Objekti povezani sa premijerom Abazovićem tjeraju turiste sa Ade Bojane, grubo kršeći zakon

by | aug 28, 2023 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Veliki broj vlasnika kućica na Adi Bojani, ali i posjetilaca ovog jedinstvenog bisera Mediterana trenutno se susrijeću sa velikim problemima. Buka i folk muzika čuju se iz lokala tokom čitave sezone do ranih jutarnjih sati, zbog čega vlasnicima kućica posjetioci otkazuju rezervacije, a sami turisti napuštaju lokaciju. Objekat na koji se svi u najvećoj mjeri žale jeste Clandestino, koji je inače od ove godine u vlasništvu kuma premijera Crne Gore Dritana Abazovića.

Skupština Opštine Ulcinj prije tri godine donijela je Odluku o Akustičkim zonama, prema kojoj je Ada Bojana svrstana u kategoriju „Tihe zone u prirodi”, koja podrazumijeva zabranu puštanja glasne muzike, pogotovo u kasnim noćnim satima! Da ni sama Opština ne mari za odluku koju je donijela najbolje govori činjenica da uprkos stotinama prijava podnijetih na račun objekta Clandestino komunalna policija ne reaguje. Javna je tajna, inače, da komunalna policija u Ulcinju ne reaguje na pozive za prekoračenje buke u zamjenu za određenu nadoknadu, dok je u slučaju objekta Clandestino ovo posebno izraženo budući da je vlasnik blizak premijeru Abazoviću, čija je partija, URA, na čelu ove opštine.

U Viber grupi koja okuplja oko 500 vlasnika kućica i lokala na Adi Bojani gotovo svakodnevno mogu se pročitati komentari na račun glasne muzike koja često traje i nakon četiri sata ujutru, a u kojima se izražava nezadovoljstvo: „Svi trpimo. Prvo nesrećni gosti koji daju velike pare da bi bili terorisani nespavanjem, do vlasnika kuća i  hotela na Adi koji trpe štetu jer ih gosti napuštaju, do države koja  živi od turizma. Jer džaba imamo prelijepu Adu Bojanu, najljepše plaže i odlične restorane. Svako zadovoljstvo pada u vodu, kada gost ne može noću da se odmori i naspava da bi sjutradan zadovoljan i odmoran trošio novac. Nervozni gost želi samo da ode.”

Samo jedna od poruka bila je upućena direktno vlasniku objekta Clandestino, koja glasi: „Da je države, radio bi u rasponu radnog vremena, dolazila bi ti komunalna, a bogami i policija. No ti može bit jer ti tancuju prijatelji tamo, a tebe apsolutno boli briga što ljudima ne daš zaspat. No su ti se poznanici potrudili da si zaštićen ali znaš kako, svemu dođe kraj, pa i takvom ponašanju. Samo korak po korak. Neće ni to divljanje dovijeka. Postaće ovo uz još jednu ili dvije promjene ovih klovnova na vlasti – pravna država pa će se sve u red dovest.”

Paralelno sa svim tim, vlasnik objekta Clandestino besramno i krajnje cinično sve “koji se bune” poziva da dođu kod njega na kafu, pa se postavlja pitanje da li za ljude bliske premijeru i pripadnike URE donijeti zakoni uopšte važe?

Udruženje Srcem za Adu poziva nadležne institucije i pojedince, čelnika opštine Ulcinj, čelnika komunalne policije i premijera Abazovića na odgovornost i ujedno podsjeća da je Odlukom o Akustičkim zonama konačno trebalo da bude zaustavljen negativan trend koji je doveo do toga da se na Adi Bojani održavaju danonoćne žurke koje remete red i mir jednog od najvećih ekološko-turističkih bisera, ne samo Crne Gore, nego i čitave Evrope.

Udruženje za zaštitu Ade Bojane

0 Comments

Submit a Comment