Inspekcije narednih dana obilaze radove na mHE Skrbuša

Objavljeno: 13.10.2020, 09:45h

Radove na izgradnji mHE Skrbuša, koji su u dogovoru koncesionara i nezadovoljnih  mještana obustavljeni na mjesec dan, a nakon protesta i burnih rasprava, ovih dana obićiće inspekcije, rečeno je PCNEN-u iz Uprave za inspekcijske poslove u odgovorima na pitanja koja smo im uputili nakon inspekcijskog nadzora ekološkog inspektora koji, prema riječima mještana, nije želio da obiđe teren već je  samo pregledao dokumentaciju.

U Upravi za inspekcijske poslove ipak tvrde da je Ekološki inspektor učinio sve što je u njegovoj nadležnosti, priznajući da nije obišao devastirani teren.

Zbog kompleksnosti same problematike i u cilju što objektivnijeg informisanja, naša pitanja i odgovore Uprave za inspekcijske poslove prenosimo u cjelosti:

  1. Mještani tvrde da ekološki inspektor nije želio da obiđe teren i lično se uvjeri u devastaciju ekosistema u okolini vodozahvata i predviđene trase cjevovoda. Ako su tvrdnje tačne, a iste su potkrijepljene snimkom, zašto inspektor nije na taj način izvršio nadzor, već je samo izvršio uvid u dokumentaciju ?
  2. Ko treba da utvrdi kršenje ekoloških propisa i eventualnu štetu nanesenu prirodi, ako to nije uradio ekološki inspektor?
  3. Koja su ovlašćenja inspekcije ako se utvrdi kao što se može vidjeti na dostupnim snimcima da izgradnja mHE devastira prostor i narušava životnu sredinu?
  4. Građani takođe tvrde, a potkripljeno je videima i fotografijama da je u pojasu predviđenog cjevovoda mHE izvršena sječa stabala bez predhodnog doznačavanja, u čijoj nadležnosti je kontrola takve sječe ?

Nakon ovih pitanja uslijedio je sledeći odgovor Uprave za inspekcijske poslove, u kojem tvrde da rade sve u njihovoj nadležnosti

Dana 07.10.2020. godine Ekološkoj inspekciji od strane mještana Rečina, Opština Kolašin, podnijeta je putem telefona  inicijativa za vršenje inspekcijskog nadzora na gradilištu mHE Skrbuša, koja se realizuje na vodotoku Skrbuša, Opština Kolašin. U telefonskom razgovoru podnosilac je od strane inspektora upoznat da treba inicijativu za vršenje inspekcijskog nadzora da podnese Upravi za inspekcijske poslove posredstvom arhive, elektronske pošte ili posredstvom call centra.

Kako se dana 07.10.2020. godine na teritoriji Opštine Kolašin, nevezano za ovu inicijativu, nalazio ekološki inspektor koji je vršio inspekcijske nadzore ranije planirane, isti je izvršio inspekcijski nadzor kod pravnog lica Hydro logistics d.o.o. Podgorica u mjestu Skrbuša, Kolašin. U toku nadzora utvrđeno je da je ovo pravno lice za realizaciju mHE Skrbuša podnijelo Ministarstvu održivog razvoja i turizma prijavu gradnje br. 107/4-9103/1 od 20.12.2019. godine. U toku nadzora ostvaren je uvid u Urbanističko tehničke uslove za predmetnu mHE izdate od strane Opštine Kolašin – Sekretarijat za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj br. 05-2851/11 od 20.06.2019. godine i u sklopu njega u akt Agencije za zaštitu prirode i životne sredine 02-D-1991/2 od 11.07.2019. godine po kom za realizaciju mHE Skrbuša nije potrebno sprovoditi postupka procjene uticaja na životnu sredinu iz razloga što je snaga iste ispod 1MW, tj. Uredbom o projektima za koje se vrši procjena uticaja na životnu sredinu nije propisano da se procjena uticaja na životnu sredinu sprovodi za postrojenja za proizvodnju hidroelektrične snage snage ispod 1MW.

S obzirom na prije navedeno, na projekat mHE Skrbuša ne može se primjenjivati Zakon o procjeni uticaja na životnu sredinu, niti njim propisana ovlašćenja ekološkog inspektora.

Po aktu Agencije za zaštitu prirode i životne sredine 02-D-1991/2 od 11.07.2019. godine u slučaju da se projekat mHE Skrbuša planira realizovati u zaštićenom prirodnom dobru nosilac projekta ima obavezu od Agencije za zaštitu prirode i životne sreidne pribaviti dozvolu za realizaciju radnji, aktivnosti i djelatnosti u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode. Lokaliet na kom se realizuje projekat mHE Skrbuša nije u zaštićenom prirodnom dobru, ali ta činjenica će biti dodatni ispitana u komunikaciji sa nadležnim organima.

S obzirom na činjenicu da je realizacija predmetnog projekta odobrena u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata u postupku koji je podrazumijevao konsultacije sa više organa uprave, i kako isti ne pdliježe Zakonu o procjeni uticaja na životnu sredinu, i kako nosilac predmetnog projekta ima izjašnjenje Agencije za zaštitu prirode i životne sredine o obavezi sprovođenja postupka procjene uticaja na životnu sredinu po kom ne podliježe istoj, nije postojao osnov za primjenu drugih ovlašćenja ekološkog inspektora.

S obzirom da je projekat odobren, kontrola realizacije istog je u nadležnosti drugih inspekcija shodno drugim propisima.

Po pitanju sječe stabala u zoni predmetnog gradilišta Inspekcija za šumarstvo, lovstvo i zaštitu bilja izvršiće inspekcijski nadzor u narednim danima.

V.VUJISIĆ

 

Investitor obećao mjesec dana obustave radova na Rečinskoj rijeci

Rijeka Skrbuša – nevinost sa zaštitom (video)

URA: Asfaltiraće se put i bez uništavanja rijeke Skrbuše

Družko: Ne dozvolite da vas kratkoročni profit zavede, jer je šteta dugotrajna (video)

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register