Sozina nije dobila upotrebnu dozvolu

by | feb 23, 2007 | Priča dana | 10 comments

\"

Ministarstvo za ekonomski razvoj, sektor za uređenje prostora neće izdati upotrebnu dozvolu za tunele Sozina i Raš i sjevernu pristupnu saobraćajnicu, dok se ne otklone svi nedostaci koje su konstatovali stručnjaci iz komisija za tehnički prijem tog saobraćajnog objekta, kazala je za Vijesti Maja Velimirović-Petrović, pomoćnica u Ministarstvu za ekonomski razvoj.

Ona je rekla da je Ministarstvo izdalo "rješenje kojim se odbija upotreba objekta", što, u stvari, znači neizdavanje upotrebne dozvole.

"Monteput je sada u obavezi da otkloni nedostatke koje su konstatovale komisije za tehnički prijem. Dok se to ne uradi komisija ne da zeleno svjetlo, ne može se izdati upotrebna dozvola", kazala je Velimirović-Petrović.

Ona je rekla da "sređivanje Sozine ne može trajati u nedogled, iako ne postoje precizno utvrđeni rokovi".

"Ministarstvo saobraćaja je u obavezi da odredi režim saobraćaja koji će važiti za vrijeme radova. Mi ćemo pomno pratiti kako odmiču radovi. Posebno je bitno uređivanje kosina na sjevernoj pristupnoj saobraćajnici. Svakako tunel mora biti potpuno spreman za normalno odvijanje saobraćaja najkasnije do početka turističke sezone, odnosno do 15. juna", kazala je pomoćnica ministra za ekonomski razvoj.

Tri komisije za tehnički prijem Sozine, Raša i sjeverne pristupne saobraćajnice, sastavljene od tridesetak inženjera, u novembru su dostavile Ministarstvu izvještaj o tehničkom pregledu i predložile da zbog navedenih nedostataka ne izda upotrebnu dozvolu za ta tri objekta.

Radović: Sozini ne prijeti zatvaranje (13. Dec 2006, 09:06)

Predsjednik Komisije za tehnički pregled južne strane tunela Sozina, diplomirani inženjer građevinarstva Dragiša Radović, izjavio je za Pobjedu da tunel neće biti zatvoren zbog navodnog neispunjenja uslova za dobijanje upotrebne dozvole.

On je rekao da je Sozina "urađena kvalitetno i u skladu sa zakonskim propisima i po mnogo čemu je na prvom mjestu među objektima ove vrste u Crnoj Gori".

Na potezu "Monteput" (11. Dec 2006, 10:30)

Za tehnički prijem Sozine nadležne su komisije Ministarstva uređenja prostora, od koga će Ministarstvo saobraćaja tražiti izvještaje i preduzeti mjere ukoliko je bezbjednost ugrožena sa aspekta putne infrastrukture, kazao je Radoš Šućur, pomoćnik ministra saobraćaja, povodom informacije da nije izvršen tehnički prijem tunela Sozina.

"Nakon što pregledamo izvještaje vidjećemo da li je istekla privremena dozvola za rad i druge elemente, na osnovu kojih ćemo angažovati glavnog republičkog inspektora za puteve. Ukoliko je tačno da postoje i drugi nedostaci, to će biti predmet rada drugih komisija", kazao je Šućur za Vijesti.

Član jedne od komisija, koji je želio da ostane anoniman, kazao je ranije za Vijesti da tehnički prijem tunela nije izvršen, zbog brojnih nedostataka.

"Ocijenićemo da li ima osnova da glavni inspektor za puteve izvrši pregled izvještaja i vidi da li je sa aspekta putne infrastrukture, ugrožen saobraćaj", kazao je Šućur i podsjetio da je održavanje Sozine u nadležnosti državnog preduzeća Monteput.

Odbor direktora Monteputa treba da vidi te izvještaje i preduzme odgovarajuće mjere, kazao je Šućur.

Gradnju Sozine investirala je državna Direkcija za autoputeve, koju je naslijedio Monteput, a godišnji izvještaj o radu Monteputa razmatra Ministarstvo saobraćaja.

"Sozina" politički ispravna, tehnički puna mana (10. Dec 2006, 14:21) 

Dnevnik Vijesti je objavio alarmantnu novost da tunel Sozina može da ne dobije upotrebnu dozvolu imajući u vidu nalaze komisija za tehnički pregled, koje je svojevremeno formiralo Ministarstvo zaštite životne sredine i uređenja prostora.

Ako se bude poštovao zakon i stav Komisije za tehnički pregled, sastavljene od 20 inženjera različitih struka, tunel Sozina neće dobiti upotrebnu dozvolu i mogao bi biti zatvoren, dok se ne otkolone svi nedostaci na koje je ukazala komisija, pišu Vijesti u današnjem izdanju.

"Zakon o putevima je potpuno jasan i kaže da objekat koji nema upotrebnu dozvolu ne može biti pušten u saobraćaj. Sozina je, bez te dozvole, puštena na Dan državnosti prošle godine i to dovoljno jasno govori koji je interes prevagnuo pri donošenju te odluke. Isti taj interes – politički, će, najvjerovatnije, sada presuditi da se Sozina ne zatvori za saobraćaj, iako bi to bilo i logično i po zakonu, sve dok se ne otklone svi nedostaci na koje su ukazali stručnjaci", kazao je za Vijesti inženjer koji je bio član jedne od komisija za tehnički pregled Sozine i stručnjak koji se godinama bavi ovom problematikom.

Ratko Ivanović, izvršni direktor Monteputa, koji je gradio tunel Sozina i gazduje njime, rekao je da je "zadatak komisije bio da utvrdi je li objekat rađen po projektu i jesu li poštovani standardi i u tom smislu nema ništa sporno".

"Konačna je ocjena da je sve urađeno po projektu, da je saobraćaj potpuno bezbjedan, da je u tunelu ugrađena oprema visokog kvaliteta. Imali smo još jednu superviziju jedne firme koja se bavi tim poslom koja je pregledala opremu i konstatovala da sve funkcioniše u skladu sa projektom i standardima. To znači da je, što se tiče odvijanja saobr-aćaja, bezbjednost osigurana", kazao je Ivanović u tekstu koji je PCNEN prenio u cjelini.

10 0 komentara

  1. Strpljivko

    Ne treba sada stvarati neku paniku. Sreca sto se u “Sozini” nije desila neka veca havarija, treba sada sve to da se tehnicki uradi po propisima. Ne trazimo sada krivce jer se jos nije nista nepredvidjeno desilo. Ipak, “bolje je sprijeciti nego lijeciti”, kaze nas narod.

  2. nebrav

    Vijesti inace objavljuju alarmantne novosti, koje sami izmisle i naduvaju. To im je manir da prodaju tiraz. Pune su obmana, a prazne po istinitosti i korisnosti. Kad Vijesti nesto objavljuju citaoci to moraju uzeti sa ogromnom rezervom, jer je to novina sklona interesnom senzacionalizmu. Dan i Vijesti su novine koje bi od nadleznih regulatornih organa trebale da dobiju dosta negativnih ocjena. U Crnoj Gori je na djelu jedan od najgorih vidova korupcije: Korupcija u novinarstvu. Plati objavit cu ti sto god hoces.

  3. Valerij Tesla

    Nijesu Vijesti nista izmislile, nego ste vi totalno neobavijesteni o tome o cemu dajete komentare!
    Sozina je od samog pocetka gradjena bez odgovarajucih studija, i sa kompanijom koja – nikad u svom postojanju – nije izgradila nijedan tunel?!

    Tunel nema ni svoju studiju izvodljivosti, a kostao je DUPLO VISE, nego sto isti takav tunel kosta da se napravi u Evropi?!

    Hrvatska je sagradila dva tunela iste ili vece duzine, kroz slican teren, a za iste pare koje je nasa Jada platila za Sozinu.
    S tom razlikom, da se kod njih rade provjere ispravnosti tunela i njihovih sluzbi za spasavanje dva puta godisnje, dok Sozina nikad nije prosla nikakvu inspekciju, jer je Gospodar Milo naredio “da mora da bude otvoren za 13 jul”, samim tim, tunel ne moze ni dan-danas, da se osigura.

    Za ovakve stvari se u kulturnim zemljama ide u zatvor, a ne da nam se Gospodar slobodno seta, potrosivsi citav crnogorski penzioni fond, da bi sagradio (sebi) spomenik, koji nece niko da osigura i pusti u rad?!

    Da ne pominjemo pricu da u slucaju neke nesrece (ne daj Boze), Drzava CG bi morala da uzme velike kredite, samo da isplati silne kazne i nadoknade ostecenim u njemu.

    I mi hocemo da se bavimo turizmom, a na svakom koraku ugrozavamo zivote, kako svojih tako i tudjih gradjana?!

    Zalosno!

  4. MiletaNK

    Vidjeli smo u Niksicu kakva im je svaka rabota; otvorise nam novu, modernu autobusku stanicu pred izbore i odose. Jos uvijek nije zavrsena.

    Znaci sad ni Vijesti vise ne valjaju. Do sad je samo Dan bio simbol neprijateljske propagande. Ostade nam samo skojevska Pobjeda, taj simbol nezavisnog i demokratskog novinarstva vec 60 godina.

  5. vektra

    Radi korektnosit, da vidimo sto to u stvari nije po propisu:
    “U izvještaju komisije za tehnički pregled Sozine, u kojem većina rečenica počinje riječju “nije”, navodi se da hidrotehnički tunel nije sređen da bi mogao da se koristi u slučaju nekih problema u tunelu Sozina, kao i da tunel nije adekvatno opremljen za protivpožarnu zaštitu.

    – Nije kompletiran glavni, odnosno izvođački projekat rekonstrukcije evakuacionog hidrotehnikčog tunela, urađena tehnička kontrola i izvedeni svi neophodni radovi, kako bi se ispunile potrebne, projektom predviđene, funkcije tunela za slučaj akcedentnih situacija u tunelu Sozina. Nije urađena provjera ukupnog sistema ventilacije, bez simuliranja požara kada su prirodni uslovi nepovoljni, odnosno kada su prirodna strujanja vjetra značajnija, nije adekvatno opremljen za protivpožarnu zaštitu. Nijesu izvedeni svi radovi i obezbijeđeno pouzdano punjenje rezervoara za vodu i kontrola popunjenosti. Nije kompletirana sva gradilišna i atestna dokumentacija i pribavljena odgovarajuća uputstva neophodna za upravljanje i održavanje sistema. Nijesu kompletirani svi projekti izvedenih objekata – navodi se u izvještaju komisije.
    Komisija je predložila nadležnom Ministarstvu “da ne izda upotrebnu dozvolu za tunel Sozina sa evakuacionim tunelom, komandnim centrom, pogonskim centralama i trafo-stanicom (objekti koji čine jednistven tehničko-tehnološki, odnosno funkcionalni sistem)”. ”

    Vijesti su barem naveli primjedbe, sto PCNEN u njihovom tekstu nije ucinio. Sve sto se iz PCNEN-ovog teksta da zakljucit je da Sozina nece dobit upotrebnu dozvolu, ako je do komisije, nedovoljno za svaki ozbiljan komentar.

    Znaci, nije dovoljno testirana protivpozarna zastita i hidrotehnicki tunel nije propisno dovrsen. Umjesto toga, neka generalna prica o komisiji, propisima itd. itd.

    Normalno onda da su i komentari odgovarajuceg kvaliteta tipa “sudija lopove”.

  6. Milovan Vukov Jankovic ,Danska

    Mozda mi JEDNU JEDINU STVAR,
    uradimo profesionalno i do kraja.

    Pa da rechemo ,
    BOGU SHUCUR

  7. nebrav

    Pa vidi se lijepo koliko su vijesti iz Vijesti “alarmantne”.Vidi se i koliko su tacne, odnosno koliko one tacno i na koji svoj nacin interpretiraju “neke izvore iz tehnicke komisije”. Ostaje ipak tacna konstatacija. Sve sto objavljuju nase novine, a posebno Dan i Vijesti citaoci treba da uzmu sa rezervom. To su novine sa najvecom tendencijom manipulisanja javnoscu u smjeru sopstvenih interesa. Ovo istovremeno pokrece temu “prisustvo korupcije u novinarstvu”.

  8. Krticar

    Dobra je to vijest kad Sozini ne prijeti zatvaranje. Sto se tice “alarmatnih vijesti” iz “Dana” i “Vijesti” u ovoj rubrici nebih zelio da komentarisem mnogo o njima. Zelim da napomenem da je velika razlika izmedju njih, (izmedju “Dan”-a i “Vijesti”).

    Puno novina u ovom svijetu koristili su, i koriste neku vrstu SENZACIONALNOG NOVINARSTVA, da bi obmanule citaoce i da bi sto vise prodali svojih noviina. Sjecam se dok je jos “hladni rat” bio izmedju Istoka (SSSR-a), i Zapada (US-a+NATO), u jednom gradu gdje je govorni jezik bio engleski, prodavac novina na ulici vikao je glasno: “MOSCOW BURNING”, sto bi znacilo na nasem, Moskva gori. Kupih te novine na cijoj prvoj stranici je bio taj “bombasti naslov”. Malo dalje, na nekoj trecoj stranici pronadjoh da se radi o nekom malom hotelcicu na periferiji nekog grada. Taj mali hotel se zvao “Moskva”, i izbio je pozar, srecom nije bilo zrtava. Kakva vijest!!!

    Kod nas u Crnu Goru se nekad redovno koristio taj vid “s-novinarstva”, sada sve manje, jer puno se citalaca “otrijeznilo, progledalo, i opametilo.” itd, itd. Bice bolje.

  9. vlada crne gore

    ma to su sve naravno samo provokacije zlonamjernih novinara jer, da josh jednom ponovim- nashe pruge, nashi putevi, nashi aerodromi i uostalom svi nashi objekti, uradjeni su po najnovijim tehnichkim standardima i ispunjavaju sve uslove bezbjednog korishcenja.
    dodushe, vozovi nam lete i prevrcu se u stanicama, nove aerodromske zgrade prokishnjavaju, stijene se odvaljuju na puteve, tuneli nisu sigurni (samo) na pozar i odrone…ali, kao shto i sami znate- nema 100% sigurnog objekta- ni u japanu, ni u njemachkoj, ni u americi…pa to toj analogiji- naravno ni kod nas ; )

  10. snežana

    Ako Sozina nije dobila upotrebnu dozvolu, zmači li to da ne moram plaćati prolaz. Jer mi ovako dodjemo kao neki pokusni mišići ili ti dobrovoljci pa ne moramo i plaćati za to.

Submit a Comment