Ko ‘no bješe Milman Peri i šta nam dođe?

Objavljeno: 07.11.2021, 12:38h

Ima li u Crnoj Gori iđe ikakvog znaka pomena na čovjeka koji se zvao Milman Peri (Milman Parry)?

Na to ime ne odaziva se sada nijedna škola, trg, ulica…

Kažem sada, jer iz tame nedavne prošlosti bljesnu ime ovog naučnika iz SAD u Bijelom Polju. Faruk Međedović je početkom devedesetih godina minulog stoljeća osnovao, u rodnom Bijelom Polju, kulturni centar “Avdo Međedović – Milman Parry”, bio njegov direktor i organizovao internacionalne  književne susrete “Avdo Međedović”.

Faruk sada živi u inostranstvu, a od kulturnog centra koji je osnovao nema ni traga ni java.

O guslaru Avdu Međevoviću lasno je naći mnogo informacija i tekstova, među kojima je i Farukova fiction story o njegovom susretu i razgovoru sa Perijem na brdu Obrovu, ali o Periju baš i ne, iako je Avda, balkanskog Homera, iz prašine bjelopoljske kasabe u zvjezdana nebesa poezije uzdigao baš harvardski profesor Milman Peri, koji je u prvoj trećini dvadesetog vijeka krstario Balkanom prateći svoju naučničku radoznalost i intuiciju.

“Milman Peri i Albert Lord, istraživači sa univerziteta na Harvardu, krenuli su na balkanske prostore da bi, istražujući osobenosti muslimansko – bošnjačke epike razriješili homersko pitanje, odnosno uspostavili odnos između analitičke i univerzalističke teorije o nastanku Homerovih epova”, rečenica je iz magistarskog Dušice Minjović, odbranjenog decembra 2001. na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Dio toga rada je objavljen na stranicama veb sajta montenegrina.net.

“Na različitim prostorima oni su pronalazili pjesnike – pjevače epskih narodnih pjesama i tragali za onim što ih u pogledu izvođenja, u tehničkom smislu (načinu izvođenja), čini pjesnicima – pjevačima. Između ostalih, jedno od najznačajnijih uočavanja od kojih su u ovim istraživanjima došli jeste pjesničko – pjevačka vrijednost Avda Međedovića”, piše u pomenutom  magistarskom radu.

Oni koji se ozbiljno zainteresuju za ovu priču moraju pravo na Harvard, u tamošnju biblioteku gdje se čuva The Milman Parry Collection, 1933–35. Ne moraju derati obuću i ići do Harvarda, jer im je cijelo to bogatstvo već pred nosom i on njega ih dijeli samo jedan KLIK!

“U ljeto 1933. Milman Peri, profesor klasike na Univerzitetu Harvard, je posjetio bivšu Jugoslaviju kako bi proučio njenu tradiciju usmene poezije da bi provjerio svoje ideje o kompoziciji Ilijade i Odiseje. Peri se vratio u Jugoslaviju i tamo boravio od juna 1934. do septembra 1935, a pomagali su mu uglavnom Nikola Vujnović (pjevač iz Stoca) i Albert Lord (bivši student na Harvardu i budući kustos zbirke Milman Peri). Tokom tih 15 mjeseci prikupili su više od  12.500 pojedinačnih tekstova, uglavnom u pisanoj formi, ali mnogi od njih snimljeni su na dvostranim aluminijskim diskovima. Ovi zvučni snimci poetskih nastupa predstavljaju značajnu prekretnicu u zbirci usmene poezije, budući da je uređaj za snimanje koji su koristili, a koji se sastojao od dva gramofona povezana prekidačem, omogućavao Periju i njegovim pomoćnicima da snimaju pjesme bez prekida i neograničeno naizmjenično. Ovi snimci, sačuvani na preko 3.500 aluminijumskih diskova, prepisani su u 95 sveski”.

Ovo je citat iz uvodnog teksta na internet lokaciji na kojoj se čuva The Milman Parry Collection, 1933–35.

U tekstu se navodi da su, pored junačkih (junačke pjesme) i lirskih (ženske pjesme), Peri i njegov tim snimili i brojne razgovore sa pjevačima i prikupili pjesmarice koje su bile u opticaju za vrijeme njihovog boravka u Jugoslaviji.

On-line baza podataka Milman Parry Collection nalazi se u Harvardskoj biblioteci i stranica služi kao digitalni inventar fonda zbirke i arhiva za materijal koji je digitalizovan. “U ovom trenutku baza podataka sadrži samo materijale katalogizirane u The Index of the Milman Parry Collection 1933-1935 Matthewa Kaya (New York: Garland, 1995), odnosno herojske pjesme i intervjue koje je prikupio Parry, kao i one koje je prikupio Lord 1950. –1951. MPCOL namjerava proširiti pokrivenost na sve materijale koje je Peri prikupio, uključujući objavljene pjesmarice i ženske pjesme. Linkovi ispod će vas uputiti na sačuvane pretrage u On-Line bazi podataka”, piše u uvodnom tekstu.

Možda se neko zainteresuje da obnovi kulturni centar “Avdo Međedović – Milman Parry”?

Duško VUKOVIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register