Nestanak Džulijana Asanža: smrt za priču

by | mar 11, 2023 | Drugi pišu | 0 comments

Piše: Caitlin Johnstone

Ovo je drugi video u mojoj trenutnoj umjetničkoj seriji Nestanak Juliana Assangea, o načinu na koji se Assangeova slika namjerno briše iz svijesti javnosti:

Poput rastegnute petlje VHS trake, ako danas pretražite Google slike za Džulijana Asanža, dobiete samo stranice i stranice zastarjelih, zastarjelih slika, koje se ponavljaju iznova i iznova.

To je zato što nije bilo njegovih zvaničnih slika od 1. maja 2019. godine kada su paparaci uslikali gomilu fotografija Assangea kroz prozor zatvorskog kombija, uključujući i ovu njegovu kultnu sliku, kako gleda pravo u objektiv kamere, držeći prkosno pesnicu.

Ali to je bilo prije skoro četiri godine. U kulturi koja je gladna noviteta, ovo je smrt za priču.

Jer ako radite za medijsku kuću i odete u profesionalnu biblioteku slika kao što je Getty ili AP ili Reuters i ne možete pronaći ništa novo čime biste pokrenuli svoju priču, ta priča će biti zakopana.

Više nego ikad prije internet zahtijeva nove, svježe slike cijelo vrijeme, a onemogućavanje pristupa štampi njima je mali, ali značajan čin sabotaže.

Ako bude uspješan, slučaj protiv Džulijana Asanža postaviće pravni presedan koji će omogućiti SAD-u da ugrabi i zatvori svakoga, s bilo kojeg mjesta u svijetu, ko napiše ili objavi činjenice koje sramote SAD.

Posljedice su ogromne za skoro sve na planeti Zemlji, a posebno za strane novinare koji bi možda htjeli pisati o tome šta američka ratna mašina radi njihovoj zemlji.

Ali uz samo ovu izlizanu traku sa sve starijim slikama koje treba predstaviti, priče koje brane Asanža i upozoravaju šta ovaj presedan znači često ostaju neviđene.

Je li ovo namjerno? Ne znam. Ali za američku ratnu mašinu, to je svakako vrlo zgodno.

Prevod: PCNEN

caitlinjohnstone.com

0 Comments

Submit a Comment