Lajen: Zapadni Balkan pripada EU

Objavljeno: 06.12.2022, 19:22h

Poruka današnjeg samita je poruka ujedinjenja, cio region Zapadnog Balkana pripada Evropskoj unkiji, rekla predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na današnjem samitu u Tirani, prenosi Tanjug.

Bitna tema današnjeg samita bila je energetska efikasnost, a predsjednica EK je izjavila kako je važno da rješenja EU važe i za region.

Ona je kazala da je dogovoreno šest različitih projekata za izvore obnovljive energije, kao što su hidroelektrane i solarni paneli, koji će povećati energetsku efikasnost škola i bolnica.

„Odobreno je i 40 bitnih projekata koji se tiču transporta, čiste vode i prerade otpadne vode u vrijednosti od 1,5 milijardi eura. Ekonomski i inesticioni plan je na dobrom putu“, izjavila je ona.

Govoreći o planu Edija Rame da se mladima iz regiona omogući lakše studiranje na evropskim univerzitetima, Der Lajen je rekla da će studenti sa Balkana u budućnosti moći ne samo fizički, nego i na daljinu da prate predavanja na evropskim univerzitetima, jer mogućnost studiranja na daljinu sada postoji samo za studente iz EU.

„Nadam se da ćemo na samitima u budućnosti postići dogovor o evropskim univerzitetima za region“, kazale je predsjednica EK.

EK je nakon samita izdala saopštenje.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register