Skupština CG će istražiti aferu ‘Možura’

Objavljeno: 23.11.2022, 17:17h

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore je 23.novembra zatražio da poslanici produže rok za rad Anketnog odbora koji treba da istraži aferu Možura.

Anketni odbor treba da prikupi informacije o postupanju crnogorskih državnih organa i drugih aktera u projektu izgradnje vjetroelektrane Možura. Nakon sprovedene parlamentarne istrage, odbor će izvještaj dostavi Skupštini Crne Gore na usvajanje.

Odbor koji će imati 12 članova nije formiran, iako je odluka o tome donesena u julu. Za istragu je dat rok od četiri mjeseca, sa mogućnošću da bude produžen. Rokovi za istragu počeće da teku danom formiranja.

Projekat Možura se pominje u istraživanju o korupciji na Malti tamošnje novinarke Daphne Caruana Galizia, koja je smrtno nastradala u eksploziji auto-bombe oktobra 2017.

Njen sin Matthew Caruana Galizia je u junu 2020.godine izjavio da je njegova majka istraživala i one koji su u taj posao bili uključeni i u Crnoj Gori.

“Istraživala je Jurgena Fenecha, Keith Schembrija, Konrada Mizzija. To su sve ljudi i kompanije uključene u ovaj dogovor u Crnoj Gori. Njeno istraživanje u ove ljude, specifično u Jurgena Fenecha i kompanije koje su bile uključene, dovele su do njenog ubistva”, kazao je tada Galizia za Radio Slobodna Evropa.

Prethodno je Reuters objavio da je Daphne Caruana Galizia istraživala offshore kompaniju 17 Black Limited i njihovu vezu sa liderima Malte.

Naveli su da je njen vlasnik jedan od najbogatijih poduzetnika Malte Yorgen Fenech, koji je uhapšen krajem novembra 2019. zbog umiješanosti u ubistvo novinarke, a kasnije je i zvanično optužen.

Dodali su da je kompanija 17 Black povezana sa kompanijama koje su kupile crnogorsku vjetroelektranu Možura, uz navode da je u 2015.godini ostvarila ranije neotkrivenu dobit od 4,6 miliona eura.

To je godina, kako pišu, kada je državna energetska kompanija Enemalta kupila vjetroelektranu u Crnoj Gori.

Na pitanje o njegovim putovanjima u Crnu Goru, Konrad Mizzi je kazao da je njegova uključenost u projekat bila u svojstvu ministra odgovornog za Enemaltu, prenio je Reuters.

Američki State Department je krajem decembra 2021.stavio na listu sankcionisanih lica bivše zvaničnike Malte, Konrada Mizzija i Keitha Schemberija “zbog umješanosti u značajnu korupciju”.

Vjetroelektrana Možura kod Ulcinja, vrijedna oko 90 miliona eura, puštena je u rad sredinom novembra 2019.godine, u vrijeme dok je na vlasti bila Demokratska partija socijalista (DPS) predsjednika Mila Đukanovića.

Možura se sastoji od 23 vjetrenjače, a godišnje proizvodi oko 120 GWH energije, saopšteno je tada iz Vlade.

Naveli su da je investiciju realizovala malteška državna kompanija Enemalta i kompanina Malta Montenegro Wind Park, a da je glavni izvođač radova bila kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering.

Ugovorom o zakupu zemljišta, vjetroelektrana treba da pređe u trajno vlasništvo države Crne Gore 2035.godine.

Projekat Možura je pokrenut 2010.godine i, prema istraživanju Reuters-a, koncesiju za izgradnju dobila je španska kompanija Fersa Renovables, koja se kasnije spojila sa kompanijom Audax Renovables, da bi krajem 2015. malteška vlada objavila da je kupuje državna kompanija Enemelta.

Kompanija je, prema tim navodima, zatim prodata posredniku – kompaniji Cifidex Ltd sa sjedištem na Sejšelima.

Anketni odbor Skupštine Crne Gore koji treba da ispita slučaj Možura, imaće predsjednika, zamjenika predsjednika i deset članova.

Inicijatorka formiranja odbora je Branka Bošnjak, potpredsjednica Parlamenta i funkcionerka proruskog Demokratskog fronta (DF).

Ta partija zajedno sa Demokratama i građanskim pokretom URA ima većinu u Parlamentu Crne Gore, nakon što su pobjedom na izborima avgusta 2020.godine prekinuli tridesetogodišnju vlast DPS-a.

VEZANE VIJESTI

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register