Nakon 76 godina Nakba i dalje traje (video)

by | maj 15, 2024 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Saopštenje ambasade Države Palestine u Crnoj Gori povodom obilježavanja 76 godine Nakbe

Nakba (katastrofa) koja se desila 1948 godine u Palestini opisuje proces etničkog čišćenja u kojem su jedna nenaoružana nacija i njena populacija uništeni, sistematski ubijani i raseljavani od strane izraeliskih cionističkih terorista i pojedinaca, kako bi se stvorio takozvani Izrael u Palestini. Nakba je rezultirala sa 70 masakra u kojima je ubijeno više od 15 hiljada Palestinaca, kako hrišćana tako i muslimana, uništeno i etnički očišćeno 531 od 1300 sela i gradova; 750.000 od 1,4 miliona Palestinaca su postali izbjeglice.

Nakba je tragedija, istorijska nepravda nametnuta palestinskom narodu koji još uvijek teži svojim osnovnim pravima, slobodi i nezavisnosti. Nažalost, trenutna katastrofalna situacija u Palestini, posebno u Gazi, govori da Nakba još uvijek traje, izraelski plan istrebljenja i iskorjenjivanja palestinskog naroda sa njegove zemlje se intenzivira.

Nakon osam mjeseci izraelskog genocidnog rata protiv palestinskog naroda u Gazi, svijet još uvijek nije u stanju ili ne želi zaustaviti zločine izraelske vlade.

2,3 miliona Palestinaca zarobljeno je u logoru za istrebljenje, gdje je ubijeno više od 35 hiljada Palestinaca od kojih su 70% žene i djeca. Ovo predstavlja sramotu za čovječanstvo. U Gazi, gdje više od 70% stanovništva čine generacije izbjeglica od početka Nakbe, prolaze kroz katastrofu po drugi put u svom životu. Danas je broj palestinskih izbjeglica uzrokovanih Nakbom dostigao broj od 7 miliona, kojima još uvijek nije dozvoljeno da se vrate u svoje domove.

Na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalim, izraelski plan etničkog čišćenja je takođe u toku dok Izrael, okupaciona sila, drži palestinsku teritoriju pod svojom vojnom okupacijom i nastavlja sa izgradnjom ilegalnih naselja u još jednom flagrantnom kršenju međunarodnog prava, zanemarujući sve pozive da to zaustavi.

Nakon 76 godina, Nakba i dalje traje, međunarodna zajednica ima pravnu i moralnu obavezu da interveniše konkretnim akcijama kako bi zaustavila izraelske zločine, zaštitila palestinski narod i implementirala sve rezolucije UN u vezi sa Palestinom. Više nego ikad, Izrael se ponaša kao država iznad svih zakona i krajnje je vrijeme da svijet preuzme odgovornost i stane na kraj zločinačkoj aroganciji ovog genocidnog režima.

 

0 Comments

Submit a Comment