Nova vlada Milojka Spajića da obezbijedi uslove za otkrivanje počinilaca

by | nov 2, 2023 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Danas je međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara, koji je Generalna skupština UN proglasila rezolucijom A/RES/68/163. Datum je izabran u znak sjećanja na ubistvo dva francuska novinara u Maliju 2. novembra 2013. godine.

Crnu Goru i dalje opterećuju nerasvijetljena ubistva i pokušaji ubistava, fizičkih napada, prijetnji i napada na imovinu medija. Nova izvršna vlast sad ima priliku i obavezu da stvori uslove za otkrivanje počinilaca i njihovo kažnjavanje.

Osnivač i glavni urednik lista Dan, Duško Jovanović, ubijen u atentatu 2004. godine, kao i drugi koji su bili izloženi ozbiljnim i ciljanim napadima zbog istraživačkog novinarstva i slobode govora – Tufik Softić, Željko Ivanović, Olivera Lakić, Mladen Stojović, Jevrem Brković – ukazivali su na povezanost vlasti s organizovanim kriminalom u Crnoj Gori.

Evropska komisija je i u posljednjem non-paper izvještaju o vladavini prava u Crnoj Gori (za period jun 2022. – mart 2023. godine) ponovo naglasila da nije bilo pomaka u istragama, procesuiranju i suđenjima za stare slučajeve nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.

Nepoznato je da li je Vlada Crne Gore zaista angažovala stranog eksperta da preispita dosadašnju istragu u predmetu ubistva Duška Jovanovića. Mediji su u julu objavili da se bivši premijer Dritan Abazović obratio američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i od Federalnog istražnog biroa zatražio pomoć u istrazi ovog ubistva, ali nije objavljeno da je saradnja i uspostavljena.

HRA je u izvještaju “Nerasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića – pitanja bez odgovora”, koji je objavljen na 12-ogodišnjicu atentata 2016. godine, zaključila da istraga nije sprovedena u skladu s međunarodnim standardima djelotvorne istrage i da su mnoga pitanja neopravdano ostala nerazjašnjena. Još tada smo apelovali da se angažuje inostrani stručnjak da analizira tu istragu. Na našu inicijativu, Komisija za praćenje istraga i napada na novinare i imovinu medija 2018. godine je zatražila od Vlade da takvog stručnjaka angažuje da im pomogne u radu. Od tada do danas se na to čeka, čak četiri vlade nijesu to obezbijedile. Sada je prilika na 44. Vladi Milojka Spajića da se pokaže.

Nedopustivo je i to da više od 5 godina od poslednjeg napada na Oliveru Lakić nema napretka u istrazi, posebno jer nikada nije rasvijetljeno ko je i zašto naručio i prethodne napade na nju i njenu porodicu. Olivera je godinama istraživala šverc cigareta i djelovanje fabrike duvana Tara iz Mojkovca, i povezivala njeno djelovanje sa službenicima državnog sektora bezbjednosti i vrhom vlasti.

Juče se navršilo 16 godina od pokušaja ubistva novinara Tufika Softića u Beranama 1.11.2007. godine, a napadači i nalogodavci nijesu pronađeni. Softić je prije napada istraživao i objavljivao tekstove o organizovanom kriminalu na sjeveru države. Istraga je obustavljena 2015. godine, a Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju i dan danas vrši izviđaj, bez ikakvog napretka. Osnovni sud u Podgorici je još u oktobru 2017. godine utvrdio da je država prekršila Softićeva ljudska prava jer nije djelotvorno istražila napad. Kršenje Softićevih prava utvrdio je i Ustavni sud Crne Gore, 2017. godine.

Akcija za ljudska prava očekuje da nove vlasti angažuju stranog eksperta da preispita dosadašnje vođenje istraga i da nađu način da ohrabre one koji imaju informacije koje mogu dovesti do rasvijetljavanja napada i njihove pozadine da se jave, doprinesu ostvarivanju pravde i oslobode Crnu Goru tegova prošlosti.

0 Comments

Submit a Comment