Savjet RTCG oštro osudio uredništvo TVCG

Objavljeno: 09.12.2019, 14:22h

Savjet RTCG je “najoštrije” osudio način na koji se uredništvo TVCG odnijelo prema incident u kome je, u TC ‘Delta’ verbalno I fizički napadnut novinar dnevnika Dan Vladimir Otašević, kvalifikujući to kao “neprofesionalan postupak RTCG”.

“Savjet, iz objektivnih razloga, nije bio u prilici da se sastane i da ranije javno saopšti svoj stav. Smatramo i da je važno da u ovakvim situacijama kreiramo i saopštavamo zajednički stav. Istog dana kada su drugi mediji objavili vijest a RTCG nije, predsjednik Savjeta zvanično je zatražio izjašnjenje menadžmenta.

Pošto su osnovne činjenice u vezi sa postupkom poznate, Savjet ih ovom prilikom neće ponavljati. Radi pune istine i u interesu javnosti, Savjet saopštava da su od samog saznanja o incidentu, apsolutno svi članovi Savjeta, u međusobnoj elektronskoj prepisci, izrazili ogorčenje zbog toga što RTCG nije na vrijeme objavio pomenutu informaciju. Savjet zaista ne razumije zašto uredništvo RTCG nije to učinilo. Nedopustivim kašnjenjem u emitovanju informacije, štoviše, napravili su štetu i po ko zna koji put protiv sebe okrenuli inače senzibilnu javnost na uređivačku politiku javnog medijskog servisa.

Takav postupak RTCG, moramo reći, nanio je štetu i Savjetu koji od samog konstituisanja insistira na profesionalizmu. Ovim povodom Savjet podsjeća da je još prije tri mjeseca usvojio Principe razvoja RTCG koji sadrže i nekoliko principa i stavova o uređivačkoj politici, sa direktnim zahtjevom uredništvu da RTCG da ne može i ne smije zaobilaziti bilo kakve informacije od javnog interesa.

Izričito smo tražili da RTCG mora biti prva u objavljivanju svih informacija od interesa za javnost i da je nedopustiva bilo koja vrsta opstrukcije u tom smislu. Stoga, i nema potrebe da se Savjet uvijek posebno izjašnjava u ovakvim i sličnim situacijama. Savjet nema šta da doda svom ranije usvojenom stavu ni u vezi sa najnovijim incidentom. Stav Savjeta je da je neprihvatljivo bilo kakvo parcijalno političko dizajniranje informacija koje objavljuje RTCG.

Uredništva RTCG su se, pak, oglušila o pravila profesionalizma i stavove Savjeta. I da bude još gore, RTCG je u nastavku informisanja u vezi sa pomenutim incidentom u TC Delta, napravila nove greške, čak i na štetu sopstvenog dostojanstva. Da li se i u ovom slučaju čekalo na provjeru vjerodostojnosti? Ako da, da li je provjera bila uspješna? Ako ne, zašto niste konzistentni? Smatramo i da ovo nedolično i neadekvatno ponašanje mora prestati. Savjet je od početka pružio ruku pune, otvorene, saradnje menadžmentu RTCG. Ali to podrazumijeva i posebnu odgovornost i senzibilitet menadžmenta i uredništva. U tom smislu, Savjet će zahtijevati utvrđivanje odgovornosti za učinjene propuste.

Savjet staje i u odbranu RTCG od neumjesnih, čak, ostrašćenih, napada, pa i kleveta na račun javnog medijskog servisa, čega ima i ovih dana, ali neće svoj kredibilitet stavljati u službu neprofesionalizma i odluka koje nije donio. Članovi Savjeta smatraju da imaju obavezu da kritikuju sve propuste ali i da imaju obavezu da zaštite RTCG i zaposlene od zlonamjernih komentara. Podsjećamo da smo u potpunosti otvoreni za sve opravdane kritike koje su dobrodošle i koje ćemo koristiti za unaprijeđenje RTCG. Istovremeno, podsjećamo i da u RTCG ima mnogo profesionalaca i časnih pojedinaca koje, takođe, moramo štititi. Smatramo i da oni koji naprave nenamjerne profesionalne propuste nisu nečasni posebno je ne prihvatamo generalizacije. Naprotiv, podržavamo individualizaciju uspjeha i odgovornosti.

Primarna uloga Savjeta je da se bavi ulogom javnog servisa, da se brine o njegovom programu i nije mu zadatak da se izjašnjava o svemu što se dešava na političko-medijskoj sceni Crne Gore.

Naravno, ne treba ni isticati da se Savjet najodlučnije zauzima za potpuno poštovanje i zaštitu profesionalnog integriteta medija i novinara i u tom smislu osuđuje sve postupke koji su upereni protiv tih vrijednosti demokratskog društva i zaštite pojedinca.”

Otašević: Neka TVCG kaže ko im je dostavio snimak

Radović i Jokić traže izvinjenje i odgovornost

Objavljen novi snimak napada na novinara Otaševića

Otašević: TVCG prikazala samo dio snimka incidenta

Otašević saslušan kao svjedok, a ne kao oštećeni

Biznismenov tjelohranitelj udario novinara lista Dan

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply