Svjedoci smo tužne situacije po pitanju poslovanja i statusa zaposlenih u AD  Port of Adria

Objavljeno: 01.12.2022, 15:27h

Bilo bi dobro da neko iz Ministarstva finansija Crne Gore izračuna koliko je država izgubila zbog toga što se radnicima smanjuju zarade, kao i što se porezi i doprinosi za zaposlene ne uplaćuju od septembra 2021. godine pa se postavlja pitanje ko im je to omogućio.

Piše: Zoran Martinović

Prethodnih para dana gotovo svi mediji u Crnoj Gori su pisali o poslovnim uspjesima AD Luka Bar. Zaista je pohvalno da se dešavaju takve stvari u Crnoj Gori posebno raduju uspjesi na polju ekonomije,  promovisanja i razvoja transportnog pravca preko luke Bar. Pohvalno je da kompanija koja je ostala u državnom vlasništvu uspješno posluje, što je na žalost u Crnoj Gori gotovo raritet.

Podsjećamo javnost da je bez ikakvog ekonomskog i zdravorazumskog rezona jedinstvena luka Bar 2009. godine  podjeljena na Kontejnerski terminal i generalni tereti i AD Luka Bar.  Prisjećamo se i 2014. godine dolaska turskog Globalportsa, kao jedinog investitora koji se javio i bio zainteresovan za privatizaciju Kontejnerskog terminala i generalnih tereta, sadašnjeg  AD Port of Adria Bar. Cijena prodaje je bila smiješnih osam miliona eura uz još neke dodatne popuste , tako da je investitor dobio zdravu kompaniju za svega dva ili tri  miliona.

Zaposleni u AD Port of Adria se sa gorčinom sjećaju ubjeđivanja koja su vršili tadašnji ministar saobraćaja g-din Ivan Brajović  i predstavnici tadašnjih vlasti iz 2013. godine kako se privatizuje najzdraviji dio i najperspektivniji privredni subjekat ne samo u Baru nego i u  Crnoj Gori. Razlog privatizacije  je navodno bio taj da se oformi moćna i perspektivna kompanija koja će da pokrene  zamajac privrednog razvoja ne samo Bara. Zaposlenima su da bi ih umirili obećali Kolektivni ugovor, kako su govorili najbolji u Crnoj Gori, koji će važiti tri godine. Sada vidimo da je sve bila jedna velika prevara. Možda je sada zgodno pitati gospođu Vesnu Medenicu,  u to vrijeme glavnog dirigenta pravosudnog sistema Crne Gore, kako smo ostali bez Kolektivnog ugovora i kako su sudovi donosili odluke koje su bile na račun poslodavca, a na štetu zaposlenih i budžeta Crne Gore? Kako je moguće da jedna od glavnih klauzula kupoprodajng ugovora trogodišnja primjena koletivnog ugovora bude prebrisana volšebnim odlukama Građanskog vijeća Vrhovnog suda Crne Gore. Možda će se gospođa Vesna Medenica u toku suđenja sjetiti i još nekih zanimljivih detalja vezanih za AD Port of Adria?

Zaista bi neko nekada morao uraditi analizu koliku je štetu pretrpio budžet Crne Gore za sve ove godine. Kada smo podijeljeni bilo je 1111 zaposlenih, u momentu privatizacije oko 560, a sada ispod 280 zaposlenih, znači preko 700 ljudi više ne uplaćujue sredstva u budžet već živi na teret budžeta. Zarade su po Kolektivnom ugovoru  u prve tri godine morale biti skoro dva puta veće nego što ih je “renomirani” investitor isplaćivao. Sve te silne neisplaćene zarade, zimnice, prevozi … su oštetile bužet  Crne Gore za ogromne možda i milonske iznose.

Na žalost svjedoci smo tužne situacije i po pitanju poslovanja i po pitanju statusa zaposlenih u AD  Port of Adria:

  • ♣ u AD Port of Adria zarade su u prosjeku niže za najmanje 15-20% u odnosu na Luku Bar.
  • ♣ Luka Bar ima potpisan Kolektivni ugovor sa odličnim uslovima za sve zaposlene, kod nas se ni zakon o radu ne poštuje u potpunosti.
  • ♣ Svake godine u luci Bar se isplaćuje zimnica, (ove godine u iznosu od preko 400 evra), dok smo mi u AD Port of Adria za ovih 14 godina zimnicu dobijali u simboličnom iznosu 50 ili 100 evra odnosno svake treće ili četvrte godine skoro pa u olimpijskom ciklusu. Poslednju zimnicu smo dobili davne 2019. godine.
  • ♣ Luka Bar redovno uplaćuje državi poreze i doprinose, dok je kod nas već više od 12-13 mjeseci ne uplaćuju porezi i doprinosi za penzije.
  • ♣ Gotovo svake godine u AD Port of Adria neka nova sistematizacija i prijetnja zaposlenima da će biti viškova i otpuštanja, dok se u luci Bar svako malo zapošljavaju novi ljudi.

Na žalost po izjavama turskog investitora i dalje se gomilaju  gubici koji su prešli trideset miliona eura i kompanija se po izjavama vlasnika nalazi u nikada težem stanju. Zaposleni znaju da njih 280 završava mnogo veći posao nego kada je bilo 1111, ali se opravdano  plaše  da ne dožive sudbinu  Toščelika iz Nikšića. Država Crna Gora bi morala što hitnije da preispita kompletnu privatizaciju, kao i kompletno poslovanje Port of Adrie, jer ako investitor nije opravdao očekivanja država može i mora da reaguje i da zaštiti i zaposlene i državne interese.

Bilo bi dobro da neko iz Ministarstva finansija Crne Gore izračuna koliko je država izgubila zbog toga što se radnicima smanjuju zarade, kao i što se porezi i doprinosi za zaposlene ne uplaćuju od septembra 2021. godine pa se postavlja pitanje ko im je to omogućio.

Iz Ministarstva pravde bi neko morao da preispita sa pravne strane ugovore o privatizaciji, kao i ko će biti odgovoran kada iz Strazbura počnu stizati na naplatu ogromne sudske presude u korist zaposlenih.

Sve ovo nas je natjeralo da se obratimo crnogorskoj javnosti sa pitanjem da li će država konačno da reaguje i ko je kriv za ovakvo stanje u privatizovanom dijelu Luke Bar, zaposleni sigurno ne?

*Autor je predsjednik  SOZ AD Port of Adria

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register