Izbori su pokazali nekoliko stvari – ohrabrujućih i obeshrabrujućih

Objavljeno: 22.10.2016, 12:35h

SRĐAN PERIĆ: Ohrabruje činjenica da je veliki broj građana, uprkos svemu, i onom što se događalo tokom izbornog dana, izašlo na izbore, više nego na prethodnim, što jasno govori da oni žele promjene

Treba insistirati na razjašnjenju dešavanja onog što Tužilaštvo karakteriše kao terorizam u pokušaju, a što se odomaćilo pod sintagmom “državni udar”. Ukoliko je ta konstrukcija tačna, za očekivati je bilo da se o tome premijer ne informiše sa portala, kako je saopštio novinarima, a istog dana je trebalo da se održe sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, Savjeta za odbranu i bezbjednost i Vijeća za nacionalnu bezbjednost, a što nije bio slučaj, kaže u intervjuu za PCNEN Srđan Perić, bivši poslanik Pozitivne CG, koji je napustio tu partiju nakon što je ona, pod izgovorom da spašava državu, obezbijedila parlamentarnu većinu za podršku vladi Mila Đukanovića.

OMER ŠARKIĆ: Ovo vam je prvi intervju koji ste dali nekom portalu ili štampanom mediju poslije Vašeg povlačenja iz Pozitivne i Parlamenta?

srdjan-pericSRĐAN PERIĆ: Nakon intervjua u emisiji “Načisto“ nisam davao intervjue ili izjave i sada to prvi put činim nakon više od osam mjeseci.

OŠ: Hvala na povjerenju.

Nakon izlaska iz politike, čime se sada bavite, što radite?
SP: Period iza mene sam utrošio na intenzivnu edukaciju u oblastima koji će mi biti potrebne u poslu. Dok ste u politici, ako date svoj maksimum, nemate vremena za stručno usavršavanje, te je bilo nužno da “zapušteno gradivo” nadoknadim, a vjerujem da sam ponešto i nadogradio. U najkraćem, postepeno se vraćem rutini koju sam imao prije ulaska u politiku.

OŠ: Da li je bilo političkih ponuda za protekle „izbore“?

SP: Bilo ih je. Nisam ih prihvatao, a sagovornicima sam se zahvalio na njima. U svakom slučaju, javno sam iznio stav da na izbore treba izaći i glasati neku od nedvosmisleno opozicionih listi koje nisu sporne sa stanovišta optšeprihvaćenih civilizacijskih vrijednosti.

OŠ: Koji je Vaš komentar za protekle izbore u Crnoj Gori.

SP: Izbori su pokazali nekoliko stvari. I ohrabrujućih, i obeshrabrujućih.

OŠ: Interesuju me ti ohrabrujući, prije svega jer ja ih baš i ne vidim.

SP: Ohrabruje činjenica da je veliki broj građana, uprkos svemu, i onom što se događalo tokom izbornog dana, izašlo na izbore, više nego na prethodnim, što jasno govori da oni žele promjene. Ohrabrujuće je da i DPS ima manje glasova od četiri opozicione liste. Da budem korektan, pohvalno je da je kod jednog dijela opozicionih subjekata, ne svih, došlo do razumijevanja značaja rada na terenu i načina plasiranja političkih poruka. Da li je to dovoljno, drugo je pitanje.

Ono što brine je da je DPS spreman na svaku vrstu kombinatorike i manipulacije kako bi i dalje ostao na vlasti, pa šta košta da košta. A košta najviše upravo državu, odnosno sve njene građane.

OŠ: Smatrate li izbore u Crnoj Gori slobodnim ili makar poluslobodnim?

SP: Čim učestvujete na izborima vi njima dajete određeni legitimitet. Sa druge strane, mehanizme koje vlast koristi na izborima, po mom mišljenju, prelaze Rubikon ne samo dobrog ukusa već i onog što propisuje zakon. Izbori kakvi se organizuju u Crnoj Gori su takvi da svi koji učestvuju u njima su svjesni njihovih nedostataka, ali ipak izlaze na njih.

OŠ: Tu sam vas čekao  Ako nijesu baš slobodni, kako to da ih Brisel i Vašington uvijek ocjenjuju kao fer i slobodne?

SP: Bojim se da mi u Crnoj Gori očekujemo previše i od Vašigntona i od Brisela, i od Moskve i od Ankare. Naše probleme mi sami treba da rješavamo, jer to neće raditi niko sa strane. Na kraju, promjene moramo da iznesemo sami.

OŠ: Ali upravo je problem što se Vašington i Brisel miješaju, proglašavajući izbore kod nas slobodnim, sa čime kao najjačim argumentom da su oni upravo takvi maše vlast.

SP: Mi moramo razumjeti da smo dio geopolitičke slagalice ili, možda, bolje reći, džungle, u kojoj velike sile imaju svoje interese. Brisel i Vašington imaju svoje interese ovdje, kao što, po mom sudu, geostrateški mi imamo korist da budemo dio Zapada i da tamo tražimo, a time i branimo svoje interese. Dakle, ti interesi se prožimaju, ali to ne bi trebalo da isključuje komunikaciju i saradnju sa svima ostalima, kad i gdje je to moguće.

OŠ: Što mislite o navodnom pokušaju puča na dan izbora?

SP: Treba insistirati na razjašnjenju dešavanja onog što Tužilaštvo karakteriše kao terorizam u pokušaju, a što se odomaćilo pod sintagmom “državni udar”. Ukoliko je ta konstrukcija tačna, za očekivati je bilo da se o tome premijer ne informiše sa portala, kako je saopštio novinarima, a istog dana je trebalo da se održe sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, Savjeta za odbranu i bezbjednost i Vijeća za nacionalnu bezbjednost, a što nije bio slučaj. Ako se desio pokušaj terorizma, onda mora da se daju odgovori i na pitanja ko ga je naručio i ko ga je finansirao. Ako su dokazi neoborivi, moraju se pravosnažnim presudima osuditi ne samo izvršioci, već prije svega nalogodavci koji bi kumulativno dobili nekoliko stotina godina robije jer ovdje govorimo o najtežim krivičnim djelima. Ako, kako tvrdi Tužilaštvo, iza svega stoji neki politički subjekt, mora se jasno kazati koji.

Ako ne budemo imali ništa od toga, onda je jasno da se radilo o predstavi za izborni dan kako bi se uticalo na volju glasača I kako bi se umanjila izlaznost. Bode oči kako nas o tome informiše i edukuje medij čije je sjedište u susjednoj državi, a čiji su osnovni sadržaji tzv. zabavnog karaktera. Jasno je da je tim i takvim izvještavanjem u izbornom danu stvoren osjećaj nesigurnosti kod građana, čime imamo i elemente uzbunjivanja javnosti. I da se ne zaboravi, da nije ovakvim izvještavanjem sasvim izvjesno smanjena dinamika izlaznosti, sve upućuje na projekciju da bi opozicija imala potreban broj glasova da sama formira vlast i da taj proces ne bi mogao osporiti niti jedan izborni inžinjering.

OŠ: Koje su, po Vama, glavne greške crnogorske opozicije?

SP: Prije svega, odsustvo učenja na sopstvenim greškama. Nije dovoljna priča tipa “mi smo dobri i pošteni“ i misliti da se samo na osnovu toga može pobjediti na izborima. Dodatno opterećenje predstavljaju loši odnosi i nerazumjevanje unutar same opozicije i činjenica da se glavna borba vodi za opozicionog birača, a ne onog vlasti i za apstinentE, dok se zapravo baš tamo krije resurs koji donosi promjene. Ako se želi bolji rezultat, postojeći pristup se mora mijenjati.

OŠ: Ima li izlaza iz sveukupne političke, ekonomske i rekao bi moralne krize u kojoj se Crna Gora nalazi?

SP: Uvjeren sam da ima, ali prethodno moramo da prestanemo sa lošim praksama. Moramo usvojiti osnovnu tekovinu demokratije – smjenjivost vlasti, moramo se navikavati da podnosimo odgovornost, politikom mora početi da dominira racio i ona mora početi da nudi rješenja, a ne da nam samo ispostavlja probleme. Ključno pitanje je kako doći do toga? Mobilisanjem pristojnih, u razumu i radu utemeljnih, ljudi koji će se istrajno i strpljivo boriti za pobrojane vrijednosti. Oni se moraju okupljati i oni se moraju i vidjeti i čuti. Potreban nam je taj iskorak. Što ga duže budemo odlagali, put će biti duži. Ne vidim da postoji drugi način. Ma koliko od nje bježali, to je odgovornost upravo pristojnih ljudi. Do tada, vladaju uglavnom oni drugi.

OŠ: Ovi “izbori“, utiska sam, ništa nijesu riješili, samo su iskomplikovali i onako komplikovanu političku situaciju. Kako vidite rasplet?

SP: Izvjesno je da su moguća dva raspleta. Jedan je da opozicija istraje na onome što je saopštila – da ne priznaje rezultate izbora, da djeluje usaglašeno, bez nepotrebnih soliranja i tako politički dozvoljenim sredstvima natjera vlast na poštovanje osnovnih izbornih standarda. Ako opozicija u ovom slučaju djeluje jedinstveno i sa promišljenim koracima kao što su neprisustvovanje verifikaciji mandata u Skupštini, insistiranje na razrješenju tvrdnji o terorizmu u pokušaju, odnosno državnom udaru, predočavanje vrlo jasne mape puta kako izaći iz političke krize… tek onda se može nadati povoljnom ishodu borbe u koju ulazi, uz neophodne preduslove – istrajnost i strpljenje. Ako ne bude tog i takvog pristupa, izvjestan je drugačiji ishod koji podrazumijeva da DPS na sebi svojstven način opet formira većinu i nastavi da vlada naredne četiri godine, u kojima bi Crna Gora bila dodatno zadužena i osiromašena na više načina.

OŠ:
Za kraj, što bi ste poručili građanima.

SP: Ne smijemo upasti u malodušnost. To je osnovna poruka. Moramo zahtijevati ono što nam pripada – slobodu i pristojan život. Drugim riječima, moramo se izboriti za suverenitet građanina. Poželjno je da usvojimo stav da vlast treba da bude na usluzi nama, a ne mi njoj, da adminsitracija mora biti brža i jeftinija, da imamo ista prava i obaveze pred državom…

To će se dogoditi onda kada razumijemo da promjene pokreću potrebe građana, a ne političkih elita. Time se “velike teme” stavljaju po strani i prestajemo da se igramo četnika i partizana 75 godina nakon Drugog svjetskog rata. Tada mogu početi da se rješavaju svakodnevni životni problemi.

Ako političke elite nijesu sposobne da daju prioritet ovom cilju, onda je na građanima da im ga nametnu. Od toga se ne smije odustajati.

Napomena OŠ: Inervjui koje radim biće plaćeni sa po 2kg organskog krompira iz Merulje. Neće proći puno vremena kada će i profesionalni novinari biti plaćani na taj ili sličan način.

Prethodni intervjui

SLOBODA JE NAJSKUPLJA CRNOGORSKA RIJEČ

SANDŽAK-PROSTOR POMIRENJA

Ko je JA, njega nema u njegovom (ON) svijetu

GRAĐANSKA AKTIVISTKINJA ŽELJNA SISTEMSKIH PROMJENA

ALTERNATIVA NUDI NESTABILNOST

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. danilo stojanovic says:

  “Intervjui koje radim biće plaćeni sa po 2kg organskog krompira iz Merulje.”

  Sto cete Zippe, toliko i vrijede.

  Salim se, ali moram malo da vas “bocnem”, jer ste toliko “objektivni novinar” da za vas ne postoje: svakodnevne prijetnje iz Rusije, svakodnevno pljuvanje i vrijedjanje CG i Crnogoraca (posjetite ponekad IN4S – portal vaseg druga Grubaca – pa onda pisite o drugoj strani), otvorene prijetnje vlastima i drzavi -koje ista podnosi na vise nego stoicki nacin. Itd. itd….

  U svakoj drugoj drzavi zapadne demokratije DF-u bi davno zabranili aktivnost zbog anti-drzavnih stavova – a moguce i zbog veleizdaje. (Dajte da sacekamo to sudjenje i da prestanemo da sudimo – bez cinjenica). Da ne pominjemo Rusiju. Koliko bi tamo trajala partija nalik DF-u?

  Ukratko, dzabe pisem, jer vi nista izvan svojih usko-umnih predrasuda i neke iracionalne mrznje nemate. Tako, da ne ocekujem ni dva kila organske krtole. Samo porciju uobicajnog vrijedjanja i podmetanja?

  Inace g. Peric je rekao nesto pametno, ali i dosta gluposti. Recimo – kako zna da bi tih nevjerovatnih par procenata, preko zaista nevjerovatno visokog procenta izlaznosti, donijelo nevjerovatrnu pobjedu opozicije (zar bi bas svi glasali za “kljucuc”. I g. Peric (kao i vi?) sabira babe i zabe? Nemojte to raditi, bar ne dok se Ranko i Lekic javno ne stave na celo DF-a (i sedmog bataljona)? Uzgred, Hilari je dobila preko 2 milona glasova vise – pa je cestitala Trump-u pobjedu? (Mada izgleda ce se i tamo ponovo prebrojavati glasovi).

 2. Zipp says:

  Gospodine Stojanoviću,
  hvala Vam što me svugdje pratite i što neumorno stojite na braniku otadžbine zajedno sa Blagotom Erakovićem, Milom Đukanovićem i Prvom bankom osnovanom 1901.

 3. danilo stojanovic says:

  Zippe. Ja uvijek stojim sam. Pred sobom i u sebi. A vi?

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register