Skijališta u Kolašinu

by | jan 20, 2023 | Blog, Priča dana | 0 comments

Piše: Omer Šarkić

Ministar ekonomskog razvoja i turizma je krajem decembra prošle godine otvorio zmisku turističku sezonu na skijalištu u Kolašinu, u momentu kada snijega nije bilo ni na vidiku. Snijega nije bilo ni za Novu godinu, ni za zimski raspust, a kada je počeo da pada, potencijalni turisti i skijaši nijesu imali od koga dobiti informacije o stanju na skijalištu, o čemu sam pisao prije nekoliko dana   (https://www.pcnen.com/portal/2023/01/12/skijaska-sezona).

Juče je, najzad, snijeg počeo obilnije da pada, a metorološka prognoza je najavljivala idealne uslove za današnje skijanje: obilan snijeg u toku noći, koji će prestati da pada jutros – kada pišem ovaj teskt – uz najidelniju temperaturu za skijanje od oko 0 stepeni i uz povremeno promaljanje sunca.

Danas je petak, školski raspust još traje, roditelji su najzad mogli da odvedu djecu na trodnevno skijanje prije nego se ona u ponedjeljak vrate u školu, što bi bila svestrana korist: zarada za skijališta, zarada za ugostitelje i izdavaoce smještaja u Kolašinu, odmor i rekreacija za djecu i roditelje.

Ali…!

Iako je sezona – bez snijega, davno otvorena, iako je snijeg najzad pao u više nego dovoljnim količinama (oko pola metra), ne samo da skijalište u Kolašinu nije otvoreno, nego ne postoji način da se dozna da li uopšte radi i kad će raditi.

Kao ljubitelj skijanja, danima pokušavam da dobijem informaciju preko sajta i kontakt telefona ostavljenih na njemu. Na telefone, kako državnog tako privatnog skijališta se niko ne javlja, niti na sajtu ima informacija kada će skijališta biti stavljeno u funkciju. Prije par dana, „usred sezone“,  došlo je do sledećih izmjena na sajtu skijališta: od tri kontakt telefona za informacije koja su bila na raspolaganju turistima i mogućim posjetiocima državnog skijališta ostavljen je samo jedan – na kome se javlja govorna pošta (dakle, niko), promijenjene su cijene ski pasa sa 20.00 eura na 25.00 eur a(!) bez informacije da li je to cijena ski-pasa za oba skijališta kao prošle godine ili samo za državno. Na kontakt telefone privatnog skijališta se, takođe, niko ne javlja, cijena ski-pasa je 15.00 eura, što dovodi do logičnog zaključka da je cijena ski-pasa od 25.00 eura samo za državno skijalište. Ali izgleda da mi logika nije jača strana – ili ne stanije ovdje, što ću sada objasniti.

Jedina „relavantna“ informacija o stanju na skijalištu je pregledanje snimka sa kamere na sajtu i lična procjena da li snijega ima dovoljno, te opet logika, da ako ga ima dovoljno – skijalište će sigurno raditi. Međutim i taj izvor informacije se pokazuje kao nepouzdan, logika još nepouzdanija. Čim je juče snijeg počeo obilno da pada, staklo nezaštićene kamere(!) je bilo prekriveno snijegom i snimak „za procjenu“ loše vidljiv. (Pogledajte fotografiju na početku bloga)

Potencijalni turista koji vam ovo piše i koji je namjeravao da danas sa djetetom pođe na skijanje proveo jer juče par sati u nastojanjima da dobije bilo kakve zvanične informacije o skijalištu – bezuspješno.

Onda, kao što sve funkcioniše u Crnoj Gori, morao sam potegnuti poznanstvo i vezu. Zvao sam dobro obavještenu osobu iz Kolašina da mi sopšti informacije – ako ih zna, a one glase ovako:

Skijalište danas neće raditi (uprkos izobilju snijega koji je napadao) već se otvara u subotu, cijena ski-pasa je 25.00 eura i važi za oba skijališta – ne postoji prošlogodišnja mogućnost da se uzme ski-pas za jedno skijalište (skoro upola jeftinija varijanta). Privatno skijalište još nije ažurilao sajt zato stoji cijena ski-pasa od 15.00 eura. Sve se ovo dešava u sred zimske turističke sezone, koja je zvanično otvorena prije skoro mjesec dana!

Napomenuću da će u subotu, kada po informaciji ovog izvora namjeravaju otvoriti skijalište, po vremenskoj prognozi će padati jak snijeg, tako da će uslovi za skijanje biti loši.

U nastavku teksta ću vam iznijeti neke, meni logične zaključke, mada, kao što vidite, logike kod nas nema.

Znamo da je privatno skijalište bivša vlast praktično poklonila kontroverznom kolašinskom biznismenu Zoranu Bećiroviću, a da je ista ta država u novo uložila čak 30 miliona eura. Znamo i da je državno skijalište kao prćija neformalnog i konfliktnog braka nove parlamentarne većine dato Demokratama na upravljanje, a ne profesionalnim i stručnim menadžerima – zato je stanje ovakvo kakvog ga opisujem. Državno skijališta „Kolašin 1600“, ima nekoliko puta duže, brojnije i bolje staze od privatnog „Kolašin 1450“, tako da je prošle godine više od 90% skijaša skijalo na njemu, a manje od 10% na privatnom. Dobit od zajedničkog ski-pasa se djelio u srazmjeri 70% državnom, 30 % privatnom, međutim, rijetko je ko uzimao zajednički ski-pas; većinom je uziman samo onaj za državno skijališta koji je koštao 15.00 eura. Zato je Bećirović na pola prošlogodišnje sezone snizio cijenu ski-pasa na 10.00 eura, ali mu je skijalište i dalje bilo praktično prazno. Zajedničkim ski-pasom po cijeni od 25.00 eura, koja je po dobijenim informacijama jedina mogućnost ove sezone, ako se dobit bude dijelila kao prošle godine u srazmjeri 70% : 30%, kontroverznom biznismenu Bećiroviću će država i nova vlast opet sipati novac koji njegovo skijalište ni približno ne bi moglo prihodovati. Da li je u pitanju neznanje, ili kriminal i korupcija, ili od svega po malo, to bi trebali da ispitaju nadležni državni organi.

Na kraju, objedinjenim ski-pasom po cijeni od 25.00 eura, bez mogućnosti uzimanja parcijalnog, dobar dio djece i njihovih roditelja će biti prinuđeno da se odrekne skijanja. Jer, samo ski pas za četvoročlanu porodici je sada oko 100.00 eura, dok bi, da je ostala prošlogodišnja mogućnost, to bilo od 50-60 eura, pri čemu treba imati na umu da djeci i njihovim roditeljima je više nego dovoljno skijanje na jednom skijalištu – državnom, koje ima više nego dovoljan broj staza i svu potrebnu infrakstruturu za porodično uživanje na snijegu.

0 Comments

Submit a Comment