Naredite istragu, tako vam Bog pomogao

by | feb 9, 2024 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Poštovana ministrice,
Bošnjačko-američku nacionalnu asocijaciju (BANA) su upoznali roditelji čija djeca pohađaju Osnovnu školu ,,Meksiko“ u Baru, u srijedu, 7. februara 2024., čuli su da učenici u školi pjevaju “Nož, žica, Srebrenica”, time najmlađi naraštaji veličaju genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, dok su im očito idoli srpski ratni zločinci koje je su osudili najveći internacionalni sudovi u Haagu i Sud Bosne i Hercegovine. Nažalost, to nije prvi put. Neki savjesni učenici, naglašavamo pravoslavnog svjetonazora, zbog toga su ranije napustili nastavu pomenute škole, i o tome postupku su obavijestili svoje roditelje. Nije nam poznata reakcija nastavnika ove škole, da li su istražili, zapisali imena i da li će biti sankcionisani učenici koji šire mržnju prema Bošnjacima i podstiču na nove zločine, genocide i istrebljenja.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija ošto osuđuje takve ispade posebno kod školskog uzrasta, koji najčešće prođu nekažnjeno od razrednog i školskog disciplinskog vijeća. Hoćemo da vjerujemo da je to više ambijent kućnog odgoja koji se očito prenosi u školske učionice.

Poštovana ministrice,
Vjerujemo da se slažete da genocidni pokliči, negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca i zločina ne smije imati mjesta pod krovom obrazovnih institucija u Crnoj Gori. Ako se na takvim principima ustraje skupa sa prosvjetnim radnicima, onda se može očekivati da se takav ambijent izgrađuje i van ovih institucija u cijeloj državi CG.

Poštovana ministrice,
Pozivamo Vas da uključite i naravno naredite istragu pomenutog slučaja, da počinitelji budu kažnjeni, dok njihovi roditelji budu upozoreni, prijavljeni i stavljeni pod prismotrom, sve s namjerom da se nikada i nad bilo kime izvrši genocid, ali i ispoštuje Rezolucija o genocid nad Bošnjacima u Srebrenici,  Bosn i Hercegovi, koja je izglasana u Skupštini Crne Gore.
Tako vam Bog pomogao!

S poštovanjem,

Fadil Feratović,
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA)

0 Comments

Submit a Comment