Ljudsko bi se trebalo probuditi. Odgovoriti – Kako dalje?

by | maj 21, 2023 | Analize&Mišljenja, Priča dana | 0 comments

Zamijenjen je predsjednik. Mirno. Izbore koji su pred nama nakon haotičnog vremena zbog vanrednog stanja u institucijama i samovoljnog određivanja prioriteta od strane političkih moćnika u tim institucijama, čekamo.  Malo entuzijazma i puno  strijepnje na ivici rezignacije. Sa nadom, bez odgovornosti.

Nasilje u svim sferama društva odgovorni pokušavaju riješiti prokazivanjem, iznalaženjem novih represija i imputiranjem odgovornosti najnemoćnijima u lancu odgovornosti. Izostaje smisleni dijalog. Znaju moćnici da se nasilje ne može riješiti nasiljem. Okruženi »prstenovima zaštite« mnogo više se plaše odgovornosti i razvoja jer to njih eliminiše iz lanca privilegovanih. Tamo gdje najranjiviji traže podršku i razumijevanje, šalju policiju. Militarizuju sve što mogu. U fokus stavljaju kriminalce pretvarajući obrazovne institucije u kazamate a zdravstvene institucije u mučilišta. Ubijaju solidarnost i brigu za zajednicu opčinjeni jedni drugima. Navijaju za rat. Finansiraju rat. Normalizuju rat patriotizmom i fatalnošću (koliko se dnevno ubije ljudi i razori domova u Ukrajini) i licemjerno se šokiraju i uzbunjuju čitav sistem zbog ekscesnog indidvidualnog nasilja dječaka.

Predstoje nam izbori.Obećavaju da će biti mirno. Gužva je na startu istih ponuda i novih lica. Podvlačeći crtu ispod njihovog združenog djelovanja u kontinuitetu ( izuzimamo one koji još nisu bili u organima vlasti ) potrošeno je mnogo: prostora, institucija, vremena, ideala, obrazovanja, zdravstva, socijalne sigurnosti, solidarnosti… za njihove lične interese i sujete. Malo je čega ostalo osim ljudskog života. To ljudsko bi se trebalo probuditi. Odgovoriti – Kako dalje?

Povodom  Međunarodnog dana ženskih akcija za mir i razoružanje,  apelujemo da se zaustavi rat u Ukrajini i svi ratovi u svijetu. Suprostavljamo  se  svakom vidu militarizma, klerikalizma i nacionalizma. Pozivamo žene Crne Gore da se ne daju još jedanput prevariti na izborima, da snažno podrže demilitarizaciju, ravnopravnost i sekularizam!

0 Comments

Submit a Comment