Bjelopoljac Faruk Međedović objavio roman na njemačkom

Objavljeno: 22.02.2023, 12:12h

Roman “Der letzte schrei satans” vrhunac je žanra Urban Fantasy u njemačkoj literaturi, kaže književna kritika

U izdanju popularnog  izdavača EPUBLI iz Berlina, nedavno je objavljen roman Faruka Međedovića pod naslovom “Der letzte schrei satans” (“Poslednji Krik Sotone”), koji, po riječima Jessice Pinkus, jedne od najeminentnijih njemačkih lingvistkinja sa Univerziteta Bremen predstavlja vrhunac žanra ‘urbane fantazije’, jedne od najmodernijih podvrsta fantastične književnosti.

Pinkus je, ujedno, lektorisala roman i napisala predgovor  u kome je konstatovala da poslije Joanne K. Rowling (autorica čuvenih romana o Harry Potter) “niko nije uspio kao Međedović da napravi fascinantnu kombinaciju  elemenata klasične fantazije sa okruženjem koje se uglavnom nalazi u velikom gradu ili metropoli”.

“Većina romana urbane fantastike dešava se u velikom gradu ili metropoli kao što su Pariz, Rim ili Moskva. I dok je Joanne K. Rowling radnju romana smjestila u London, Međedović je u središtu  fikcije svojeg romana izabrao grad Bremen u kojem živi i u kojem se radnja romana i  odvija. Urbano okruženje grada Bremena je inspirativno djelovalo na pisca i pomoglo mu da stvori  okvir za priču romana a istovremeno je važan i dio radnje.

Priča romana  itekako ima  vezu sa stvarnošću, ali  istovremeno sadrži elemente fantazije. Izvanredna je kombinacija  fantazije  i znanstvene fantastike.  U svijetu koji je pred kolapsom ili se već srušio, junaci romana – četiri studenta umjetničke akademije u Bremenu – moraju spriječiti apokalipsu ili pronaći put kroz opasni postapokaliptični svijet. Radnja romana se ne odvija u izmišljenom, već u stvarnom svijetu – sa magičnim elementima koji su često skriveni u njemu. Naime, radi se  o svojevrsnoj  varijanti fantazije koja se odvija u našoj stvarnosti, u kojoj magija prodire – a da se to ne smatra nekompatibilnim”, piše u predgovoru.

Klaus Solinger, najpoznatiji njemački literarni agent, koji je književnu kritiku izučavao na prestižnim američkim koledžima, nakon što je prelistao manuskript Međedovićevog romana je rekao a se radi o najneobičnijem književnom djelu u savremenoj njemačkoj literaturi.

Za mart i april su najavljene promocije romana, koji je dostupan kod izdavača EPUBLI kao i u brojnim knjižarama širom Njemačke.

Roman se može poručiti i preko Amazona:

https://www.epubli.com/shop/der-letzte-schrei-satans-9783757515485 

https://www.epubli.com/autoren/faruk-mededovic-45882

https://www.lehmanns.de/shop/literatur/62079761-9783757515485-der…

https://www.booklooker.de/B%C3%BCcher/Angebote/titel=Der+letzte+Schrei+Satans

https://www.abebooks.de/servlet/SearchResults?kn=978-3-7575-1548-5&sts=t&cm_sp=SearchF-_-topnav-_-Results

https://www.lesejury.de/faruk-me-edovic/buecher/der-letzte-schrei-satans/9783757515485

Faruk Međedović je iz Bijelog Polja i ovdašnjoj upućenoj javnosti poznat je po tome što je početkom devedesetih minulog vijeka u Bijelom Polju registrovao kulturni centar “Avdo Međedović – Milman Parry” sa naumom da skrene pažnju na značaj Milmana Parry-a i na to, kako je sada podsjetio za PCNEN, “koliko Bjelopoljci trebaju da budu ponosni da je 1934. jedna takva znanstvena gromada posjetila Bijelo Polje”.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register