Anahrona DPS priča o suverenističkom bloku

by | feb 1, 2024 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Autor: Građanska inicijativa ‘21. maj’

Od kako su prije tri godine izgubili izbore, DPS, njegova  klijentela i nekadašnje suverenističke stranke nijesu suštinski razumjeli razloge svog poraza. Sve što su u međuvremenu činili bilo je dezorijentisano, snebivljivo i pogrešno, što se na kraju potvrdilo i kroz lažirane unutarpartijske reforme.

Zato ne čudi što ovih dana od lidera DPS-a i njima bliskih pojedinaca ponovo slušamo priču o tzv. suverenističkom bloku. Ova anahrona ideja, osim što je izraz nerazumijevanja političke stvarnosti, isključivi je interes DPS-a i potrebe da ova stranka zadrži svoj monopolski i maligni uticaj u značajnom dijelu bivšeg suverenističkog biračkog tijela. Time bi DPS želio da onemogući alternativne oblike otpora aktuelnim vlastima i ukupnoj društvenoj regresiji. Jačanje svake alternative koja nije pod kontrolom ili sjenkom DPS-a značilo bi i ubrzano slabljenje stranke koja je umislila da bude trajni monopolista crnogorske državne, građanske ili nacionalne ideje.

Pošto je ovakav DPS i dalje osuđen na izbjegavanje od strane ubjedljive većine građana, ostaje mu samo lamentiranje o “suverenističkom bloku” i “ugroženoj državi”, uključujući i identitetske manipulacije. U kojoj mjeri je identitetska demagogija, nezavisno od važnosti i realnosti identitetskih pitanja, postala teret građanima najbolje bi potvrdilo vjerodostojno ispitivanje javnog mnjenja čiji bi rezultati nesumnjivo potvrdili da se najmanje  dvije trećini građana smučilo od DPS-a i DF-a. Ne zbog crnogorstva ili srpstva, kojim su se zaogrnuli, već zbog činjenice da su tzv. identitetske politike u njihovoj režiji odavno postale paravan za kriminal i korupciju ili lažni patriotizam i marionetsko djelovanje.

0 Comments

Submit a Comment