Vlasnik “Aleksandrije” identifikovao krivce za pokušaj atentata

Objavljeno: 14.02.2007, 09:14h

Tomislav Kovač/Foto: Nezavisne novineVlasnik hercegnovske kompanije Aleksandrija Tomislav Kovač tvrdi da je trebalo da bude ubijen u Podgorici 22. januara od strane pripadnika takozvanog zemunskog klana, ali da je taj plan osujetila crnogorska policija.

Kovač, inače ratni ministar policije Republike Srpske, podnio je Okružnom tužilaštvu u Bijeljini krivičnu prijavu protiv pet osoba, među kojima su i dva odbjegla člana kriminalnog "zemunskog klana", Sreten Kalinić i Aleksandar Simović, prenijele su banjalučk Nezavisne novine.

\"TomislavVlasnik hercegnovske kompanije Aleksandrija Tomislav Kovač tvrdi da je trebalo da bude ubijen u Podgorici 22. januara od strane pripadnika takozvanog zemunskog klana, ali da je taj plan osujetila crnogorska policija.

Kovač, inače ratni ministar policije Republike Srpske, podnio je Okružnom tužilaštvu u Bijeljini krivičnu prijavu protiv pet osoba, među kojima su i dva odbjegla člana kriminalnog "zemunskog klana", Sreten Kalinić i Aleksandar Simović, prenijele su banjalučk Nezavisne novine.

Prvookrivljeni u prijavi je bivši direktor policije RS Dragan Andan, zatim optuženik Haškog tribunala i nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske RS Vinko Pandurević, te bivši policajac RS i vozač Momčila Mandića nastanjen u Beogradu Dejan Marković.

U prijavi se navodi da je u dogovoru s Vinkom Pandurevićem, Dragan Andan u prvoj polovini 2006. godine prikupio novac za ubistvo Kovača i taj novac predao nepoznatom "tiperu" "zemunskog klana" sa zahtjevom za Kovačevu likvidaciju.

"Prema mojim saznanjima, Vinko Pandurević donio je odluku da zatraži moju likvidaciju kao ključnog svjedoka, vezano za slučaj ‘Srebrenica’, zbog kojeg je isti u pritvoru Haškog tribunala, a na osnovu saznanja koja su njegovoj porodici dostavili Dragan Andan i Ljubomir Beara", naveo je Kovač u prijavi.

On je naveo da je Andan imao poseban motiv, što mu je i rekao neposredno pred narudžbu ubistva u hotelu Interkontinental u Beogradu pred svjedokom Ramom Adrovićem iz Podgorice. Adnan je navodno rekao da će, ukoliko ga smijene s mjesta direktora policije RS, likvidarati Kovača i druge odgovorne za to.

Kovač je u krivičnoj prijavi naveo da njegov sukob s Andanom datira iz 1992. godine, kada ga je "odstranio iz MUP RS zbog iznuđivanja i prodaje imovine lica druge nacionalnosti koja je bila u depozitima MUP-a (pljačkaški ratni plijen)".

Kovač tvrdi da je prvi put na njega pokušan atentat u Beogradu, a da je egzekutor trebalo da bude Aleksandar Simović.

Direktor policije RS Uroš Pena kazao je agenciji Srna 27. januara da MUP RS i Crne Gore provjeravaju sva saznanja o eventualnim prijetnjama smrću upućenim Kovaču.

Dragomir Andan, koji trenutno obavlja funkciju zamjenika načelnika Uprave za policijsko obrazovanje kadrova MUP RS, juče nije za Nezavisne novine želio da komentariše prijavu u kojoj ga Kovač teško optužuje za pripremu ubistva.

"Neka to sud rješava. Nemam komentar", kazao je kratko Andan.

Podgoričke Vijesti su prenijele da je Andan odbacio Kovačeve tvrdnje, nazivajući ih "običnim glupostima".

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Ex-cajac says:

  Ako NEKO pokusava da ubije NEKOga, Onda taj NEKO ima NEKI razlog, zbog cega treba da izvrsi antentat na tog nekogovica. U svakom slucaju, to su Neki iz onih krimo-grupa sto su ubijale, palile i pljackale. Sada puno njih je naslo utociste u Crnoj Gori, otvaraju biznise, i sada muku muce kako da zive bezbijedno? Sto ste posijali, to ce te pozznjeti gospodo uvozni kriminalci.

 2. Sreten Mitrovic says:

  Ovaj covjek pokusava da opere svoju proslost i predstavi se za zrtvu. Zeli da sacuva svoje milione koje su mi zaradili ovi koji ga sada navodno hoce ubiti. Mozda su ga ovoj ideji naucili njegovi savjetnici po Crnoj Gori od kojih neki razvijaju trenutno akademski biznis poslije izvrsnog rukovodjenja njegovim firmama.

 3. Blok V says:

  Ovo je ka kad se Bagzi zali da Legija i Spasojevic oce da ga smaknu.
  Posvadjali se kriminalci izmedju sebe zbog plijena. I to je to.

 4. Ilija Čvorović says:

  Pa ko kaže da državni organi Crne Gore ne štite Srbe??? Pa to je za nas sitnica. Naravno, pod uslovom da se redovno javljaju u najbližu stanicu Policije i sa nama odluče podijeliti svoja saznanja na razne teme kako bi im se, jelte, moglo pomoći. Tako se postaje društveno koristan i zaštićen građanin u našoj lijepoj i građanskoj domovini.
  Gospodin Kovač svakako treba da bude uzor svakom Srbinu u Crnoj Gori.

 5. A ko će koga, ako ne svoj svoga says:

  Crnogorci štite Srbe od Srba…Dotle je došlo. Iskopaste se među sobom. Nemojte slučajno zvat koga da vi pomaže jer stvarno nema potrebe. Samo zadržite ritam.
  Pobjegao čovjek od “zemljaka” u CG a oni ga i ovđe našli ne bi li ga poslali pod zemlju. No dobro, ovo je za nas malo novo i neobično. U Švedsku, Njemačku, Australiju, Srbi su odavno poznati po tome što se međusobno tamane bez milosti.
  Kako ne napadoše koga od ovih crnogorskih mafijaša no njega jedinog Srbina iz CG koji je zaima malo više. Da je osta da drži pekaru i mijesi leb i bureke, nebi braća došla po njega, al nije…Možda ga gone zato što nije dao prilog u Cecin fond “Treće dete” ili Rašov fond “Sloboda za Radovana”??
  No, sve se dobro završilo jer je Kovač odmah otišao u policiju za razliku od Pera. Neko će se mudro zapitati “A zašto je otišao u policiju?” Zašto nije kao pravi pravi Srbin sačekao ubice u bašti svoje kuće…
  No lijepo bi bilo da je ovo gotovo. Srbi kad oće da smaknu nekog svog zemljaka prilično su uporni u tome…

 6. shekira says:

  Bas mi je za ovoga Toma. Neki fin cojek. A ovi ga ceraju, osta cojek bez duse. Kolicinu ih je on ostavio bez duse bog zna. Bas se shekiram.

 7. x says:

  Samo da nije koga prevario za brasno

 8. Marko_Igalo says:

  koliko placate po komentaru? Da li kod narucivanja (komentara) birate po cijeni istog, ili po zapremini pljuvacne zlijezde?

 9. kukunama says:

  Kad je Tomo priprijetio novinaru Vijesti da ce ga mrak progutat sto pise o njemu, ovaj iz Vijesti je samo zakuka i zamuka. Nesto nije policija propitivala Toma kako on to moze prijetit novinaru. A ni novine se nijesu glaskale puno sto se prijeti novinaru zivotom.I o Tomu od tada ili nista ili sve najbolje. Jer osim toga sto je jak cojek, Tomo je zaposlio kako sam rece 400 radnika, a da su oni opasni ako im neko radi protiv firme, tj protiv Toma. I tako Toma, od siromaha posta vlasnik mlinova, silosa, pekara poljoprivrednih imanja, ljudskih zivota. Tako iz cista mira sve zaradi. U ratno vrijeme, kad zivot ljudski nije vrijedio pet para, a Tomo je bio vlasnik mnogih sudbina. Na koju li se pamet i dobrotu obogati. Na ciju zrtvu Tomo ministar grozne policije Republike Srpske u najgore vrijeme za ljude posta bezgranicno bogati tajkun? Kako li dodje da uziva svoje bogatstvo u Crnoj Gori? Kolace iz njegove Aleksandrije ne jedem ni u primisli. Zgadilo mi se na sve kolace. Zamislite kad ih Tomo pravi? A koliko djece nikad nece probat nikakvi? Pa ko ono rece da smo mafijaska drzava?

 10. Plannco Wallach Senior says:

  KAPITALU SE ZUBI NE GLEDAJU – moto je Crnogorske vlade odavna. tim gore shto je ona ranija Crnogorska vlada bila u talu i na zajednichkom “projektu” sa Republica Mrska.
  ….
  koliko li je samo pochupanih zuba nesrecnika iz srpskih konc-logora investirano u Crnogorsku ekonomsku revitalizaciju?
  jel’ se ponekad pitate otkud ratnim zlochincima novci? a kad se sjetite da li vam se povraca hljeb koji su napravili kriminalci i zlochnci iz Republice Mrske? ma, hajde! chovjek svakodnevni je zauzet svojim svakodnevnim potrebama i vrlo rijetko ishta pita. osim u dokolici, ovako ka mi odje.


  tregikomichno mi zvuchi izjava Softica, znate -onog, da ce u slucaju da SUD … paziti na ekonomske mogucnosti Crne Gore. i to onda ka se dokaze da ta drzava, CG, njena vlast, njen narod – nijesu imali postovanja ka najosnovnijem ljuckom pravu – PRAVU NA ZIVOT.

  ko ono reche da je Bosanac nastao ukrshcanjem medjeda i bukve?

 11. Bosno moja says:

  Jednom rece jedan, kad bi Srbe iselili u Afriku a Hrvate u Ameriku, ALA BI MI BOSANCI ZIVJELI!

 12. zuti soliter says:

  sve vas mi je zao, i vas u bosni i vas srbiji, a ove posebno zalim podgoricanke koji vama i zemunskom klanu daju utociste u podgorici, svi ste vi isti a najgore ove nase ovdje sram ih bilo verovatno su zagrizle na novac. manje vise svi ste isti koji ste u to kolo. ne opterecujte nas , pustite da citamo naucne stvari.

 13. nenad says:

  pocupani yubi u srpskim konc logorima
  u kom li konc logoru pocupase tebi mozak da mi je znati.ili si takav od rodjenja…

 14. CT says:

  Interesuje me jeli država Crna Gora napravila dil sa bosancima? Mi vama one nesrećne izbjeglice a vi nama Toma da nam kifle pravi i ljude hrani!!

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register