Ustavni sud odbacio inicijativu NS i DSS

Objavljeno: 06.12.2006, 13:20h

Ustavni sud Crne Gore odbcio je danas inicijativu Narodna stranka i Demokratska srpska stranka za ocjenu ustavnosti Zakon o Ustavotvornoj skupštini.

Sudija izvjestilac Zoran Smolović rekao je da ustav ima svojstvo najvišeg pravnog akta "jer je izraz pravno-suverene vlasti koja je ustavotvorna, originalna, nograničena". "Ona nije obavezna da se, kada stvara prvi ustav poziva na bilo kakve ranije i važeće norme, pa bile one i ustavnog karaktera", rekao je Smolović.

Ustavni sud Crne Gore odbcio je danas inicijativu Narodna stranka i Demokratska srpska stranka za ocjenu ustavnosti Zakon o Ustavotvornoj skupštini.

Sudija izvjestilac Zoran Smolović rekao je da ustav ima svojstvo najvišeg pravnog akta "jer je izraz pravno-suverene vlasti koja je ustavotvorna, originalna, nograničena". "Ona nije obavezna da se, kada stvara prvi ustav poziva na bilo kakve ranije i važeće norme, pa bile one i ustavnog karaktera", rekao je Smolović.

Kako prenosi Radio Antena M, Smolović je dodao da svaka država "revizioni postupak propisuje u skladu sa odnosom unutrašnjih političkih snaga i vrijednostima koje se štite ustavom, zbog čega su među ustavima evidentne razlike u pogledu propisivanja postupka za njihovu promjenu".

Ustavni sud danas o Ustavotvornoj skupštini (6. Dec 2006, 10:01)

Ustavni sud Crne Gore razmatraće danas Zakon o Ustavotvornoj skupštini, čiju su ocjenu ustavnosti zatražile Narodna stranka i Demokratska srpska stranka. Ovim zakonom je predviđeno da Skupština do donošenja novog ustava bude ustavotvornog karaktera, a potom nastavi svoje redovne poslove.

Inicijatori ocjene ustavnosti zakona smatraju da je njegovim usvajanjem prekršen Ustav Crne Gore, jer najviši pravni akt predviđa način i procedure promjene ili donošenje novog.

Opozicione partije ne učestvuju u radu Ustavnog odbora dok se Ustavni sud ne izjasni o zakonima o Ustavotvornoj skupštini i postupku za donošenje i proglašenje novog ustava.

Sekretar suda Ljiljana Radović kazala je da će Ustavni sud razmatrati sporni Zakon o postupku za donošenje i proglašenje novog ustava Crne Gore, kada dobije odgovor od Skupštine.

Crnogorski parlament preporučio je Ustavnom sudu da odbaci inicijativu za ocjenu ustavnosti tog zakona, koju su podnijeli Pokret za promjene i NS. Oni ističu da je zakon predložen od neovlašćenih predlagača, izglasan glasovima članova Vlade u proceduri suprotnoj Poslovniku Skupštine i Ustavu i da predstavlja akt kojim se ne može mijenjati Ustav Crne Gore.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Ustavotvorac says:

  Vjerujem da ce Ustavni sud donijeti pravilnu odluku. Dali ce neke stranke u parlamentu pokusati da ometaju donosenje USTAVA DRZAVE CRNE GORE, vidjecemo. Ja licno, poznajuci ONE koji su bili protiv svoje drzave, bojim se da ce nastaviti da se bore svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima kao i marifetlucima, da se USTAV ne donese na vrijeme. Zivi bili pa vidjeli.

 2. Vladan says:

  KAD CUJEM DEBILSKE PRICE KAKO SE NEKO BORI PROTIV svoje DRZAVE , pitam se da li je ta drzava normalna i privlacna da je neko voli ili nije .
  Kad se napravi sprdnja i ta sprdnja se nazove drzavom , ja na to gledam kao na sprdnju a ne svoju drzavu .

 3. crnogorac bez zadrske says:

  Kad cujem nekog da svoju drzavu naziva sprdnjom, a da mu je druga propala i nikakva drzava uzor i majka, onda se stvarno shvati koliko mrzaca ima Crna Gora i koliko su joj patnje braca donosila kroz vjekove. Prosta bila turska okupacija, njemacko-talijanska okupacija pri bratskom srpskom zagrljaju. Mrzitelji Crne Gore mrze sve nasvijet pa vjerovatno i sebe.

 4. Branko says:

  Da je OVA drzava sprdnja pokazuje i njen Ustavni sud koji donosi ovakve odluke .
  Ustavni sud je donio odluku da Crna Gora trenutno nema ustava
  Kako onda postoji Ustavni sud ako ustava nema ?
  U Ustavnom sudu sjede obicni huligani koji ne postuju sadasnji Ustav Crne Gore , i jos sto je gore oni tvrde da ustava uopste i nema .

  Kretenluk

 5. Valtazar says:

  da li je Tito gubio vreme oko sporazumevanja sa Subasicem ili mu je to bio neminovni postupak zahtevan od saveznika? Svi su svesni postojanja Crne Gore, radi se samo o malo dobre volje politickih elita, pa da se i taj uslov ispuni-Novi Ustav.
  U istoriji neznam da li su zapamceni pravnici ustavopisci, oni koji su pisali imovinske ili krivicne zakone se spominju i do danas.

 6. potpisnik, srecom iz inostranstva says:

  Spremimo se Crnogorci, trazili smo i uzivajmo u jedinstvenom sistemu. Narodu je s uspjehom ispran mozak (i stomak), institucija nikad nijesmo ni imali, a demokratija tesko da ce se ikad sprovesti u nase prostore.

 7. pravnik says:

  Crnu Goru najvise kostaju zlonamjerne neznalice, koje svoje neznanje,potpomognuto usadjenom mrznjom prema Crnoj Gori, prikrivaju svojim gromoglasnim i nesojskim uvredama kamuflirajuci to namjerom da se stvori pravi pravni sistem. Zahtjev opozicije nije proistekao iz dobrih zelja crnogorskim gradjanima, nego iz zelje za opstrukcijom svega sto je dobro za Crnu Goru, pa i donosenja novog Ustava. Obrazlozenje suda je kratko, jezgrovito i jasno.

 8. ddd says:

  ova odluka je revolucionarna,
  sto znaci da i svaka buduca vlast ima pravo da mijenja ustav po svom nahodjenju

 9. Crnoprknic says:

  Obzirom da ustavni sud Crne Gore tretira sadasnji ustav kao doratovo prkno , to ce novi ustav biti zekanovo prkno .
  Mozda bi se mogla drzava primenovati u Crno Prkno pa da budemo Crnoprknici koji govore crnoprknovskim jezikom .

  Drzavu vode iskompleksirani indijanci .

 10. zalitelj says:

  Tek sada pocinjem da shvatam znacaj velicanstvenog demokratskog referenduma. Poslije 100 godina ropstva pod bratskim narodom pocinjemo da stvaramo pravni sistem koji gradjani Crne Gore zasluzuju. Ta cinjenica dovodi do bijesa one koji Crnu Goru mrze neizmjerno i taj bijes ispoljavaju vulgarnostima, prostaklucima, neznanjem, gadlukom. Jadan li je njihov zivot.

 11. Maksim says:

  Crna Gora je luda kuca .

  Ustavni sud joj je ogledalo .

 12. Vasilj says:

  Ja obozavam Crnu Goru i zelio bih da se ona objedini sa Srbijom i Republikom Srpskom u jednu drzavu koja bi se zvala SSD .
  Tako da neke price ovdje da mi mrzimo Crnu Goru ne stoje , nego se radi o cistoj kleveti .

 13. obozavatelj says:

  Ja te obozavam pa da daj da te ubijem. Sacuvaj boze Crnu Goru od ovija sto je obozavaju. Kod Srba rijec obozavati je sinonim za rijec unistiti. Nikad kraja njihovoj nesreci. Umjesto da gledaju kako da se spasavaju samo misle kako da uniste.

 14. Drekale says:

  Vecinska Crna Gora je glasala za njezinu nezavisnost,vecinski narod i zvanican jezik Crnogorski,vecinski narod i njegova Crnogorska pravoslavna crkva po Ustavu kako bi iz 1904.godine.
  Neka zivi Ustav nezavisne drzave Crne Gore !

 15. Mitar , Brko says:

  Ovdje neko brka pojmove , i pojma nema o istoriji Crne Gore .

  Kad se desio ustav iz 1904 godine draga moja gospodo u Crnopj Gopri nije bilo crnogorske , hrvatske , muslimanske i bosnjacke nacije . U skolama se ucilo da u Crnoj Gori zive Srbi tri vjere i Albanci .Jezik je bio srpski , zastava trobojka . A bila je i autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva koja je bila kao i narod , narod bio srpski i crkva je bila takva . Crnogorske nacije nij ebilo nidje , a Crnograca je bilo kao i uvijek i oni su bili po naciji , pogadjate …SRBI .
  Zato , manite komplekse neznalice .

 16. Radenko says:

  Uvjek sam bio zaljubljenik u moju divnu Crnu Goru . Ne vjerujem da je dukljani vole vise od mene , vec samo manje , mnogo manje .
  Ipak , trebam reci da bi bilo izvanredno da se ponovo objedinimo sa Srbijom .
  Istakao bih da bi to bilo izvanredno , jer sada je ocigledno da Crna Gora nema administrativnih kapaciteta da bude u pravom smislu te rijeci drzava . Sa ovakvom provincijom na vlasti skotrljacemo se na prirepak svjeckih dogadjaja .
  Ustavni sud Cren Gore je danas antidrzavni sud , i ovo sto se desilo je pokazatelj svega.

 17. pravnik says:

  Prica o ujedinjenju(citaj da prizovemo bratskog okupatora) sa Srbijom je ispricana za sva vremena. Pjesma od Topole pa do Ravne je otpjevana takodje za sva vremena. Drzavi Srbiji bolje reci Velikoj Srbiji danas sudi citavi svijet. U Hagu njeni najveci sinovi umiru kao optuzenici. U Beogradu ubice sopstvenog premijera tretiraju kao heroje. Ko zeli da zivi u takvoj zemlji nek izvoli. I nek vole Crnu Goru i dalje. Srbija ceka takve ushiceno. Crna Gora ostaje svoja za vjecna vremena na nacin koji cijeni i divi mu se cijeli svijet.

 18. Dado says:

  Za sve zaljubljenike u Crnu Goru, bilo one iskrene ili one što bi je u ime “ljubavi” okovali u lance i zanavijek darivali Srbiji, samo ispravka čisto da se ne brka:
  – Ustav (nezavisne) Knjaževine Crne Gore darivao je (ili oktroisao) narodu Gospodar Crnogorski Nikola I na Svetog Nikolu (19.XII.) 1905. godine.
  – Ustav Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne mitropolije (Crkve) donijet je 1904. i dio o autokefalnosti je po inerciji prenešen u Ustav KCG, tako da je zbog toga možda nekog zbunilo od kada datira crnogorski Ustav.
  Kad se već pominju datumi i događaji valja da se navode ispravno, valjda se oko toga svi slažemo.
  A što se tiče odluke Suda, jasno je da se željela onemogućiti opstrukcija donošenja novog Ustava od strane pojedinih krugova iz opozicije. Što da se stalno lažemo. Pa njihov jedini cilj je da uspore svaki proces koji bi Crnu Goru učinio (i u detaljima) “kompletnom” državom, kako bi kasnije mogli da pokazuju prstom kako, eto, Crna Gora nema sve što je čini državom. Naravno, druga je stvar što to odavno izgleda smiješno jer svi pismeni znaju o čemu se radi.

 19. Mirko says:

  Pravo opozicije na opstrukciju oko pisanja ustava je zakonsko i deemokratsko pravo . Ako je primjedba opozicije zakonita tada upravo vlast vrsi opstrukciju nezakonitim rjesenjima .
  Neka vlast radi po zakonu a ne da zaobilazi zakon pricajuci djecinje price da to radi za dobro Crne Gore .
  Vjerovatno su i napunili dzepove za dobro Crne Gore , kao sto je i Milo jurisao na Dubrovnik za dobro Crne Gore , pa sad tvrdi da on ije izjavljivao da se sa Hrvatima moramo razgraniciti jednom za vazda .

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register