Represija nad slobodom izražavanja

by | mar 19, 2024 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Akcija za ljudska prava izražava zabrinutost zbog prakse nepotrebnog pozivanja ljudi da daju izjave u policiji ili državnom tužilaštvu po očigledno neosnovanim krivičnim prijavama Marka Kovačevića, gradonačelnika opštine Nikšić, koji po pravilu neosnovano prijavljuje policiji svoje politicke kritičare.

Svi protiv kojih je prijava podnijeta su koristili slobodu izražavanja da komentarišu veoma provokativne i sporne stavove predsjednika opštine Nikšić. Njihove ocjene njegovih stavova očigledno nisu prijetnje koje ugrožavaju bilo čiju sigurnost i nejasno je zašto je policiji odnosno državnom tužilaštvu potrebno saslušavanje tih osoba da bi to utvrdilo.
Ako je državni tužilac dao nalog da to urade, onda je policija po njemu morala da postupi, ali u tom slučaju smatramo da je tužilac pogriješio. Ako se s ovakvom praksom nastavi, policija i tužilaštvo će postati saučesnici u suzbijanju svake kritičke misli pozivanjem na policijsko-tužilačko saslušanje svakoga ko javno ispolji bilo kakvu kritiku – biće dovoljno da se samo podnese prijava! Uostalom, ako se ovakve neosnovane prijave na ovaj način ohrabruju, i policija i državno tužilaštvo mogu da očekuju zatrpavanje
prijavama koje će podnositi neodgovorni političari kad god požele da izvrše pritisak na svoje kritičare. To može da odgovara samo onima koji žele da suzbijaju ljudska prava umjesto krivičnih djela.

Kovačević je prijavio 13 osoba: Srdana Kosovića (direktor digitalnog razvoja „Vijesti”), Biljanu Matijašević (novinarka „Vijesti”), Damira Suljevića (pravnik u NVO Centar za građansko obrazovanje), Balšu Kneževića (novinar portala „Aktuelno”), Zorana Ćoća Bećirovića (navodno urednik portala “Aktuelno”), Draška Đuranovića (glavnog i odgovornog urednika „Pobjeda”), Nikolu Zirojevića (poslanik SD-a), Borisa Muratovića (odbornik Skupštine opštine Nikšić), Sonju Milatović (odbornica SO Nikšić) Aleksandru
Vuković Kuč (poslanica DPS-a), Ivan Vuković (poslanik DPS-a), Petra Odžića (portparol SDP-a) i Nikolu Đurašković (predsjednik Opštine Cetinje).

Oni su komentarisali ili omogućili komentarisanje kontroverznog javnog djelovanja Kovačevića u sljedećim tekstovima:

– „Suljević: Novi ispad Kovačevića razlog za smjenu“, portal Vijesti, 8.3.2024.
– „Neočetnički provokator prevazišao sebe: „Mandiću lijepo stoji zgrada Zetske banovine,
normalno da Švabama to smeta“, portal Aktuelno, 7.3.2024.
– „SKANDALOZNO: Sraman komentar predsjednika Opštine Nikšić o današnjim dešavanjima na
sjednici Skupštine“, portal Pobjeda, 7.3.2024.
– „Predsjednik Opštine Nikšić juče na Fejsbuku kazao da “predsjedniku Skupštine Crne Gore lijepo
stoji zgrada Zetske banovine”, te da je “normalno da Švabama to smeta” – VDT će ispitati da li
ima elementa krivičnog djela u objavi Kovačevića“, portal Pobjeda, 8.3.2024.
– „Sat bi mogao da namješta u zatvoru“, portal Vijesti, 6.7.2023

 

0 Comments

Submit a Comment