Živi štit spreman da brani Sinjajevinu i u maju i uvijek

Objavljeno: 05.12.2022, 15:30h

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu od 2020. nije sjedjela skrštenih ruku, i sigurno neće, dok se i formalno poligon ne ukloni sa naše planine.

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu četvrtu godinu postojanja, a drugu godišnjicu od najvećeg ekološkog protesta, koji je na današnji dan završen 2020. godine, dočekuje kao najmlađa članica globalnog pacifističkog pokreta World BEYOND War (WBW), našeg saveznika koji u Sjevernoj Americi zastupa interese Sinjajevine. Na današnji dan smo se, prije dvije godine, sa Margite razišli nakon najvećeg i najdužeg ekološkog protesta u istoriji Crne Gore. Bili smo živi štit za odbranu naše planine od namjere tadašnje vlasti da je ekološki devastira, gradeći na njoj NATO vojni poligon. Živi štit je danas nikad življi i spremno čekamo maj, za kad nam se, i dalje, prijeti vojnom vježbom na Sinjavini.

Ta subota, 5. decembar 2020. godine kada smo se razišli, bila je dan nade da će stvari za Sinjajevinu krenuti boljim tokom, da će sve zebnje i strahovi od uništavanja planine nestati, te da će nova ekspertska Vlada Crne Gore, ispraviti greške svojih prethodnika. To se, nažalost, nije desilo. Naprotiv, nailazimo na isti ignorantski odnos, a u zvaničnim izvještajima Vlade se protesti na Sinjajevini i ne spominju, a za, našom zaslugom, spriječenu vježbu 2020. se govori da je odložena zbog korone. Sinjajevinu nije 2020. zaštitio nikakav virus, već jedna veoma zdrava ideja poštenog i dobronamjernog naroda sa cijele Sinjajevine i iz cijele Crne Gore, koji je svojim tijelima, danonoćno 51 dan, branio planinu i materijalno podržavao protest, na čemu smo im, i uvijek ćemo biti, neizmjerno zahvalni. Sigurni smo da će svi koji su uz nas bili 2020, biti uz nas i 2023. godine ukoliko za tim bude potrebe.

U međuvremenu ekspertsku Vladu je zamijenila manjinska, sa kojom su se povampirili najcrnji strahovi i slutnje. Ali u svakom zlu i zrno dobroga, barem se razotkrila istina. Priča o formiranju poligona na Sinjajevini „samo“ za potrebe crnogorske vojske se ispostavila kao bezočna neistina. Shvatili smo da je to samo bacanje prašine u oči narodu, da se sakrije, od prethodne vlasti prihvaćena, činjenica da je u pitanju NATO poligon. Tome je posvjedočio bivši ministar odbrane Raško Konjević, govoreći o obavezama koje je Crna Gora preuzela prema NATO, a na sjednici Vlade, gdje se naširoko govorilo o obavezama prema tom vojnom savezu, a da niko od ministara nije pomenuo narod sa Sinjajevine, prema kojem ima preče obaveze od obaveza prema bilo kome drugom. Zar je moguće da samo jedan ministar i to ministar pravde Marko Kovač jasno zauzme stav protiv vojnog poligona?

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu od 2020. nije sjedjela skrštenih ruku, i sigurno neće, dok se i formalno poligon ne ukloni sa naše planine.

Gradimo mrežu saveza širom svijeta, a u protekle dvije godine postali smo dio renomiranih svjetskih organizacija ICCA consortium, International land coalition, a sada i World BEYOND War, sa kojima smo u julu ove godine Vladi i Delegaciji EU predali globalnu peticiju sa jasnim zahtjevom da se odluka o vojnom poligonu poništi, a Sinjajevina proglasi za zaštićeno područje u čijem će upravljanju aktivno učestovati lokalna zajednica.

Odluka o vojnom poligonu ne predstavlja samo uništenje javnog dobra koje pripada svim građanima Crne Gore i generacijama koje će tek doći, već i otimanje i uništenje privatne svojine na nekim djelovima planine gdje je planiran vojni poligon. Ovo zaista predstavlja nečuven čin samovolje vlasti i kršenja osnovnih ljudskih prava i Ustava.

Od Vlade avaza nije bilo, a jedino je pohvalna reakcija Ministaratva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma koje je od opština tražilo saglasnost da Sinjajevinu proglase zaštićenim područjem. Ni jedna opština, kojima Sinjajevina gravitira, još nije proglasila ni metar Sinjajevine regionalnim parkom. Ćute svi, i Mojkovac, i Kolašin, i Šavnik i Žabljak. Ćuti i Danilovgrad, iako njihovi stočari na Sinjajevinu izgone najbrojnija stada. Njihovo ćutanje u trenutnoj Vladi koriste kao izgovor da ne predlože ukidanje odluke o vojnom poligonu, iako za to, barem zvanično, ne postoji ni jedna prepreka. Ministri u Vladi, barem oni koji su nam bili na Margiti 2020. godine sa obećanjem da će to učiniti kada dodju na vlast, mogu već na sledećoj sjednici predložiti i usvojiti odluku o poništavanju odluke o vojnom poligonu na Sinjajevini.

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu je u prethodne dvije godine nastavila svoju misiju i borbu, naš cilj se nije i neće se promijeniti. Nastavićemo da promovišemo našu planinu kao ekološko područje, borimo se za unapređenje uslova života na njoj, ali i borimo se za njenu zaštitu. Od 2020. smo naučili vrijedne lekcije, a jedna od njih je da u lijepe riječi ne vjerujemo, samo u djela. Djela Vlade, od koje izričito tražimo samo jedno: Poništavanje odluke o vojnom poligonu na Sinjajevini.

Stojimo na raspolaganju za pomoć Vladi prilikom poništavanja odluke o poligoni na Sinjajevini, te stoga očekujemo da naši predstavnici uđu i u radni tim koji se bavi tim pitanjem. Pouzdano znamo da se danas održava prvi sastanak tog tima, simbolično 5. decembra, a upravo danas premijer Dritan Abazović i ministr Filip Adžić na stolu imaju naš zahtjev za uključivanje naših predstavnika u radnu grupu, jer su zaboravili sami da nas pozovu.

Od Vlade koja tvrdi da njeguje demokratske i ekološke vrijednosti očekujemo da to pokaže i na djelu, jer u suprotnom građani će lako zamijeniti i takve ministre i partije, i mijenjaće ih sve dok ne nađu one koji će štititi narod, a ne interese bijelog svijeta!

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register