojom glupavom pricom. Berza je interesantna jer zaokuplja veliku paznju gradjana, koji joj stvarno pristupaju ka kockarnici,kladionici ili lutriji. Kad su ukljucuju u neke berzanske transakcije, kazu da idu da igraju na berzu. Veselinu Vukuticu i njegovom znanju ne vjeruje vise niko. Bilo bi dobro da PCNEN postavi blog na temu berza, da bi se cjelovitije i strucnije javnosti prikazala sva mogucnost manipulacije gradjanima preko ovog trzisnog instrumenta.
  S postovanjem

 16. Valerij Tesla says:

  Tako je to kad pustite jednog elekto-ekonomistu-pravnika-strucnjaka za drzavna uredjenja-pilologa… da pise gluposti po novinama!

  Medo govedo!

 17. Bili says:

  Ja bni za sefa crnogorske burze postavio gospodina Burzana.
  Osnova prezimena je svjedocanstvo da bi on bio odlican.

 18. Radonja says:

  Crnogorska berza da se coek upisa od smeha.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register