Počnite od krupnijih problema, a dobrim rješenjima ne pronalazite mane

by | feb 21, 2022 | Analize&Mišljenja, Razgovornica | 0 comments

Povodom otvorenog pisma NVO Kana / Ko ako ne arhitekt, ovim putem bih htio da odgovorim na postavljena pitanja.

Na početku, primijetio bih da postoji logička nedosljednost u samom reagovanju koja može biti proizvod pomiješanih stavova povodom ovog pitanja, a moguće i da se radi o određenoj vrsti ironije kojom se služe autori. Dakle, ako na početku pohvaljujete proaktivnost i hitrinu u rješavanju nepredviđenog problema, ne bi trebalo da ovaj razlog smetnete s uma u nastavku pisma. Indikativno je da reagujete baš sada, u ovom političkom trenutku, tri mjeseca nakon što je objelodanjen stav ministarstva vezan za izgradnju nove škole “Vladimir Nazor”, kada je postupak izrade projektne dokumentacije u poodmakloj fazi.

Podsjetio bih javnost da je škola „Vladimir Nazor“ nakon provjere statičke stabilnosti objekata proglašena konstruktivno nesolidnom i nebezbjednom za dalji boravak djece i osoblja u njoj. Ukoliko fiskulturna sala ne bude imala probleme ove vrste biće rekonstruisana, dok ostali objekti izvjesno moraju biti srušeni što se upravo dešava ovih dana. Dok se nova škola ne izgradi, djeca i nastavnici su usmjereni u druge škole u Podgorici, uz obezbjeđenje prevoza od strane resornog Ministarstva, što uveliko otežava organizaciju nastave i svakodnevni život djece, roditelja i nastavnika. Problem zahtijeva rješavanje u najkraćim rokovima.

Dobro je da postoji organizacija poput vaše, koja prati dosljednost sprovođenja zakonskih normi, međutim prvo je potrebno da se pravilno informišete o predmetu. Naime, član 54 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kaže da sprovođenje javnog konkursa nije obavezno za objekte koji se finansiraju u cjelosti ili djelimično iz donacija ili kredita međunarodnih finansijskih institucija ili iz sredstava drugih država kroz projekte međudržavne saradnje i pomoći. Projekat škole „Vladimir Nazor“ JESTE finansiran na taj način – iz kredita Evropske investicione banke.

Smatram da je projektno rješenje kvalitetno i posjeduje nespornu arhitektonsku vrijednost, potvrđenu kroz ranije sprovedeni javni konkurs na kojem je projekat bio prvorangiran. Kroz odgovarajuće modifikacije koje zahtijeva lokacija u Maslinama može se nesmetano reciklirati. Ovo rješenje je efikasno jer se na taj način omogućavaju značajne uštede kako u budžetu tako i u vremenu.

Što se tiče citiranog člana iz Pravilnika o načinu i postupku sprovođenja javnog konkursa kojim se propisuje da rad koji je već jednom nagrađen na konkursu može da se koristiti samo za potrebe izgradnje objekta koji je predmet konkursa, smatram da se ova norma prije svega odnosi na zaštitu autorskih prava pobjednika konkursa, a ne na zabranu da se isti projekat ponovo koristi. Budući da je pitanje autorskih prava riješeno pristankom autora objekta, smatram da ne postoji problem u ovom članu.

Praksa ponavljanja projekata kad su u pitanju tipski namjenski objekti, poput škola i vrtića, poznata je u svjetskoj arhitektonskoj praksi, a poznajemo je i mi iz nekog ranijeg arhitektonskog i urbanističkog perioda razvoja naše zemlje. Kolege iz NVO Kana bi trebalo to da znaju, s obzirom na brojne primjere ove prakse, njihovu potvrđenu efikasnost, ekonomičnost, kvalitet i doprinos obrazovnom sistemu. Ne smatram da je problem imati danas dvije slične škole u gradu veličine Podgorice.

Čvrsto vjerujem da je potrebno jačati institut konkursa u našoj arhitektonsko-urbanističkoj praksi, ali isto tako smatram da Direktorat glavnog državnog arhitekte kroz tri međunarodna konkursa koja su završena ili će u naredna dva mjeseca biti okončana, kao i sve veći broj konkursa na nivou gradova, čini ovaj prostor nikad širim za nadmetanje najboljih ideja. To znači da uskraćivanje ovog jednog konkursa, radi uštede u vremenu i državnom budžetu, zaista ne može značajno da zakine naše arhitekte.

Arhitektonskoj sceni je potrebno puno proaktivnog rada i korektnog odnosa koji će biti usmjereni ka unapređenju prostora. Zato bih i vama preporučio da počnete od krupnijih problema a da dobrim, kvalitetnim i zakonitim rješenjima ne pronalazite mane.

U skorašnjim napisima i objavama, čak i u centralnim informativnim emisijama, prepoznaje se sličan rukopis, pa bih mladim ljudima iz do sada respektabilne organizacije NVO Kana poručio da se sačuvaju od manipulacija ljudi koji su motivisani ličnim interesima, ambicijama i frustracijama jer ih to može odvesti u suprotnost ciljevima organizacije.

Naspram proizvoljnih, nekonstruktivnih i nedobronamjernih kritika predstavnika NVO Kana, stoji častan i humani gest donatora prvobitnog projekta škole u Tološima, gospodina Ranka Ubovića, autora projekta (autorski tim Ivan Jovićević, Dušan Đurović i Mina Gutović) i biroa „Arhitektonski atelje“ koji su dali punu podršku realizaciji ove zamisli, na čemu smo im veoma zahvalni.

Kako to?

0 Comments

Submit a Comment