Градња саборног храма на Жабљаку

Objavljeno: 02.01.2023, 08:13h

Да ли је изабран прави пут?

На празник Преображења Господњег, славу жабљачке цркве и  Жабљака, на слободној травнатој пољани у центру вароши, високо преосвећени митрополит црногорско – приморски господин Јоаникије освјештао је крст и најавиo градњу саборног храма на том мјесту посвећеног Св. Сави, првом српском архиепископу. Учесници празничне литије, нас неколико стотина смо са одушевљењем примили ту вијест. Протојереј Мирчета Шљиванчанин најави да од данас сви ми молитвено крећемо са градњом овог храма. Било је то 19. августа 2022. године.

Не знам да ли смо свјесни колику смо ми обавезу тог дана примили на себе. Сами је Бог сачувао ту изузетну локацију да на њој наша генерација сагради храм, за себе и потомке. То ће бити саборни храм посвећен највећем Србину, гради се  на највећој надморској висини нашег српског племена, на земљишту којим је Свети Сава ходио,  у племену гдје највећи број Срба слави Св. Саву као Крсно име.

Многе активности треба предузети. Прво, треба изабрати одбор за градњу храма. Морамо на почетку да смо свјесни да се не ради о парохијској цркви чију би градњу водио неки постојећи или одбор који би био изабран на сличан начин.  Гради се саборни храм за цијели дурмиторски крај који чине три општине и бројна диаспора која не заборавља свој родни крај и коријене већ у великом броју редовно посјећује завичај.

Градњу храма треба да води одбор изабран од еминетних људи из струке (архитекте, теолози, историчари, етнолози, инжењери, …) људи који припадају Cрпској православној цркви, првенствено Дурмиторци и љубитељи Дурмитора.

Тако једна одабрана екипа од вјерујућег народа и благословена од надлежног епископа треба да се састане, да изабере првог међу једнакима и да крене да ради.

Поучен вишегодишњим искуством, узимам себи за слободу да дам неке сугестије будућем одбору:

Прво,

земљиште које је за сада предвиђено је мало; мора се обезбиједити цио простор оивичен двјема улицама, кућом Митровића и бившом касарном;

Друго,

расписати јавни архитектонско- урбанистички конкурс, чак можда и међународни,  упознати широк круг заинтересованих са приспјелим радовима и одабрати најбоље рјешење од стране компетентне комисије;

Треће,

с обзиром да се гради на простору које је на Жабљаку још једино сачувало изглед дурмиторске архитектуре (улице којом се долази из правца Шавника и улице која иде према болници), црква не смије својим изгледом нарушити ту амбијеталност;

Четврто,

одбор за градњу мора припремити детаљан пројектни задатак и пројектни програм. Имајући у виду сурову дурмиторску климу, између осталог, црква би требало да има крипту и припрату које ће служити за разне садржаје, свечаности и манифестације…

Морамо имати у виду да је Српска православна црква у задњих 35 година саградила на хиљаде храмова у Србији, Републици Српској, Црној Гори и широм Васељење гдје живи наш народ. То је била шанса да ова генерација да значајан доприност у сакралном градитељству. Нажалост, није тако. Свједоци смо да се на десетине цркава ради по истим или готово истим пројектима, неријетко стихијски, без учешћа архитеката, без промишљања архитектуре, амбијента, традиције и узора, па се конфекцијски копирају већ саграђени или стари храмови (историјско-религијски и архитектонски значај изворног храма није и не смије бити оправдање и разлог за ову врсту плагирања која, уз нестручно дорађивање и надограђивање, производи архитектонски и умјетнички  безвриједне објекте)…

Не могу о овако значајном  пројекту да доносе одлуку незнавени чланови грађевинских црквених одбора, укључујући и парохијске свештенике. Такви одбори имају веома значајну улогу у градњи храма и свим другим активностима које прате тако озбиљан грађевински захват. Морамо прво сагледати критички што смо на територији старог Дробњака (од Добриловине до Милошевића и Крње Јеле) градили и обнављали за задњих 30 година: манастирске и сеоске цркве, звонике, црквене куће… Схватам наше пресвете владике што су градили у ово несретно вријеме и настојали да што прије обоже народ (и митрополит Митрофан је послије присаједињења Дробњака и осталих територија Старе Херцеговине радио слично – послао мајсторе из Приморја и зидао по једном шаблону. Да су неке од цркава тада обновљене у изворном облику, а могле су – биле су видне контуре старог објекта,  данас би то били споменици велике умјетничке и историјске вриједности, онако су то обичне парохијске цркве (цркве на Пошћењу, Придворици, манастирска црква у Бијелој…) Али сада морамо сви стати и промишљено ићи напријед.

И таман кад сам се спремао да објавим ово моје виђење у неком од гласила, сазнадох да је донешена одлука да се црква гради и показаше ми изглед будућег храма.

Одакле храброст том одбору да доноси тако важну одлуку? Ко је изабрао тај одбор, парохија? Није то црква у Никовићима, примера ради (о тој сеоској цркви имам веома позитивно мишљење) па да се тако бира. Кажу да пројекат ради син арх. Предрага Ристића. Није  ли му  то најважнија референса? Мислио сам да су се Жабљачани наситили синова познатих очева. То пројектанско рјешење не испуњава ни један услов да буде саборни храм посвећен Св. Сави на Жабљаку. Црква у Зминици може да буде само на том мјесту. Не може се она, заједно са звоником, нигдје друго копирати и подизати. Нећемо зар још једну Добриловину градити, па и она је копија. Шта ћемо оставити потомству?

Апелујем на Цркву (ту мислим на јерархију и вјерујуђи народ),  да стане са тим неразумним активностима, да се сачека формирање нове локалне управе како би се разријешила већа и квалитетнија локација, урадило урбанистичко рјешење и паралелно са том активности да се изабере компетентан црквени одбор од стране епархијске управе на челу са владиком који ће расписати јавни оглас за израду пројекта и наставити остале активности које је  пред нашу генерацију поставио сам Свевишњи.

 дипл инг.Томаш Ћоровић

Шавник, 1. децембра 2022.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register