Na pomolu novi strujni udar?

Objavljeno: 13.02.2007, 10:37h

 Računi za struju biće još papreniji ukoliko EPCG potpiše ponuđeni ugovor sa Željezarom, saznaju Vijesti u nacionalnoj elektroenergetskoj kompaniji.

Kompanija MNSS, vlasnik Željezare, traži da cijena struje bude 3,2 centa, da tokom prve godine plaća 2,5 centi, a ostatak da nadoknadi Vlada. Obračunavanje procenta uvezene struje Vlada i MNSS ne pominju u predlogu ugovora, pa rukovodstvo EPCG odbija da ga potpiše.

\"Računi za struju biće još papreniji ukoliko EPCG potpiše ponuđeni ugovor sa Željezarom, saznaju Vijesti u nacionalnoj elektroenergetskoj kompaniji.

Kompanija MNSS, vlasnik Željezare, traži da cijena struje bude 3,2 centa, da tokom prve godine plaća 2,5 centi, a ostatak da nadoknadi Vlada. Obračunavanje procenta uvezene struje Vlada i MNSS ne pominju u predlogu ugovora, pa rukovodstvo EPCG odbija da ga potpiše.

Nikšićku fabriku kilovat-sat potrošen u januaru koštao je 13,67 centi, a na računu od blizu 1,7 miliona eura stavka "procenat uvezene energije" bila je oko 600.000.

Budući da se procenat uvezene energije računa dijeljenjem ukupnih mjesečnih troškova dodatnog uvoza na distributivne i direktne potrošače, izuzev KAP-a, ukoliko se ugovor potpiše, a uvoz ostane isti, februarski računi za domaćinstva biće još veći.

KAP, za koji u EPCG i Vladi tvrde da nije povlašćen, struju je dobijao po 4,37 centi. I KAP i Željezara su takozvani direktni potrošači, odnosno snabdijevaju se 110 kilovoltnim dalekovodima.

Kompanija MNSS, novi vlasnik Željezare, tražila je da cijena struje bude 3,2 centa, da tokom prve godine plaća 2,5 centi, a ostatak da nadoknadi Vlada. Tarifni sistem za tu fabriku trebalo bi da izmijeni Regulatorna agencija za energetiku.

Obračunavanje procenta uvezene struje Vlada i MNSS ne pominju u predlogu ugovora, pa rukovodstvo EPCG i dalje odbija da ga potpiše.

Željezara je tokom januara, umjesto planiranih 18, potrošila oko 12 miliona kilovat-sati struje.

MANS nastavlja akciju protiv skupe struje (12. Feb 2007, 09:40)

 Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je saopštila da će danas, zajedno sa drugim NVO, nastaviti akciju prikupljanja potpisa građana kojima se od Vlade Crne Gore traži da i sa njima "potpiše ugovore koji će im garantovati istu cijenu kao onu koju plaća Kombinat aluminijuma, odnosno snadbijevanje isključivo iz domaćih izvora i neprekidnu isporuku električne energije".

Prikupljanje potpisa će početi u 10 časova na tri lokacije u Podgorici – u kancelariji za žalbe Elektrodistribucije Podgorica, Hercegovackoj ulici i kod zgrade Vlade Crne Gore, sapštila je MANS.

"Zahvaljujući ogromnom nezadovoljstvu građana koji ne žele da plaćaju struju koju troši KAP i pritisku koji je izazvala akcija MANS, ministar ekonomije Branimir Gvozdenović je zatražio hitan sastanak koji će biti održan u ponedeljak u 9 časova", navedeno je u saopštenju MANS koje je potpisala direktorica te nevladine organizacije Vanja Ćalović.

MANS je saopštio da će Gvozdenoviću dostaviti potpise građana "i ponoviti njihove zahtjeve da imaju isti tretman kao off shore kompanija koja je vlasnik KAP".

"Pošto je nesporno da struje iz domaćih izvora ima više nego dovoljno da pokrije potrebe građana i male privrede, tražićemo da interes građana bude isključivi prioritet Vlade, a ne da snose teret plaćanja električne energije iz uvoza, kako bi se obezbijedio veći profit off shore kompaniji koja je vlasnik KAP", piše u saopštenju MANS.

MANS je najavila da će od ministra ekonomije zahtijevati da se struja za januar "obračuna po cijeni iz domaćih izvora, a da se za one građane koji su već platili cio iznos računa za januar preplaćena sredstva oduzmu od februarskog računa". "Gubitak koji bi nastao po tom osnovu, EPCG može djelimično pokriti iz profita od preprodaje uvozne struje kupljene po 7,8 centi, a prodate po 10 centi", sugerisao je MANS.

MANS je najavila da će zatražiti od vlade "da ovaj problem rješava na dug rok tako što će kreirati socijalnu politiku i obezbijediti subvencije za najugroženije slojeve stanovništva, ali tek nakon što svi mi prestanemo da plaćamo struju koju troši KAP". "U suprotnom, ukoliko građani nastave da plaćaju cijenu uvozne struje, gotovo svi se mogu tretirati kao socijalni slučajevi, pa bi socijalna politika u ovim uslovima morala predvidjeti opšte subvencije za sve građane Crne Gore."

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. miki says:

  kakva struja placa li se to ja ovaj tekst ne razumijem oceli mi idje iko pomoc da ovo svatim

 2. Strujan says:

  Miki, shvatices kad dobijes racun za struju.

 3. Milovan Vukov Jankovic ,Danska says:

  NAJNOVIJA MATEMATICHKA ,
  VOJINOVA TEOREMA,

  SLAVNI CRNOGORSKI MATEMATICHAR ; ZA ZIVOTA PROSLAVLJEN I SLAVLJEN, JE DOKAZAO PUKU, PUKLE IM OCHI,
  KAD NISHTA NE VIDE,
  DA 5 MILIJARDI KWh, VREDE BRAT BACUSHKI U DANSKU, PREKO MILIJARDU EURA.

  VOJINOVA TEOREMA GLASI ,
  RUSKIH 3,5 CENTI, (socijalno ugrozena grupa oko KAPa, trenutno nedje na egzodichna ostrva u PORESKU ZAVJETRINU)
  SU U SVAKO DOBA DANA I NOCI,
  VECE OD GRADJANSKIH 11 CENTI ZA KWh,
  ili PREDUZETNIKA CRNOGORSKIH 22 CENTA.

  AUTOR RADIO VEZA, ANTENE M,
  VOJINOVA TEOREMA.

  SVA AUTORSKA PRAVA PRIPADAJU ANTENI M.

  OVO PISHEM ZA SINOVE I UNUKE,
  DA NE ZABORAVE DOMACE NAUCHNIKE,
  DA VIDE DJECA,
  KAKO SE SOLILA PAMET,
  PA NEKA SE NE CHUDE; SHTO SU OD LUDIH RODITELJA.

 4. građanin says:

  Puna podrška MANS-u i posebno Vanji Ćalović. Svakim danom pokazuje da je zrelija, hrabrija i časnija od našeg “Univerziteta” i ostalih “intelektualaca”. Vanja, samo nastavi!

 5. zoki says:

  ovo je nacin ubjedjivanja od strane vlade da treba da se rade hidroelektrane u Crnoj Gori.

 6. Vojin Lazar. says:

  Građani Crne Gore treba da konačno shvate da je struja roba kao i sva druga i da treba da je plaćaju po cijenama koje važe za sve u Evropi. Te cijene se nalaze istaknute na oficijelnom sajtu Berze el. energije u Lajpcigu. Trenutna cijena po kojoj Elektroprivreda CG naplaćuje struju građanima daleko je niža od one koju plaćaju građani bilo koje evropske države i naravno da to neće dugo trajati jer to EPCG neće moći da podnese.
  CG, isto kao i drugih 8 država regiona biće u prilici i dalje da nedostajuće količine el.energije nabavljaju po cijenama daleko nižim od onih u Euro 1 zoni, sve dok god bude postojala potreba za isporukom.

  S poštovanjem

 7. snezana says:

  Gospodine Vojine , shvatili su gradjani Crne gore da njima u Crnoj Gori ne moze biti ono sto moze nekim tamo rusima. Mislim da prije svega KAP treba da placa struju po evropskim cijenama, jer svoju robu prodaju po evropskim cijenama i tako bi bilo moralno.
  Ovdje nije pitanje da li ce “EPCG moci da podnese” već je pitanje , ustvari nije ni pitanje, već činjenica da većina gradjana ne može da plaća struju ni po ovoj cijeni a kamo li po evropskim cijenama. Iz prostog razloga što nam ni penzije ni plate nijesu “po cijenama koje važe za sve u Evropi”.
  I ko nama garantuje da nije prodata “naša” struja proizvedena na ter.CG a gradjani plaćaju uvezenu. Jer to društvo iz EPCG mi apsolutno ne daju argumente da vjerujem njihovim riječima ili njihovim sposobnostima. (uvezli struje pa sad odjednom imamo višak pa da ga prodamo).

 8. stari opozicionar - Gornje Svračje NK says:

  Od momenta kada sam čuo da Vanja Ćalović, inače osoba od dokazane građanske mudrosti i hrabrosti, stoji kao jedina brana novim strujnim udarima, shvatio sam da im ovo neće proći. Sigurno je da je ona u ovom trenutku stvorila vanrednu situaciju u Vladi. Priča se da je Vlada zasijedala svu noć jer ju je peticija MANS-a zabrinula obzirom na međunarodni ugled koji uživa Vanja Ćalović.
  Vanja izdrži! Svaka ti čast! Ti jedina nešto radiš za razliku od ovih smušenjaka iz opozicije koji i ovog puta ćute.

 9. Vojin Lazarić says:

  Gospođo/đice Snežana, dijelim vaše mišljenje da današnju cijenu struje (a posebno onu koja se lako da naslutiti) velika većina građana ne može da plati. Ne treba biti naročito obrazovan i obaviješten da bi se to shvatilo. I mene lično pogodile su suze jedne starije gospođe koju je anketirala TVCG u redu za plaćanje, a koja je saopštila da njenoj porodici nakon plaćanja ostaje nekih 40 eura sa kojima treba i da živi i da podmiri druge obaveze do kraja mjeseca. Njene suze su i suze više od pola građana CG.
  Žao mi je što je moj komentar djelovao surovo, ali sve drugo ne bi bila istina. Pošto sam upućen u materiju javnosti treba reći da postoje tri problema:
  1. nedostatak el.energije koja se MORA nabavljati iz uvoza po TRŽIŠNIM cijenama,
  2. ogroman javašluk u trošenju el.energije i to počev od kompanija, ustanova svih vrsta, pa sve zaključno sa svakim pojedinačnim domaćinstvom.
  3. šteta prouzrokovana ugovorom sa SE Co. (KAP-om)
  Prvi problem postavlja pitanje-ko je kriv što je CG dovedena u situaciju da već sad uvozi skoro 40% nedostajuće struje?. Šta se čekalo 30 godina? Kad bi danas započela izgradnja bilo koje hidroelektrane (jer sve drugo su zanošenja laičke javnosti) prva ne bi bila gotova prije okt/nov. 2009! Za to vrijeme na LB projektovano je narastanje evropskih potreba za strujom do nivoa od preko 100% današnje cijene struje uz prisutan trend izraženog deficita u čitavoj Evropi! Da pojasnim-i da budemo imali novca za kupovinu, neće biti nikog ko će nam je prodati!
  2. Država (EPCG) pod HITNO mora uvesti NAJMANJE tri tarife potrošnje. Tj.,potrošači koji troše recimo do 400kW mjesečno bili bi u “povlašćenoj” kategoriji, a ostali bi preko toga plaćali visoke cijene (najmanje 5 puta skuplje od današnje cijene “industrijske” struje) što bi ih natjeralo na racionalizaciju.
  3. ugovor sa KAP-om treba raskinuti, jer Vlada i pored toga što je vlasnik EPCG nije imala pravo:
  a) zaključiti ugovor na štetu preduzeća kojim treba da gazduje (kako pravnici kažu) “u maniru dobrog domaćina”,
  b) staviti bilo koga u povlašćen položaj, jer se to kosi sa Ustavom proklamovanim principom.
  Možda stvari sada izgledaju jasnije…

 10. xxx says:

  Gradjani CG ne placajte vise racune za struju.Obecavaju Vam mrak. preduhitrite ih.Odmah se ,,sikljucite,,

 11. Aida Ramusovic, Antena M says:

  Sjutra na Anteni M u 16 sati emisija o struji. Gosti: Vanja Calovic MANS, Zoran Djukanovic Elektroprivreda, Branko Vujovic Agencija za prestrukturiranje privrede i Miodrag Canovic ministarstvo ekonomije. Drago bi mi bilo da se javite u toku emisije i postavite pitanja gostima ili ako zelite i ovako , preko foruma.

 12. Racun 193 eurica says:

  A sta da ih pitamo, moja Aida, kad su nam danas sve lijepo saopstili. Struja za januar se MORA platiti, pola u zakonskom roku a drugu polovinu ce podijeliti u tri rate.

  Saopstise danas i da ce novo, redovno, poskupljenje biti u maju.

  Sve rekose, sta ih pitati vise? Nista?

 13. Pesimista says:

  Pitao bih gospodjicu Calovic vjeruje li ona da ce se ovom akcijom “KAP trosi a ko placa” ista promijeniti?

 14. Ko veli da ce bit bolje? says:

  Ne znam po kom si kriteriju birala goste, ali mi je sastav vrlo cudan u prici o struji: Vanja Calovic MANS, Zoran Djukanovic Elektroprivreda, Branko Vujovic Agencija za prestrukturiranje privrede i Miodrag Canovic ministarstvo ekonomije.

  Sta ce ova dva poslednja tu?
  Vujovic da mi objasni kako da prestrukturiram svoje domacinstvo da bih trosila manje struje, a Canovic da mi objasni kako da ekonomisem sa 4 eura dnevno?

 15. Odole dodole says:

  Kako ne shvatas?
  Nije vazno sta ce da pricaju, vazno je da imaju goste i ispune vrijeme. Uh sit sam vise svega i svacesa.

 16. Milos says:

  Aida molim te pitanje
  1.Zasto Vojin Lazarevic i slicni trgovci strujom prodaju EPCG struju iz Gacka,
  i zasto ta prodaja ne moze teci bez posrednika?
  2.Koliko se novca prelilo iz EPCG u KAP i Vektru od 1992 do prodaje KAPA .
  I da li je taj iznos bio dovoljan da EPCG iz svojih izvora finansira neki novi izvor energije?

 17. Vid says:

  Molim Aidu da pita gospodina iz EP, kolik je prosjek plata u tom javnom preduzecu i od cega zavisi visina njihovih zarada.

 18. Milovan Vukov Jankovic ,Danska says:

  Evo malo pitanja za GOSPODU iz EPCGe:
  1. Koliko MWh, ide po GLAVI ZAPOSHLJENOG u EPCGe, a koliki je prosjek u EU.
  2. Koliki broj LUKSUZNIH AUTA, po glavi DIREKTORA.
  3. Koliko metara kvadratnih KANCELARISKOG PROSTORA po ZAPOSHLJENOM.
  4. Koliki je bio PROMET GODISHNJI, a koliki PROFIT, ili chista DOBIT.
  5. Koliki su troshkovi za TELE USLUGE, na godishnjem nivou.
  6. Dali je EPCGe,
  bila PRIVREDNA ili SOCIJALNA drzavna INSTITUCIJA, shto bi rekao VUK DRASHKOVIC, mijeshaju GRENMADERS & FROGS.
  7.ZASHTO SE SVIM SILAMA BORE, DA OCHUVAJU MONOPOL I ZABRANE NORVEZANIMA DA SAGRADE HIDROCENTRALE, ZASHTO SE NE UGLEDAJU NA SHVAJCARSKU SA 600 minihidrocentrala, Austriju sa hiljadama i Sloveniju, zashto se samo 17% hidropotencijala aktiviralo.

  Moga bi do shjutra,
  udri po njima, ka po …… ,
  pozdrav, mozda se chujemo …

 19. xxx says:

  Za one koji se zacudise.I ja bih pozvao Vujovica, jednog od glavnih aktera privatizacije vecine cg preduzeca, kao i Canovica jer je njegovo ministarstvo glavni pregovarac u ovoj frci sa strujom.
  Dobar odabir gostiju, jer stvarno mi je dosta Vojina Djukanovica koji se prilicno zabrojao (sasvim ne-namjerno , aha!) sa cijenom struje koju placamo mi i KAP.

 20. Mitar says:

  1. Pitanje za Branka Vujovica – Koliko mu je vremena jos potrebno da sav kapital gradjana Crne Gore PRESTRUKTUIRA u kapital Veselina Barovica
  2. Moze li nam gospodin Canovic reci koji je energetski objekat obecan gospodinu Barovicu i po kojoj cijeni za gradjane
  3. Za gospodina Dukanovica pitanje postoji li u elektroprivredi hrabrih i postenih ljudi koji ce realno iznijeti pravo stanje u elektroprivredi bez zamajavanja gradjana
  Za Vanju pitanje kad ce se udavati

 21. Milos says:

  Prava pitanja al treba smjeti pitati kad su na istom platnom spisku svi pocev od gostiju pa zavrsi sa urednikom

 22. Snezana says:

  Nakon sinocne emisije prvo sto treba uraditi a to je popraviti retoriku gopodina Canovica a voditelja Dragana nauciti da gosta mora da prekine ako deset minuta prica a nista ne kaze kao sto je bio slucaj sa predstavnikom unije poslodavaca.Svi komplimenti za Vanju Calovic.Sto se tice problematike i teme emisije vise je nego neukusno da EPCG godinu dana reklamira svoj neuspjeh i javno govori o nemogucnosti da “pohvata” ko krade i ne placa.Ako smo svi jednaki po zakonu kao potrosaci u trenutku obracuna i tarife kako objasnjavaju da nijesmo svi jednaki kada je iskljucuju.Zasto nije iskljucen Ski centar,RTCG i Vodovod Cetinje.Ako oni ne mogu ili ne smiju da iskljucuju ‘zasticene”ima nas koji se ne bojimo i koji redovno placamo pa cemo mi da preuzmemo uloge domacina u njihovoj kuci (epcg) da vide da se sve moze ako se HOCE

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register