Danas bez radova na mHE, Rečinska rijeka se brani do konačne obustave izgradnje

Objavljeno: 25.11.2020, 12:45h

Mještani sela Rečine kod Kolašina jutros su od sedam sati na straži na ulazu u selo, odlučni da ne omoguće nastavak radova na minihidroelektrani, čija je izgradnja planirana na pritoci Tare, Rečinskoj rijeci.

Oni su se okupili očekujući da se pojave radnici koncesionarske firme “Hydro logistics” odakle su, kako nezvanično saznaje PCNEN, od policije zahtijevali da im se obezbijedi pomoć prilikom prolaska ka lokalitetu na kojem se izvode radovi.

“Danas smo se ponovo organizovali i nećemo dozvoliti da se bilo šta radi u selu povodom te minihidroelektrane”, kazao je za portal PCNEN mještanin Rečina Vasilije Ivanović. On je podsjetio da je tokom jučerašnjeg obilaska Skrbuše mještaninu Predragu Šćepanoviću prijetio koncesionar Ivan Burzanović zbog navodnog ometanja radnika.

Šćepanović je za PCNEN kazao da bez obzira na prijetnje, Rečinjani koje Burzanović “nije potkupio”, neće dati ni kap svoje rijeke.

Tokom okupljanja, došli su policija i inspekcija kako bi prikupili podatke o, kako su istakli, javnom okupljanju uprkos mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).

Policija je legitimisala okupljene i podaci će biti upućeni nadležnom tužilaštvu kako bi se utvrdilo da li su mjere prekršene.

Službenici bezbijednosti ostali su na ulazu u Rečine, pripravni da reaguju ukoliko dođe do sukoba između zaštitnika rijeke i koncesionara, u slučaju da se pojavi.

S obzirom na to da se iz firme Hydro logistics nije niko pojavljivao, policija se povukla, a došla je komunalna inspekcija. Oni su napravili zapisnik sa okupljanja, upozoravajući na kršenje mjera protiv suzbijanja koronavirusa. Kako su istakli, ukoliko dođe do novih okupljanja, protiv prisutnih će biti podnijete krivične prijave zbog ugrožavanja javnog zdravlja.

Okupljeni su se razišli, dok je nekoliko mještana ostalo na straži u slučaju da se pojave radnici.

Oni su poručili da sa odbranom rijeke nastavljaju, i da ni kap Skrbuše neće završiti u cijevima.

M.Dašić

PCNEN na licu mjesta: Na gradilištu mHE ‘Skrbuša’ (uživo)

Nastavljeni radovi na mHE Skrbuša, prijećeno mještanima

Sastanak u vezi mHE Skrbuša (uživo)

Lažirali potpise podrške za izgradnju mHE ‘Skrbuša’

 Inspekcije narednih dana obilaze radove na mHE Skrbuša 

Investitor obećao mjesec dana obustave radova na Rečinskoj rijeci

Rijeka Skrbuša – nevinost sa zaštitom (video)

URA: Asfaltiraće se put i bez uništavanja rijeke Skrbuše

Družko: Ne dozvolite da vas kratkoročni profit zavede, jer je šteta dugotrajna (video)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply