Da li je odluka Evropskog suda pravde obavezujuća za Crnu Goru

by | maj 9, 2024 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Piše: Dr Časlav Pejović

Kandidati za člasntvo u EU moraju svoj pravni sistem uskladiti s pravnim sistemom EU. To je nešto što se zove “acquis communautaire” i ukljucuje evropske propise, pravne akte i sudske presude, što sve zajedno čini “pravni sistem EU” (pod tim nazivom na francuskom: “acquis communautaire”).

Kandidati za članstvo u EU su obavezni da poštuju “acquis communautaire” i prije nego formalno postanu članica EU. To je jedan od uslova za članstvo kao dio tzv. Kopenhaskih kriterijuma.

“Candidate (applicant) countries are required to accept the acquis before they can join the EU. Derogations (exceptions) from the acquis are granted only in exceptional circumstances”:

https://eur-lex.europa.eu/EN/legal-content/glossary/acquis.html

Jedna od oblasti “acquis communautaire” koja je obavezujuća za kandidate za članstvo u EU jeste saradnja u oblasti pravde, na što se odnosi konkretna presuda Evropskog suda pravde (Cooperation in the field of Justice and Home Affairs). To se moze naći i u Vikipediji (broj 24):

https://en.wikipedia.org/wiki/Acquis_communautaire#:~:text=The%20Community%20acquis%20or%20acquis,came%20into%20being%20since%201993.

Jedina mogućnost koja ostaje SDT-u jeste da Crna Gora dobije izuzeće iz primjene nekog propisa. Mislim da je nerealno da to postojii u konkretnom slučaju.

Samo da pojasnim, gore navdeno se odnosi samo na obaveznost presuda Evropskog suda pravde, Nijesam čitao konkretnu presudu Evropskog suda niti mogu da komentarišem uticaj te presude na valjanost Sky prepiske kao dokaza. U svakom slučaju, mislim da bi bilo vrlo teško donijeti bilo koju presudu isključivo na osnovu Sky prepiske.

U Vijestima je profesorica Bajovic izjavila da “presude Suda pravde EU formalno pravno obavezuju samo države članice EU”. Obavezuju i kandidate za članstvo EU. Naravno, ako žele da budu članice EU.

0 Comments

Submit a Comment