Obezbijeđena dvotrećinska većina za ustav

by | okt 10, 2007 | Priča dana | 88 comments

\"Ilustracija\"Novi ustav Crne Gore biće usvojen dvotrećinskom većinom u parlamentu, pošto su se vladajuća koalicija i tri opozicone stranke (Pokret za promjene, Bošnjačka stranka i Albanska alternativa) dogovorile o spornim rješenjima, prenosi današnja podgorička štampa, pozivajući se na predstavnike pregovaračkih timova – Svetozara Marovića i Nebojšu Medojevića.

Očekuje se da će ustav podržati i jedan poslanik Liberalne partije, dok je, prema pisanju Republike, stav Socijalističke narodne partije još nepoznanica.

Predstavnici stranaka koje su sinoć postigle dogovor počeće danas izradu zajedničkih amandmana na tekst predloga ustava.

Dogovor podrazumijeva organizaciju parlamentarnih izbora do kraja 2009.

U preambuli ustava će pisati da u Crnoj Gori žive slobodni i ravnopravni građani koji pripadaju određenim narodima, koji bi bili nabrojani.

Marović je objasnio da je usaglašeno da svi oni koji su imali crnogorsko državljanstvo do 3. juna 2006. godine, kada je u Skupštini usvojena Deklaracija o nezavisnoj Crnoj Gori, imaju pravo da ga zadrže, bez obzira da li su imali i neko drugo.

"Oni koji su u međuvremenu stekli neko drugo zadržaće to pravo u periodu do potpisivanja bilateralnog sporazuma sa zemljom o čijem se državljanstvu radi, a najduže godinu dana od usvajanja ustava", kazao je Marović, prenose Vijesti.

On je rekao da je dogovoreno da je službeni jezik u Crnoj Gori bude crnogorski, a da su u službenoj upotrebi i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik.

Marović je kazao da je usaglašeno da se zadrži odredba o vjerskim zajednicama iz predloga ustava, bez pominjanja bilo koje od njih.

Vijesti pišu da je izbor članova Sudskog savjeta ostala jedina nepoznanica, iako je postignut dogovor da se to tijelo bira dvotrećinskom većinom u parlamentu, što je tražila opozicija, prvenstveno PzP. To, napominju Vijesti, nije u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i Savjeta Evrope.

Danas će predstavnici vladajuće koalicije, PzP, Albanske alternative i Bošnjačke stranke tražiti od evropskih institucija da im odgovore da li je moguće u novom ustavu ugraditi tu odredbu koja bi bila privremenog karaktera, pišu Vijesti.

88 0 komentara

  1. Zivot u CG

    Najvaznije je sada pridobiti SNP za podrsku Ustavu u Parlamentu. Oni jesu u cjelosti u pravu da je metod pisamaca za koje garantuje cuveni “rat za mir” nedovoljni u jednom tako ozbiljnom postupku kao sto je pisanje Ustava.

    Medjutim, vrijeme je da prihvate odgovornost da su izgubili kampanju za referendum i postanu u cjelosti partija sa stavom a ne sa prosloscu.

    Inace, iako je moje licno misljenje da je Ustav trebao da ide na referendum jer ne vjerujem u politicki dogovor pa cak i ovaj postignut od sinoc, vrijeme je da svi prihvatimo da je jedan ovakav izbor cjelishodan i konacno odobrimo Ustav drzave Crne Gore.

    I, licno nadam se da ce svi shvatiti da je crbvena zastava oprana antiratnim vijorenjem s pocetka 90-tih i da je trebamo zadrzati bez obzira sto nekim manjinama mirise na borbeni poklic. To je znamenje lijepe, manjinske CG koja je u vihoru prljavog rata DPS-ovaca i Milosevica cuvala manjine CG u okrilju antiratnih mitinga. Vjerujem da se to mora prepoznati i sahraniti stupidna istorija bitaka otpora prema osvajacima.

  2. CGSrbin

    Mislim da SNP i Srpska Lista nemaju velikog razloga da se bune. Meni je bitno da su srpski jezik i srpski narod u ustavu. To je postignuto.

  3. stari liberal

    Konacno pravi potez PZP-a.

    Sto bi se dobilo referendumom? Samo ustav koji vise odgovara DPS-u, jos jedna podjela Crne Gore i jos jedna pobjeda DPS-SDP.

    Samo slijepi ne vide da su srpske stranke napustile pregovore radi svojih malicioznih izbornih kalkulacija, a ovim putem srpski narod u Crnoj Gori dobio je neuporedivo vise nego sto bi dobio da se islo na referendum, to jest ne bi dobio nista.

    Po meni ovo je pocetak definitivnog kraja DPS-SDP vladavine.

  4. Djaspora

    Uzalud je pcnen propakirao propalu srpsku politiku kojoj nema mjesta ni u Srbiji a kamoli u Crnoj Gori. Crna Gora je ostvarila svoj cilj prosle godine a sada ce udariti pecat drzavnim ustavom, Dokazano je ko je i ko ce vladati jos dugo jedini patrioti Crne Gore DPS SDP a ostale partije ce ostati vjecna opozicija. Osigurali smo da u ustavu upisemo sluzbeni CRNOGORSKI jezik nasa postojeca zastava nasa himna i nasa Crnogorska autokefalna Crkva. Vidjeli smo kako je Medo izdao nas pred sami referendum ali uzalud pravda je pobijedila ovoga puta izdao je srpsku opoziciju i opet pravda je pobijedila, Ne znam sta ce saka jada od tih Srba koji nijesu priznavali Crnogorsku zastavu dali ce pocet da ustaju na nasu himnu Amfilohije je probio led trebali bi da ga slijede ostali vidjecemo? Moderaratoru je ostalo da tuguje i da nama pravima Crnogorcima koji vole svoju zemlju skida komentare.
    NEKA JE VJECNA CRNA GORA

  5. Dobro informisan

    Obezbijedjena dvotrecinska vecina za ustav??? Zivi bili pa vidjeli, nema izglasavanje ustava u parlamentu! To je samo manipulacija. Nikada ne treba vjerovati ovima iz opozicije. Na kraju svega oni ce se ponovo dogovoriti da budu protiv drzave i njenog ustava. Istina, da su imalo svjesni oni iz ‘SS’ partija, oni vise dobijaju izglasavanjem ustava u parlamentu. Na referendumu ce ti protivnici svega crnogorskoga, dobiti mnogo manje. Oni su navikli da gube…

    PS: Ja sam se opkladio da nema izglasavanje ustava u parlamentu.

  6. Susunja

    Ovo smo dugo cekali da pukne izmedju PZP i ostale Spske manjine u Crnoj Gori sad Crna Gora moze da ide dalje pravim putem. Posto je PZP istupilo iz srpske opozicije ostalo je jedno upraznjeno mjesto pa preporucujem PCNEN-u da se ukljuci u Zikino kolo posto ih brane i podrzavaju u akciji protiv Crne Gore.

  7. M.N.

    Ustav koji ne priznaje srpski jezik kao sluzbeni, iako tim jezikom govori dvijetrecine gradjana Crne Gore je u startu felerican.
    Smatram da Crna Gora ne postoji zbog sezdesetak hiljada Crnogoraca koji zbore crnogorskim jezikom jer tada treba znati: a sta sa ostalih sesto hiljada ljudi treba raditi.
    Mislim da je PZP podlegao svojim identitretskim instiktima, zazmurio na realnost i napravio krupnu gresku.
    Ovaj ustav ce biti mrtvo slovo na papiru.
    To je jos jedan dokaz da je Crna Gora soviniziran prostor.
    Jos ce manje gradajana Crne Gore uvazavati svoju drzavu, koja se ovim ustavom pretvara u tudjinsku drzavu.
    Ustajanje na himnu i slicne gluposti postoje samo kada zivis u civilizovanoj drzavi.
    U necivilizovanoj paradrzavi neustajanje je ispravni oblik izrazavanja protesta.
    Medo izgleda ipak zeli da svoje komplekse istrese u ustav.
    I kod Meda se pojavljuju iskrice sovinizma, zacudo, to nijesam ocekivao.

  8. WWL

    Nikakva obrazlozenja nece spasiti Medojevica.
    Obrazlozenje ne moze izmijeniti fakt da je pljunuo na opoziciju koju je juce molio da zajedno istupe za ustav.
    Medo je klasican konvertit, kojeg ne moze skriti demagogija.
    Srecan vam ustav koji nece priznavati pola Crne Gore , a ta polovina nece priznavati taj ustav.

  9. stari liberal

    A sigurno bi ta “polovina” prihvatila ustav kada bi bio izglasan na referendumu. Bi, kako da ne.

    Ova rasprava jasno pozkazuje kako na ovom prelijepom parcetu zemlje, sa ovim brojem stanovnika nikada srece nece biti. Umjesto da smo najbogatiji i najsrecniji narod mi smo tu dje smo.

    Izgleda da nikada necemo dalje vidjeti od vrha svog nosa i brinuti za ista drugo osim za svoju g…cu.

    Moj jedini san je bio Crna Gora jednaka za sve bez lopovluka i nacional sovinizma. Umjesto toga dobio sam ratno-huskacke profitere u vlasti sa antiratnim profiterima koji nam odrase kozu. Sa druge strane nacional-sovinisticke paljevine koji su presrecni ovim tokom dogadjaja jer su svjesni da su dobili, u stvari da im je poklonjeno, mnogo vise nego sto su oni sposobni da dobiju. I dalje ce da stvaraju ambijent neravnopravnosti i ugrozenosti srpskog naroda, jer zaboga kako mogu da budu ravnopravni ako u Crnoj Gori nije sve srpsko i to 100%.

    Cujte prvo sebe sto pricate, pa razmislite malo o ovom sto vam barbike iz CG parlamenta zbore i na kraju pogledajte u novcanik.

    I ako vam ni to nije dovoljno, sebe na kraju treba da krivite, a ne nikoga drugog.

    Mene ce PZP izvuci prvi put na izbore od 98 godine.

  10. Peśo

    Najbolje je da se ustav referendumom usvoji.Danas referendum bi pokazao tačno procenat Srba u Crnu Goru koji govore srpski a to je onaj davno taćni procenat do 10 % .Danas više nema privilegija biti Srbin niti straha ne biti Srbin.Pa sve te Srbe preko 10% poznajem,to su moja braća rođena i braca po Crnogorstvu ali okolnosti života i briga za đecu su ih naćerali da se naopako izjašnjavaju i javno istupaju.Sad više nema niko straha za familiju da će mu je ubiti ako ne kaže da je Srbin.Crnogorcima i onda i danas mogao si reći ko si i ne biti Crnogorac i da nikome za to ne fali ni dlaka s glave.Medojević je ako iskreno misli u pravu jer dokle goć ima zlotvora države u Crnu Goru valast će se mijenjati po volji vlasti.Građanin je zbog opozicija-krvnika države,prinuđen da bude uz vlast.Nijesam sveznajući ali za ovo znam jer sam is tog naroda cijele Crne Gore.Duša im je ka i moja jedino nas je nužda bila naćerala da se javno različito ponašamo.Živjeli i srećan nam USTAV DRŽAVE CRNE GORE usvojen u parlamet ili na REFERENDUM.Živjeli!

  11. Vukso

    Dijaspora:
    “Osigurali smo da u ustavu upisemo sluzbeni CRNOGORSKI jezik nasa postojeca zastava nasa himna i nasa Crnogorska autokefalna Crkva.”

    Sluzbeni su i crnogorski i sprski. Crkva ne ulazi u ustav. Smanji dozivljaj 🙂

  12. Djaspora

    Fukso; Ako nijesi upucet da ti pomognem da razumijes sluzbeni jezik u CG je Crnogorski a sporedni su naglasenih manjina Hrvacki,Srpski,Bosanski itd.Sto se tice Crkve vama je jasno sto je potpisano zbog toga je saka jada srbijanaca napustila pregovore.
    Neka je vjecna Crna Gora.

  13. GRADANKA

    ODE POKRET ZA OROBJEN,NESTO SU DOBRO GRESNI.NECE IMATI VISE NI SVOJE GLASCE,A KAMOLI DA UZMU NECIJE.DOSTA SU I TRAJALI.

  14. Never more

    Ispostavilos e da su Medo i PzP, ipak, bili “trojanski konj”. Ali, lekcija o “danacjcima sto darove nose”, izgleda, nikad dosta. Bye, bye Medo, bye forever

  15. Crnjo

    Nekada je Medo govorio, prvo demokratija pa drzava. Bilo je obrnuto, stvorili smo drzavu (povratili drzavnost), sada cemo uvoditi demokratiju polako. Sada Medo kaze, izglasacemo ustav u parlamentu, JER NECEMO DA BUDEMO VJECITA OPOZICIJA! Kakva “mudrost”? Ja ne mogu shvatiti da jedan inntelektualac moze nesto tako da kaze. On ne zna da je ustav najveci pravni akt jedne drzave, i da se ustav ne usvaja u parlamentu zbog neke vjecite opozicije!

  16. Vezir

    E moj Medo,
    prodao si dusu za gram komleksa kojeg nosis u sebi.
    Pljunuo si na ljude koji su ti dali toliko glasova.
    Steta o tvoju glavu.

  17. Nikan

    Medo je dokaz da Srbi i Crngorci koji zbore srpski nikad ne trebaju davati glasove Crnogorcu koji govori crnogorski , jer ce im taj zabiti noz u pleci.
    Niko krupno ka Medo ne laze.

  18. Matija

    Izuzetno mi je drago sto za novi Ustav NECE glasati politicki predstavnici srbijanske dijaspore u Crnoj Gori – takozvana Srpska lista i ostali koji predstavljaju bolesnu srbijansku kostunjavu politiku u Crnoj Gori. Za Ustav treba da glasaju i glasace vise od svije trecine pa i cetiri petine Crnogoraca u gradjanskom smislu koji vole Crnu Goru i zele joj sve najbolje. Sa lopovima na vlasti tek slijedi obracun. Medjutim plasim se da ce crnogorski izdajnici iz Srpske liste ponovo napraviti par politickih poteza kojima ce omoguciti DPS-u da vlada.

  19. Monte

    ko nece manjinu od 40 %, neka ide tamo gdje je vecina od 90%. Crna Gora je jedina maticna drzava crnogorskog naroda. Mi nemamo nekoliko drzava

  20. MN

    Sto ocekujete od Meda?
    Primitivci ne znaju za kompromise i flksibilnost u opstem interesu. Primitivci idu na sve ili nista. Ako je Medo u jednom momentu pristao i na pakt sa fasistima, vi ste ocekivali da i on postane veljesrbin.
    Treba pogledati sliku odozgo, a ne iz zablje veljesrpske perspektive. Ti su vi pogledi skupo stajali do sad, pa i Crnu Goru.
    Kompromis oko jezika nije zdrav, i moze donijeti nove probleme. U ovom momentu je vjerovatno jedino sto se moglo postici.
    Vrijeme radi protiv iskljucivih poput SNS, SPC i sl. EU diktira pravila. Crna Gora se se uklopiti ovako ili onako.

  21. Slobodan

    Nista ne boli kao istina sad su se uznemirili negatori i neprijatelji nase jedine domovine C Gore. A mi u nove pobjede.

  22. Sonja Radošević

    Prvi Ustav nezavisne Crne Gore biće usvojen dvotrećinskom većinom u parlamentu. O.K.
    Ono što mene interesuje a na što ne uspijevam dobiti odgovor je zašto se odustalo od ” raspisivanja vanrednih parlamnetranih izbora u roku od godine dana , od usvajanja novog Ustava. To je bio jedna od zahtjeva ” Pokreta za promjene” koji su prihvatile i druge opozicione stranke Šta se na kraju desilo – PZP je kao ” kompromisno rešenje prihvatio ” kraj 2009 godine ” za rok raspisivanja vanrednih parlamentranih izbora iako zna da su u 2.010 neizbježni redovni izbori.
    Kakav je to ustupak – od nekoliko mjeseci i šta on znači Crnoj Gori i njenim gradjanima.?
    Ova ” mjera mogućeg kako je rekao Medojević” jedino znači i puno znači DPS-SDP ili jednostavnije rečeno DPS vlasti koja će za dvije godine ” lufta” privatizovati u svojim i džepovima svog kartela staviti novac od privatizacije Elektrorpivrede Crne Gore , Plantaža, Luke Bar, crngoroskog primorja…
    Potom , DPS ( DPS-SDP) ladja može “mirno da otplovi ” da prepusti paralment kao ” praznu školjku” nekoj možda novoj vlasti , koji če usvajati nove Zakone ispod kojih će stajati potpis ” nekog novog vlasnika crne Gore – Veska Barovića, , Brana Mićunovića, Dragan Brkovića, Aca Đukanovića… Prve crnogorske banke ..
    Koa najtragičniju ” epizodu ” oko usvajanja novog Ustava Crne gore treba izdvojiti ” prijetnje ” mirtovorca i filosofa , Canetovog poslovnog prijatelja- Svetozara Marovića da će ta DPS – ratnoprofitreska stranka, u koliko se ne prihvati njen predlog Ustava , usvojiti na referndumu najviši zakonski akt koji će propisati da se ” predsjednik Crne Gore bira u parlamentu”.
    Zna S. Marović da ” nema ta stranka pošetnog kandidata za predstojeće izbore. Ali nije to suština ove prijetnje- suština je u tome da DPS na svom referendumu može usvojiti Ustav kojim će se u ovoj državi proglasiti predsjednički kao vladajući sistem , gdje će parlament i Vlada biti ukinut , samim tim biće zabranjeni i paralamnetrani izbori i proglašen ” doživotni predsjednik ” kako to podržava naš ekonomski mag Veselin Vukotić.”
    Moraćemo uvesti i novu valutu jer ” euro ” nam nije odobrila Evropska Unija. Sve to u zemlji ka kojoj plovimo , blagoslovenoj ” jututunskoj juhahahi”.
    A vi poštovai gradjani , dok razglabate o srpskom i crnogorskom jeziku, zapravo im samo ” poklanjate ” vrijeme da završe ” kradju naše imovine- imovine naših očeva , naše i naših potomaka.
    Ali još uvijek se nadam da se ovaj scenario neće ostvariti već da ćemo na vanrednim parlamentranim izborima raspisanim u narednih godinu dana, “jednom zauvijek u istorijju ” poslati ovu otudjenu vlast .
    Uz izvinjenje što opet ” smetam ” na ovim stranicama

  23. Fatalista

    Nekako ispada da je DPS pravio ustupke da bi dobio ustav u parlamentu, a ne putem referenduma. Ostalima je ustav sluzio kao jos jedna prilika da “lome” vlast. Medo u Vijesti vise prica koliko je cinom pregovora doprinio svojoj partiji nego sto je CG dobila ovim ustavom. Pa jos kaze da je ovim cinom “naceo” vlast da je smijeni. I zaista ispade da je naivni DPS da bi ovoj drzavi donio ustav i priblizio je EU zrtvovao sebe u korist Medovih ambicija. Ja mislim da se upravo Medo preskartao jer ce DPS pobrati lovorike ovim cinom da je spreman i na ustupke koje ne mora da pravi da bi donio ustav. A srpske partije su ispale obicni foliranti. Fingirali su pregovore da pokazu kako je vlast toboze iskljuciva, da bi u stvari oni postali iskljucivi, po principu-ako nije sve kako ja hocu, ne prihvatam. Onda se vlast optuzi za podjele u Crnoj Gori jer ne udovoljava zahtjevima. Pored toga, 32% Srba u CG i vecina koja govori Srpski, nije trajna kategorija. Srba je ovdje bilo i 7% , pa cemo vidjeti na narednom popisu sto ce biti.

  24. Zipp

    Tesko je reci da li je PZP napravio pravi potez. Ako je izdao zajednicki dogovorene principe sa ostalom opozicijom, onda su svakako pogrijesili. Ali ja ne znam da li je, kako su se dogovorili, sto…?
    Mislim da je ovo bila jedinstvena prilika da se Ustav usvoji apsolutnom vecinom u Skupstini.
    Meni bi to najdraze bilo. Na taj nacin bi se valjda prekinule ili umanjile podjele na “izdajnike i patriote” i vjecite manipulacije nekim glupostima dok na drugoj strani caruje bezakonje, nepravna drzava, korupcija, licna i imovinska nesigurnost, pljacka, kriminal…
    Ovako se plasim da ce sad nastati prepucavanje izmedju PZP-a i ostale, mahom prosrpske opozicije. DPS ce samo potpaljivati vatru tih sukoba. Najvise ce izgubiti u svemu gradjani, obicni. DPS – u ce u tom sukobu samo rasti rejting dok ce se opozicija iscrpljivati medjusobnim optuzbama. To ce im omoguciti josh vecu bahatost, pljacku, represiju i osecaj potpune svemogucnosti.
    A Ustav, kakav god bio nece biti postovan dok je aktuelana garnatura na vlasti. Kao ostalom i svi ostali Zakoni koji se nijesu postovali niti se postoju.

  25. Fico

    Ustav aparthejda.
    Ne prolazi u zivotu! Samo u teoriji.
    Dolje ustavne splacine.
    Smrt fasizmu, sloboda narodu.

  26. Viktor

    Da budem precizan, ovo je Pi ustav.
    Moze i Pih, Fuj, baci tamo, bjezi grdilo, daleko od moje kuce, ustav za gmizavce kojih malo ima, za faunu napravljen, itd.

  27. Vakat mislit o drugima

    Medo ce dovesti do strasnog opozicionog i gradjanskog sukoba.
    Medo nema uma.
    Sto bi covjeku, do juce najboljem.

  28. nn pocinioc

    Jos dugo ce se ljuljati u zaljuljanoj nam drzavi, a jadan narod ce se i dalje naslusati gluposti i mijenjati svoja misljenja kako koji vjetar dune. U Crnoj Gori se zna odakle vjetrovi duvaju, ali ti vjetrovi se izgleda rijetko mijenjaju.

    PZP je odradio svoj posao, sad opet mogu da se vrate u vode analiticara, demagoga, eksperata koje niko ne slusa i koji su spremni da izadju iz istorijskih tokova punih dzepova.

    Nece biti u Crnoj Gori ni P od Promjena, a kako bi ih i bilo kad smo se prilagodili na dzokeje.

  29. lone wolf

    Sad na Anteni cuh da PzP nece pristati na dogovor o Ustavu ukoliko crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski ne budu ravnopravni i sluzbeni. To je kompromis na koji bih mogao pristati. Mozda ipak ima nade za PzP.

    Mada, ispravno bi bilo da su srpski i crnogorski sluzbeni (i to ovim redom), a bosanski i hrvatski, zajedno sa albanskim ravnopravni tamo gdje ima zivlja koji govori tim jezicima. Ne mozemo zbog 1% Hrvata u CG cijelu drzavu prema njima podrediti.

  30. Montenegrina

    “Dogovor o ustavu već doveden u pitanje?
    Sinoćnji dogovor o usvajanju ustava dvotrećinskom većinom u Skupštini Crne Gore doveden je u pitanje, javlja podgorički radio Antena M, koji navodi, pozivajući se na izvore bliske pregovaračkim timovima, da je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević predložio novo rješenje za ustavnu normu o nazivu službenog jezika.

    Medojević, navodno, traži od vlasti da srpski jezik, bosanski i hrvatski budu ravnopravni sa crnogorskim jezikom na teritoriji cijele država, a da albanski bude službeni jezik u mjestima gdje žive Albanci.

    Prema dogovoru vlasti i tri opozicione stranke koji je sinoć ozvaničen, precizirano je da službeni jezik bude crnogorski, a da ostala četiri jezika budu u službenoj upotrebi”
    http://www.pcnen.com

    A što je sad ova šprdnja? :)))

  31. El Re

    Sve čestitke PzP-u. Napadi koji dolaze na njih su iz redova isključivo onih koji i nijesu dosad glasali PzP, već neke srpske fašističke ili profašističke stranke.
    Ovim je PzP konačno sebi otvorio prostor da žestoko zagrebe po biračkom tijelu DPS mašinerije, naravno ako ne uprskaju nekom glupošću koje im zbog neiskustva nijesu strane. U tom prostoru nalazi se ona količina energije bez koje je san o smjeni ove kriminalizovane vlasti čista iluzija.
    Crna Goro, domovino onih koji se tvom dobru raduju, idemo dalje!!!

  32. Jovan

    Kada neko kaze da Srbi u Crnoj Gori nijesu trajna kategorija, taj zeli da Srba u Crnoj Gori ili ne bude ili bude manje.
    Mislim da je to fasizam, bas kao sto bi to bilo kada bih ja rekao da Crnogorci nijesu trajna kategorija jer ih je bilo 75 posto pa su pali na cetrdeset dva i po tendenciji mogu padati i dalje do nule.
    Ja sam Srbin, i ne zelim biti Crnogorac. Ne vidim razlog. Ne bih bio bolji, bogatiji,pametniji,visociji i ljepsi.
    Poslije II svj.rata pisati se Srbinom u Crnoj Gori nije bilo ni malo prijatno.
    Uvijek je u vazduhu bilo da to treba izbjegavati. Poznato je da su velikosrpski nacionalisti bili, po misljenju Titovaca, najgori neprijatelji drzave. Biti Srbin, znacilo je pocetak puta ka drzavnom neprijatelju.
    Mnogi Srbi su se zato izjasnjavali kao Crnogorci.I ja, iako sam uvijek bio Srbin.
    Gospodo, pustite narodu da se sam izjasnjava, jer ako budete pravili atmosferu da se ne smije biti Srbinom dobicete kroz par godina, ili deset, kada pritisaka vise ne bude mnogo vise Srba nego sto mislite da ih ima.
    Akcija proizvodi reakciju.
    Ostajte mi zdravo, i nema potrebe da mrzite Srbe zato sto su vam oni komsije, rodjaci i sl.
    Ako se desi karmbol na Balkanu vi cete Crnogorci sto mrzite Srbe biti sami.

  33. Nenad, Preko Morache

    Ocigledno da je Pzp ovim potezom omogucio biracima Pzp-a da, naravno, predju, konacno, u redove DPS-a..
    Ujedno moze doci do raspada stranke..po starom dobrom scenariju..
    Miko, imas druga..
    No sto!!!

  34. Milovan Vukov Jankovic ,Danska

    Hvala SUNCU I MJESECU,
    bez MEDA nema REDA,

    a POZICIJA I OPAOPOZICIJA,
    neka pjevaju istu naZiJonalistichku pjesmu, na POLITICHKOM SMETLISHTU,
    CHEMU VAKAT, TOME I VRIJEME.

    Zbogom bijeli SVIJETU,
    dosta je bilo PLJACHKE i DIVLJANJA NAZIJONALISTA, stizu PROMJENE sa MANJINSKIM NARODIMA, koje su svi MAGARCHILI, ja se iskreno nadam, da ih MEDO nece IZNEVJERITI .

    A bez PROMJENA,
    gradani CGe, ce gledati istu PREDSTAVU, koja traje od OSME SJEDNICE,
    ako nijesu PROGLEDALI POSLIJE OVE “PREDSTAVE”, i ako ne vide DANAS, ko je za CRNU GORU, a ko za SVOJ “TAKULJIN I TAVULJIN”, a ko ZA TETKINE TERAZISKE PRIGANICE, nece vidjet ni SHJUTRA, kad SVANE RUJNA ZORA.

    I OPOZICIJU I POZICIJU,
    chekamo da podnesu IZVJESHTAJ ZA MINULI RAD,
    OVE NA LOKALNOM, A ONE NA LOKALNOM I SAVEZNOM NIVOU, zato su PROMJENE i jednima i drugima,
    OSHTRI MACH, KOJI VISI IZNAD GLIBAVOGA VRATA.

  35. Montenegrino

    Molio bih sve komentatore da mi odgovore na pitanje: sto ce se to promijeniti u nasim zivotima sa donosenjem novog ustava? Ili sa tim kojim se jezikom govori? Ili koji su narodi pobrojani? Ja sam ubijedjen da 90% evropljana a sigurno 99% amerikanaca i ne znaju sto je to ustav!!!A koliko znam do sada i kada je bilo najgore ni jednoj manjini i vecini nije zabranjivano da govori jezikom kojim hoce, da ide u crkvu u koju hoce ili da se osjeca pripadnikom bilo kojeg naroda, niti je ikad bilo ko, na bilo koji nacin bio proganjan. Umjesto da smo svi zajedno sretni sto je nesto bitno ipak donijeto dogovorom, sad se opet gleda ko je izgubio a ko dobio. Licno mislim da smo svi dobili, jer konacno mozemo da budemo normalna drzava, a kad dodje vrijeme, izborima cemo promijeniti ono sto nam se ne svidja, na to imamo svi pravo i to nam garantuje ustav.

  36. Srbin iz Boke

    Kao sto se i ocekivalo, i kao sto sam pokusavao svom drustvu i prijateljima Srbima objasniti-PzP je napravio dogovor oko Ustava koji nece odgovarati interesima CG Srba. I nazalost, ispostavilo se da sam bio u pravu. Ne pada mi na pamet da krivim Medojevica za ovakva resenja, jer Medo je Crnogorac, zbori crnogorskijem, njegov potpredsjednik je u vrhu NVO Crnogorska pravposlavna crkva i realno, od njih se nije moglo ocekivati da stite interese Srba. Moderni Srbi, glasaci PzP-a, nek vam je srecan novi Ustav nezavisne drzave Crne Gore! Sad zajedno sa Crnogorcima opletite jedno kolo oko Cetinja, pa onda svi na kurseve kod jevrema i DANU da naucite novi sluzbeni jezik Crne Gore.

  37. Sajkaca

    Nije ovim Srbima problem da je njih izbacio neko iz ustava ili da im je zabranio srpski jezik. Njima je problem sto ce biti i Crnogoraca i crnogorskog jezika.

  38. KRUNICA

    Meni su licno najsmjesniji oni koji su i do sada podrzavali PZP a pripadaju srpskom narodu. Ovaj Medojevic je projektovan da razbija srpsko biracko tijelo, aali, na svu srecu, Mandic ga je na vrijeme procitao. Sada neka Medo izivljava svoju davnosnju zelju da bude potrcko Svetozara Marovica, i kada ubuduce on ili neko iz PZPDPS pomene kartel onda misli na sebe. Nema vise rasipanja srpskih glasova, svi slozno u SNS i Srpsku listu.

    NIKO KRUPNO KA MEDO NE LAZE!

  39. Glasac

    Medolino izgleda kvari dogovor. On otvoreno i kaze da njega samo vlast zanima, pa mu ustav treba samo u mjeri da se svima sto vise izudvara. Da bude mestar za svaku pricu. On nece da sjedi na dvije stolice nego na sve koje su tu i to istovremeno. Zavrsice na patosu. Mnogo je halapljiv, sto ne krije i narodu ce se smuciti. Nema mjere.

  40. Mico

    Ne znam zasto napadate Medojevica.
    Svima nam je pokazao da je pragmatican politicar koji hoce brzo da zavrsi teme sa kojim nas SNP i DPS smaraju 20 godina. Covjek hoce da se bavi ekonomijom ima podrsku EU i to je to. Nema nikakvih zavjera, Srbi su dobrili vise nego ako bi isli na referendum, simboli CG drzave su takodje usli. Pitanje crkve je na ovaj nacin odlozeno, a sustinski obje crkve postoje, iaju vjernike i to se ne moze zanemariti.
    Do sada sam glasao za LS, sada obavezno za PZP i ovo moje misljenje danas dijeli puno ljudi. Jednostavno muka im je od ovih faca ovoliko godina. Medo se strasno zamjerio opoziciji tezom o “profesionalnom opozicionara” sto je tacno i pitao sta bi ti ljudi radili da ostanu bez posla u politici. Ja cu Vam reci – na buvlju pijacu !

  41. vasko

    Sto se cudite Srbi? Medo je Crnogorac, koji govori crnogorskim jezikom i podrzava Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Profesor Branko Radulovic je visoki zvanicnik crkvene opstine CPC u PG. Nijeste valjada mislili da Medojevic treba da vam stvori uslove da pretvorite Crnu Goru u srpsku drzavu. Svi za koaliociju DPS, PZP, LP, SDP i Albanci. To je dobitna kombinacija, Mila za predsjednika, Meda za premijera, a vi se Srbi slikajte i batalite vise da napadate covjeka.

  42. vlajko

    Medojevicu niko ne brani da govori crnogorskim jezikom i obilazi Mirasa Dedeica, ali neka ostavi na miru crnogorske Srbe. On i ovaj bezlicni i smijesni Milic iz SNP su ubjedjivali nesretni narod u pricu o opozicionom jedinstvu kako bi oslabili Srpsku listu po nalogu Mila Djukanovica i kartela, a sad se ispostavilo da je predstavnikkartela citavo vrijeme bio Medojevic. Djukanovic je za njega moralna gromada.

    Niko krupno ka Medo ne laze

  43. LS 1990

    Neka se sada Medo baskari po Maestralu sa kartelom, zasluzio je i zaduzio Djukanovica i Marovica. Neka povede i ovoga Popovica iz NS i Milica iz SNP, jer su to ljute sablje koje rade za rezim i kada pricaju protiv njega. Kao clan LS od 1990. ne mogu zamisliti ni jednog svog saborca da bude Medojevicev glasac, jer to ne bi bila izdaja nego sizofrenija, perverzija i kupleraj. Slavko, vrati se!

    Dobra je ova poruka

    Niko krupno ka Medo ne laze!

  44. Gradjanka

    meni nikako nije jasno kako ljudi s obje strane ne razumiju da kad postoji podjela ona moze sretno biti razrijesena samo kompromisom, a to znaci da i jedna i druga strano pomalo popuste. to znaci u nasoj crnogorskoj situaciji da se uvaze i crnogorski i srpski i drugi identiteti. zato je politika pzp ispravna i predstavlja nastavak dobre namjere da se uvaze koliko je moguce sve razlicitosti cg.
    dalje, nije mi jasno kako sns i ns misle da mogu kreirati politiku kao vjeciti gubitnici svih izbora i referenduma, da li je to moguce sa sns ovih 10 posto. i dva poslanika ns, naravno da nije i oni to znaju ali se zadovoljavaju sa svojim mjestom u opozicionim klupama i zadovoljni su sto mogu svakog dana da kazu u kafani “jesi cuo kako sam im reka ?”

  45. Pita

    Braco Srbi, nemojte da se bavimo Medojevicem. Covjek je Crnogorac i tu treba da trazi simpatizere. Vidite da je poceo da zateze facu kako bi izgledao mladje. Komedija!
    Na okup!
    Srpska lista Andrija Mandic

    A sta mislite za ovo graficko resenje sada vec tradicionalnog stiha
    Niko KRUPNO ka Medo ne LAZE

  46. Lingvista

    Nije lijepo da se covjek vijedja tako direktno (niko krupno ka Medo ne laze). Ako hocemo da smo fina Evropa rijec laze da se zamijeni sa “zaobilazi istinu”.

  47. BOJICA

    To bi izgledalo malo rogobatno
    Niko krupno ka Medo ne zaobilazi istinu. Ranije resenje je bolje jer sto bi rekli teoreticari knjizevnosti onaj stih ima svoj ritam.
    Stos e tice ,,Gradjanke”, potpuno je u pravu za mnoge stvari, ali neka takva politika zaobidje Srbe. Oni su jedina opozicija ovome rezimu, a Medo kao Crnogorac i gradjanin neka trazi uporiste u svojoj naciji i kod svog duhovnika Mirasa. Nama Srbima je sasvim dovoljna Srpska lista i mi cemo se vec snaci i nakon ove najnovije koalicije PZP, DPS.

    Niko KrUPnO KO MEDO NE LAZE

  48. Sloboda

    Kupim trunje i petljam od devedesete. Svo vrijeme za liberale i sad za Meda. Stalno rusimo DPS, Mila, Momira, Sveta i komp. I sad Medo (niko krupno ka Medo ne laze) veli ,,Glas za Ustav je recept protiv rezima”. Pozivam normalna covjeka da se javi i da mi kaze da je ovo normalna i logicna recenica. Medo, prevaro!!!!!!!!!!!!!!!!

  49. opozicionar, samo opozicionar, mada - namagarceni

    Miko Zivkovicu, prevaro nad prevarama, bolji te je zasjenio. Veca prevara, veci prevarant, veca prskotina i moralna olupina. Sram te bilo, Nebojsa Medojevicu. Dje cu i dje ne cuo. Bitango izdajnicka!

  50. ZA KOGA?

    Medo, nema sto, opravdao si pare kartela – uclanices se u DPS. Da li je moguce da ,,pljevaljski Crnogorac” bude ovolika nista roba?
    Pridruzicu se
    NIKO KRUPNO ka MEDO ne laze, petlja, itd. Zasto, junace, zasto? Ispade, nakon LS-a – SL jedina opozicija od 90-te!

  51. Milos

    Medo je izmakao tlo pod nogama primitivcima, kojih vidim i ovdje ima dosta.
    Nadam se da dolzazi jedna bolja Crna Gora za sve ma kako se zvali, krstli ili klanjali.
    Pomirite se ljudi da je ovo Vasa drzava i da vi treba da je ucinite boljom niko vam to iz EU nece donijeti.
    Medo je rakao par istina i sad ga napada jalova opozicija kojoj je najveci domet da balave po skupstinskom restoranu.
    Veliki glas za razum i Meda !

  52. gradjanin Srbin

    Sta bre civilizacijski? Neka vise neko iz SNS, SRS, NSS kaze sta se ovo desava i neka detaljno objasni sta radi Medojevic! Vidite li sta radi taj saveznik Mika Zivkovica? Da smo vuci – bi se zasitili.. prije bih glasao Mila Djukanovica, nego Nebojsu Medojevica.

  53. dzaba kukanje na vlast namjere su vi otkrivene

    Ocistite se prvo od onih sto ne postuju drzavu a vlast ce se docerat da bude po zelji gradjana.A ovi sto ka misevi pomolili glave i ciucu na majku crnogorsku krepace s tom zeljom ka misevi sto na macka ciucu.

  54. North a

    Niko krupno ko Medo ne laze
    cuvaju ga kriminalne straze
    karteli i klanovi silni
    sav mu obraz stao u mobilni

    Prebira se Medo po dzepova
    potrosio pare od izbora
    pa se sjeti velikog Mila
    da mu sruci jedno dvjesta kila

    da zajebe Srbe, ustav proda
    nit je Medo vino niti voda
    ne vjeruj mu nista sto ti kaze
    Niko krupno ko Medo ne laze

  55. i

    ” U Crnoj Gori, gdje postoji dvojni moral, u kojoj je važno imati dobre veze, gdje postoji sklonost prevarama i zloupotrebi, gdje svi vole samo da hvale a ne da kritikuju, teško je baviti se reformama. Već sam pomalo umoran i frustriran. Narod te odbija, moje ideje još nemaju većinu u Crnoj Gori, da i ne pominjem prijetnje, gubitak posla, to što moja supruga, diplomirani ekonomista ne radi jer nosi moje prezime….Sada su kriminalci dio sistema, ali se to pod pritiskom EU već polako mijenja, pa će i dalje biti kriminalaca ali iza rešetaka. Takvi ljudi ne mogu biti društveno prihvatljivi, o njima se ne smije govoriti blagonaklono u smislu “Snašao se “

  56. North a

    Dajte, uozbiljite se malo, ulica na velika vrata pocinje da ulazi na ovaj ,,forum”.
    Kod Meda se ne moze primijeniti ona ,,oprosti mu ne zna sta radi”, nego ,,pun je ne zna okle vadi”.
    Znate li koja je razlika izmedju Meda i Mika. Miko ne ucestvuje na pregovorima sa Marovicem oko ustava medolike tvorevine.
    Evo jos jedna
    vidj mu mrko lice od plastike
    o divna li prizora i slike

  57. ocevidno

    Srbima u Crnu Goru se ne treba cudit sto su takvi-kakvi su.Pa oni ni sa ostalim komsijama nemaju lucke odnose.Slobodno se moze reci za lidere Srba da im ugradjeno u genima da je poraz-pobjeda a neljuckost-cojstvo.

  58. Radoznali

    Neko je vec pitao, a odgovora nema sto to u ustavu treba da pise da bi Srbi glasali za njega? Naravno i sto bi trebalo da se izbaci? recite vec jednom da smo nacisto, a ne se samo prenemazete i pljujete.

  59. nm

    Medojević je važio za finog dečka, na studije je došao noseći “Luče”. Odlikaš, košarkaš, klikeraš, mladić koga bi svaka mama poželjelela svojoj ćerki. Pored mnogobrojnih talenata, pokazivao je, još u osnovnoj školi, interesovanje za fotografiju. Kada je umro Josip Broz, smislio je na koji način bi najlakše došao do sopstvene izložbe, pa je svojim “Ljubiteljem” fotografisao biste i spomenike druga Tita. Naravno, izložba je bila pun pogodak!

    – Žao mi je što nisam sačuvao nijednu fotografiju od svojih “ranih radova”, a naročito dobro sam radio crno-bijele. I inače, svi moji prijatelji su bili dobri momci, sportisti. Danas su uspješni ljudi, i družimo se kao i tada, s tim što oni u šali kažu da ne stignu da ispuše cigaretu dok sjede sa mnom, jer žurim ili na posao ili kući.

  60. MOnte

    Kako je moguce postici sklad u Crnoj Gori kad dio ljudi zivi u proslosti. “Srpski narod, pa srpski narod”, ko da niko drugi ne zivi u Crnoj Gori. Kad nekom oduzmes dominaciju, cini mu se da je u podredjenom polozaju.
    Evo tolerancije srpskih stranaka. Logika “ili ili”, “ceracemo se”, … Mozemo u 19-ti vijek sa njima.

    Podgorica – Narodna stranka (NS) neće više sarađivati sa dijelom opozicionih partija koje su sa vladajućom koalicijom postigle dogovor o usvajanju novog Ustava dvotrećinskom većinom u Parlamentu, kazao je u izjavi za Antenu M lider narodnjaka Predrag Popović.

    “Nažalost, ovim Ustavom srpski narod je doveden u najgoru poziciju od kada postoji na ovim prostorima i u takvoj jednoj situaciji Narodna stranka, sa ostalim strankama koje su na ovakav način opredijelile sudbinu srpskog naroda u Crnoj Gori, više neće sarađivati.”

  61. Sta cu kad na znam

    Ja sam iz Crne Gore pa se malo razumijem u ovdasnju politiku. Recite mi, sta je to Narodna stranka? Da li je to partija onoga profesora sa filozofskog fakulteta u Niksicu?

  62. m

    Dosta ljudi iz opozicije ne shvata da je ovakvo djelovanje PZP najbolji nacin da se smijeni vlast.
    PZP prihvata realnost suverene crne Gore i prihvata Crnu Goru kao svoju drzavu. (Buduca) vlast jedne zemlje treba da bude patriotska, inace koja je poenta dolaska na vlast ako se zemlji ne zeli dobro.
    PZP prihvata realnost da je vecinski narod u Crnoj Gori crnogorski i da je to maticna drzava Crnogoraca.
    Aveti poput Mandica ne prihvataju jezik tolerancije, pregovora, nalazanja zajednickih platformi, …. Ne, za njih Crna Gora kao drzava ne postoji, njih interesuje samo jedan narod u Crnoj Gori i jedna drzava van Crne Gore. U skladu sa tim i djelaju.

  63. Toronto, Kanada

    Mogu reci da je dogovor Medojevic – Marovic korak naprijed. To je bas demokratski dogovor i time Crna Gora pokazuje da treba ici naprijed sa onim snagama koje Crna Gora ima, bez obzira da li je to vlast ili opozicija.

    Danas su inace izbori u Kanadi i ovamo se izbori organizuju potpuno mirno. Cak nije ni jedan miting odrzan na ulici. Ljudi idu na glasacko mjesto potpuno rastereci, jer se bitka vodi o tome kako zivjeti bolje, a ne ko ce koju zastavu nositi.

    Crna Gora je dobila drzavu, njeni narod ime, njen jezik ime, to je vise nego dovoljno da, kao pobjednici, pruzimo ruku i onim koji su bili porazeni. Jer, slozicete se sa mnom, cilj svakoga covjeka je da drugog pobijedi, a ne da ga porazi ili ponizi.

    Zoran V. Raicevic

  64. Nenad, Preko Morache

    Ovo je ljudi vec vidjeno..
    Poigravaju se sa nepismenima..
    Evo sledecih dogadjaja..
    Meduuu ce biti tesko da odrzi stranku..
    Pitanje je da li ce svi poslanici Pzp glasati za ustav..
    Predvidjam cijepanje stranke..
    I na sledecim izborima koaliciju sa Mikom Zivkovicem..Jednog dijela stranke..
    Pzp ce zavrsiti na smetlistu crnogorske bijede i frustracije..
    Deponija je sve veca..smrad sve tezi..
    I nije da MEDO KRUPNO LAZE..
    GOVORI ISTINU ON..
    O CRNOJ GORI..

  65. Monte

    Crna Gora ide putem kojim mora ici. Diktiran je od EU.
    Oni kojima su razbijene iluzije i fatamorgane ne mogu da se pomire sa stvarnoscu, pa vide mrak i agoniju na svakom koraku.
    Nesto ce se desiti prije ili kasnije: ili ce oni prihvatiti stvarnost – suverenu Crnu Goru sa gradjanskim ustavom ili ce se Crna Gora pretvoriti u drzavu ili pokrajinu kakvu oni zele. Pogodite sto ima vise vjerovatnoce.
    Uspjeh se ne moze bazirati na negativnosti i opstrukcijama. Ne moze se vlast mijenjati mrznjom prema drzavi.
    Vrijeme radi za evropsku Crnu Goru, korak po korak.

  66. Stevan Kraljevo

    Potpuno se slazem da za nas srbe nikad nije bila gora situacija nego sada ali nemozemo kriviti Mila Meda i ostale ja mislim da su za sve krivi nasi vodje poput Mandica i ostalih znaci oni su nesposobni da nas dalje prestavljaju i ja ih vise ne podrzavam ljudi su nesposobni sa njihovom glupom politikom. U Crnoj Gori da radimo protiv Crne Gore ne ide i gotovo nasa politika mora da se menja trazicemo ljude koji ce da nas mire a ne da nas rasturaju sa ostalim narodima u Crnoj Gori.

  67. Djurica

    Nema dogovora o ustavu u parlamentu, to vam mogu ponoviti iljadama puta. Odmorite sada, spremite se za referendum o ustavu drzave Crne Gore. PS: Ostavite Meda na Miru za sada. Nije on tako los, kazu neke zeskinje srpskog porijekla.

  68. Milovan Vukov Jankovic ,Danska

    Do juche su PLACENI DEZURNI PLJUVACHI NA MEDA, iz DPSSDPa, imali pune ruke POSLA, sad mogu komotno da uzmu odmor i POVADE KRTOLE IZ NJIVE,
    ovi shto vole BIOGRADSKE TETKINE PRIGANICE, vishe od POGACHE ISPOD SACHA, pljuvace DRAGOVOLJNO na MEDA I MANJINSKE NARODE, koji su DRZAVU CRNU GORU, i njene GRADJANE,
    STAVILI NA PRVO MJESTO,
    ISPRED LICHNIH I PARTISKIH INTERESA.

    HVALA MANJINSKIM NARODIMA I PzPu,
    shto JOSH JEDNOM, pokazuju svim dobronamjernim GRADJANIMA, kako se UDARAJU CHVRSTI TEMELJI; NOVOJ DRZAVI CGi.

    A ove shto POLAZU POPRAVNI,
    od TRIGLAVA pa do DJEVDJELIJE po deseti put, i LJUSHTE SA NOSEM U GLJIB, KOLIKO SU DUGI I SHIROKI, chim trebaju da priznaju drugima pravo na “DRUGOST” i samostalnost,
    neka je NAZDRAVLJE PORAZ, josh jedan u NIZU,
    sa NOSEM DO GLJIBA,
    BLIZU.

  69. Jedini Liberal Slavka Perovica iz Vranica od devedesete

    Ono sto su radili Pokret za promjene i Vijesti (Nezavisni dnevnik) poslednjih nekoliko mjeseci sramnije je od Pobjedinih odjeka i reagovanja. Ovim sto vam rade – biju vas dok vi radite s njima – dabogda vam oci povadili, pa vam, makar politickog, vida ne trebalo. Sram vas bilo, pogotovo tebe Nebojsa Medojevicu, najveca prevaro od devedesete do danas.

  70. Mn

    Opozicija koja oponira vlasti na apsolutno svemu, pa makar to bilo na stetu drzave, mozda pogotovo zbog toga, i nije opozicija u demokratskom smislu no destruktivni saboteri.

    Medojevic je konacno jasno pokazao da tu ne spada. Da je srece nebi ni autobus cekao sa nekima od njih, a ne pravio koalicije. Nadam se da ce imati kozistenciju u buducnosti. Time ce samo osnaziti svoju poziciju i pridobiti pristalice sa crnogorske bande.

  71. Plannco Wallach Senior

    da prostite, a i ne morate.
    jaka Srbija na Istoku i povampireno Nachertanije uzrokuje nestabilnu Crnu goru i umanjuje shanse manjinskih naroda za fizichki opstanak u Cg.
    htjeli to priznati oli ne, glavni zadatak pozicije i dijela opozicije je zakucavanje eksera u sanduk Velike Srbije. nema zbora!

    Boze pravde, pi… i slobode! ‘ljeba ce bit’.

  72. Dobrilo

    Zao mi je sada ovoga Medojevica. Svi ga napadaju, psuju i vrijedjaju. Od kada se on ‘dozva’, od kada shvati da mu je Crna Gora njegova drzava, od kada on shvati da nema rezervnu drzavu, sada se ujedini neka “pascadija”, od zla oca i od gore majke, pa ga sramote sto izdade “vaskoliko srpstvo”?

    Medo, ne dajte se pile od sokola. Mrki Crnogorci ce vas stititi. DOBRO DOSAO MEDO KOD SVOJIH.

  73. Slava

    Dukljani slave, za pet godina napravili su istoriju i dobili svoj ustav. Ako ova blamaza prodje dugotrajno, onda i Hitler moze retroaktivno da se nada nobelovoj nagradi za mir.

  74. Stradza

    Najbolji dokaz saradnje lazavog Meda i DPS-a je ova pisanija i cinjenica da UDBa izgleda nije spavala citavu noc, nego na PCNEN-u stancovala ove tekstove podrske Medu i njegovoj izdaji.
    Ali Crnom Gorom vec uveliko odjekuje

    Niko krupno ko Medo ne laze

  75. Goga

    E VIVA VERO MILONEGRO, MEDONEGRO, SVETONEGRO, RANKONEGRO I ACONEGRO.
    Neka zivi svaki negro, ali ja sam Srbin i ostavite me na miru sa vasijem kompleksima.
    Imam svoju majku i maticu Srbiju, macehu Crnu Goru dje zivim, koja mi je u novom ustavu sebe definisala kao macehu, vjesticu koja sluzi nekom drugom.
    Niko nikad nije ljubio vjestice,pa necu ni ja.
    Ubjedjivanja nema, dijelimo se etnicki zauvijek.
    I to mi cini zadovoljstvo.

  76. Joco

    Uvjek sam tvrdio da ova vlast pravi pobjede nad pravoslavnim narodom zajedno sa nacionalnim manjinama.
    To je put u nista.
    A vidjece se vrlo brzo.

  77. Montenegrino HOLLAND

    Opet se pokazala cinjenica da Srbi u CG ne zele kompromis sa nama ostalima,ali nema veze to su njihove navike i treba da ih postujemo.Imam utisak da Srbi u CG sami stvaraju neku negativnu atmosferu i misle kako ih svi mrze i diskriminiraju.Meni licno je zao sto oni tako razmisljaju jer bolje bi bilo da svi zajedno krenemo ka Evropskom putu bez podijela vjerskih i partijskih za dobrobit sviju nas i nase Crne Gore,jer ipak smo mi svi CRNOGORCI.

Submit a Comment