Crnogorska Ambasada u Sloveniji ćuti o tabli ukradenoj sa njene ograde

Objavljeno: 11.02.2020, 19:43h

Foto: Google map

Još uvijek nije rasvijetljeno ko je i zašto skinuo tablu sa natpisom “Ambasada Crne Gore u Sloveniji” i bacio je u kontejner. Za sada se zna jedino da je to učinjeno početkom decembra lanjske godine, a da se fotografija table u kontejneru pojavila na Fejsbuku krajem istog mjeseca. Tim povodom, policija je na saslušanje pozvala civilnu aktivistkinju, Bojanu Jokić, inače predsjednicu LGBT Foruma Progres i članicu Savjeta RTCG.

Iz slovenačke policije su kazali da je nepoznati počinitelj, obučen u tamniju odjeću, 28. decembra oko 18 časova, pristupio ulazu crnogorske Ambasade i lupao po interfonu, poštanskom sandučetu i istrgnuo jedno manje svijetlo. Onda je, kako kažu, počinitelj otkinuo ploču Ambasade Crne Gore u Sloveniji i otuđio je.
————————————————

Stav autorke priče nakon reakcija Ambasade Republike Slovenije u Crnoj Gori i
Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore

Autorki priče su bile neuvjerljive tvrdnje Ambasade Slovenije, iznesena u e-poruci Bojani Jokić, da je vrijeme kada se inkriminisati događaj desio pogrešno prevedeno sa slovenačkog, pa je, umjesto da piše 28. decembar, napisano 5. decembar. Ambasada Slovenije ovu svoju tvrdnju nije potkrijepila originalnim dokumentom na slovenačkom jeziku.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je svoju tvrdnju da je u pitanju greška potkrijepilo snimkom nadzorne video kamere, na kojoj se vidi i vrijeme nastanka snimka, tako da, poslije ovoga, zaista ne stoji moja konstatacija: “Iako se inkriminisani događaj desio dosta ranije, Ministarstvo vanjskih poslova ga je uvuklo u kontekst zbivanja nakon usvjanja kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijestida”, pa sam je, zato, i povukla iz prerađene verzije teksta. Ni meni kao autorki, a ni uredništvu portala PCNEN nije bilo stalo ni do kakve senzacije, već do otkrivanja istine o jednom događaju koji još nije rasvijetljen.
S. Kurgaš
—————————————————————

Foto: Facebook

Tabla je skinuta sa ograde Ambasade 28. decembra, a fotografija table u smeću se na društvenim mrežama pojavila istoga dana.

(Na snimku nadzorne video kamere, koji nam je, uz reagovanje, proslijedilo Ministarstvo vanjskih poslova, vidi se da NN osoba, fotografiše rezultat svog vandalizma)

Bojana Jokić je na svom ličnom Fejsbuk profilu objavila fotografiju, uz komentar: “Stižu nam pozdravi iz Slovenije”.

Tačno mjesec dana kasnije, crnogorska policija je, po nalogu Interpola Slovenije, saslušala Bojanu.

“Ovim putem saopštavam da imam Facebook profil, koji nije javno dostupan. Spornu fotografiju na kojoj se nalazio natpis ‘Ambasada Crne Gore’, a koji se nalazio u smeću, pronašla sam na Facebook-u i objavila na mom profilu sa tekstom ‘Stižu nam pozdravi iz Slovenije’. Naglašavam da pojedine objave sa mog profila jesu dostupne, moguće da je i ova fotografija u nekom momentu bila javno dostupna, međutim više nije. Ne sjećam se sa čijeg profila sam preuzela fotografiju, a ista i dalje egzistira na mom profilu. Zaista mi je nejasno zašto je interpol Slovenije targetirao mene kao nekoga ko je objavio spornu fotografiju, a ista je bila objavljena i od Radija Slobodne Evrope, preko svih crnogorskih medija, medija u regionu i kompletne facebook zajednice”, navela je Jokić u potpisanoj izjavi datoj u policiji.

Jokić je, nakon toga, na svom Fejsbuk profilu napisala da će pisati ambasadi Slovenije i od njih tražiti obrazloženje – zašto i zbog čega baš ona.

MUP Slovenije: ‘Bojana Jokić nikada nije bila i nije meta slovenačkog Interpola’

Iz Ambasade Slovenije u Crnoj Gori su kazali Jokić da su se obratili MUP-u Republike Slovenije i tamošnjoj policiji, te su njihove odgovore preveli i proslijedili joj.

Jokić je rečeno da ona “nikada nije bila i nije meta slovenačkog Interpola”, ali da su tražili od crnogorskih bezbjednosnih organa da skupljaju obavještenja i nju intervjuišu, kao “osobu koja može dati korisne informacije o zločinu u kome pokušavaju utvrditi od koga je primila fotografiju”. Takođe, kazali su da “Bojana Jokić ima javno dostupan profil koji je otvoren za bilo koga”.

Jokić je za PCNEN kazala da je ideja njene objave “pokretanje šireg društvenog diskursa o samom slučaju, koji je uslijedio kao reakcija na nedavno usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti”. Dodala je da joj “i dalje nije jasno” to da je targetirana samo ona, iako nije bila jedina koja pomenutu fotografiju podjelila, i to “nakon što je nekoliko medija i individualnih profila mojih prijatelja već to učinilo”.

Na pitanje koliko je sigurna da je njen slučaj u potpunosti zaključen, Jokić je odgovorila da misli da je “u potpunosti zatvoren”. “U slučaju da nije, kao i uvjek, spremna sam odazvati se svakom pozivu i pitanju Uprave policije”.

Ona je skrenula pažnju na činjenicu da je u odgovoru koji je dobila od slovenačke Ambasade u Podgorici posredstvom elektronske pošte “pogrešno naveden tekst” koji je ona objavila na svom Fejsbuk profilu uz fotografiju.

“Naime, originalna objava glasi ‘Stižu nam pozdravi iz Slovenije’, dok se u meilu iz Ambasade navodi da sam napisala ‘Pozdrav iz Slovenije’. Ova greška, koja se može potvrditi samim pregledom objave, kao i pregledom „edit history“ objave,  je potencijalno mogla proizvesti sticanje utiska da sam ja kreator same fotografije i kao posledicu imati poziv od strane Uprave policije da dam izjavu”, kaže Jokić.

Podnijeta prijava protiv NN lica

Ministarstvo vanjskih poslova CG je reagovalo na svojoj zvaničnoj internet stranici 30. decembra povodom ovog slučaja, ali i još dva. U saopštenju je navedeno da Ministarstvo “najoštrije osuđuje vandalske istupe počinjene 27, 28. i 29. decembra ispred prostorija ambasada Crne Gore u Republici Srbiji i Republici Sloveniji i Generalnog konzulata u Sremskim Karlovcima”.

U istom saopštenju kazali su da su preduzete “sve odgovarajuće mjere i radnje, a shodno zakonskim procedurama”. Dodali su da je nivo zaštite objekta Ambasade podignut na drugi stepen. Uz to, naveli su i da je policija uzela dokaze sa lica mjesta i da će o daljem toku istrage blagovremeno obavještavati javnost.

S obzirom na to da javnost nije obaviještena o daljem toku koji se tiče pomenutog slučaja, PCNEN je uputio pitanja crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova, Ambasadi Crne Gore u Sloveniji i Upravi policije Crne Gore (UPCG).

Iz Ministarstva su kazali da je Ambasada Crne Gore u Sloveniji obavijestila nadležne organe u Sloveniji i podnijela prijavu protiv NN lica. “Dalje postupanje i radnje na utvrđivanju svih činjenica u vezi sa napadom u nadlježnosti su policijskih organa R. Slovenije”, saopšteno je iz Ministarstva.

Javnost je, za sada, ostala uskraćena za odgovore Ambasade Crne Gore u Sloveniji i Uprave policije CG.

Sara KURGAŠ

“U prevodu je pogrešno napisan datum” (Objavljeno: 11.02.2020, 17:49h)

Neistiniti navodi da je MVP “događaj koji se desio dosta ranije uvuklo u kontekst zbivanja nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti“. (Objavljeno: 11.02.2020, 18:46h)

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register