Samit EU-Zapadni Balkan u Tirani ponovo potvrđuje perspektivu zapadnog Balkana za članstvo u EU i strateško partnerstvo EU sa regionom

Objavljeno: 06.12.2022, 22:09h

Saopštenje Evropska komisija o Samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani,

Danas su predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjednica Evropskog vijeća Charles Michel, visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell, komesar Olivér Várhelyi, kao i šefovi država ili vlada država članica EU i zapadnobalkanskih partnera učestvovali na Samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani. Organizacija Samita po prvi put u regionu jasan je znak snažne posvećenosti EU Zapadnom Balkanu i njihovom putu ka EU.

Lideri EU su ponovo potvrdili punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Oni su pozvali na ubrzanje procesa pristupanja zasnovanog na kredibilnim reformama partnera, pravičnom i rigoroznom uslovljavanju i principu sopstvenih zasluga.

Ruski eskalirajući agresivni rat protiv Ukrajine dovodi u opasnost evropski i globalni mir i sigurnost. On naglašava važnost strateškog partnerstva između EU i regiona Zapadnog Balkana.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, rekla je: „Ovaj samit, prvi put održan u zemlji zapadnog Balkana, daje jasnu poruku o našem angažmanu, našem jedinstvu i našem snažnom partnerstvu. EU je više nego ikada posvećena zajedničkoj budućnosti, sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana unutar EU. I koristimo svaku priliku da približimo naše regije i naše ljude. Od zajedničkog rješavanja energetske krize do otvaranja više mogućnosti za građane i poslovne subjekte, uključujući snižavanje cijena rominga. Ovo je veliko dostignuće.”

Samit je, osim toga, bio prilika da se razmotri napredak u implementaciji ekonomskog i investicionog plana od skoro 30 milijardi eura koji se fokusira na vodeće projekte u zelenoj i digitalnoj tranziciji, održivom transportu, čistoj energiji, podršci privatnom sektoru i razvoju ljudskog kapitala kako bi se pomoglo premošćavanju socioekonomski jaz između Zapadnog Balkana i EU. EU je do sada usvojila finansiranje za 40 vodećih projekata u transportu, povezivanju, energetskoj tranziciji, zelenoj agendi, digitalnoj tranziciji i razvoju ljudskog kapitala, uz podršku EU od 1,8 milijardi eura i ukupnu vrijednost ulaganja od 5,7 milijardi eura.

Ovo uključuje 12 investicionih projekata usvojenih 5. decembra, od kojih je 6 projekata u energetskom sektoru ubrzano zahvaljujući paketu energetske podrške od milijardu eura, koji se sastoji od dva stuba:

500 miliona eura za neposrednu podršku svim partnerima sa Zapadnog Balkana za ublažavanje povećanja cena energije za preduzeća i ugrožena domaćinstva, što je odobreno i biće spremno za isplatu početkom 2023.
500 miliona eura kratkoročne i srednjoročne podrške kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan za unapređenje energetske tranzicije i energetske sigurnosti. Paket pokriva dopunu Regionalnog programa energetske efikasnosti za energetski efikasnu obnovu privatnih i javnih zgrada, šest novih investicionih grantova za obnovljive izvore energije, tri grant šeme za energetsku tranziciju privatnog sektora i niz garancija za podršku obnovljivoj energiji i energetske efikasnosti. Očekuje se da će u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama mobilisati do 2,5 milijardi eura ukupnih investicija.
Lideri su prisustvovali i potpisivanju deklaracije predstavnika telekomunikacionih operatera iz EU i Zapadnog Balkana o prvom dobrovoljnom snižavanju cijena rominga između regiona i EU počevši od oktobra 2023. Evropska komisija i Savjet za regionalnu saradnju su omogućili pregovori o sporazumu i odluke o daljim smanjenjima očekuju se u maju 2023.

Konačno, Samit je bio prilika da se razgovara i produbi saradnja EU sa regionom u upravljanju migracijama, sajber bezbjednosti, obrazovanju i mladima. Komisija je nedavno odobrila 70 miliona eura za pomoć u poboljšanju sposobnosti upravljanja granicom i jačanju borbe protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima na zapadnom Balkanu. EU takođe pojačava svoju pomoć i saradnju sa zapadnim Balkanom kako bi ojačala sajber otpornost nakon niza velikih sajber napada u regionu, uključujući i kroz novi program od 5 miliona eura za cijeli region koji treba da počne početkom 2023. Univerziteti Zapadnog Balkana će takođe biti uključeni u inicijativu Evropski univerziteti u okviru Erasmus+ na ravnopravnoj osnovi sa državama članicama EU, kako bi se stvorile dodatne mogućnosti za mlade ljude.

Prevod: PCNEN

EU-Western Balkans Summit in Tirana (europa.eu)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register