EP proglasio Rusiju državom pokroviteljicom terorizma

Objavljeno: 23.11.2022, 19:19h

Europski parlament je danas Rusiju proglasio državom pokroviteljicom terorizma i državom „koja se koristi sredstvima terorizma“.

Rezolucija je prihvaćena s 494 glasova za, 58 protiv i 44 uzdržana.

Parlament traži da Evropska unija dodatno izoluje Rusiju na međunarodnom planu, što se odnosi i na njeno članstvo u međunarodnim organizacijama i tijelima poput Savjeta bezbjednosti Ujedinih nacija.

Parlament takođe poziva na smanjenje diplomatskih odnosa s Rusijom te da se EU kontakti s njenim službenim predstavnicima svedu na najmanju moguću mjeru. Ističu kako države članice EU trebaju zatvoriti i zabraniti institucije povezane s ruskom državom koje diljem svijeta promovišu propagandu službene Moskve.

Rezolucija poziva EU države članice u Savjetu Evrope da uzmu u obzir eskalaciju terorističkih djela Rusije protiv ukrajinskih civila i brzo dovrše rad na devetom paketu sankcija protiv Moskve. Poslanici EP takođe traže od EU članica da aktivno sprečavaju, istražuju i krivično gone svako zaobilaženje sankcija koje su uvedene te da, zajedno s Komisijom, razmotre moguće mjere protiv zemalja koje nastoje pomoći Rusiji da izbjegne nametnute restriktivne mjere, prenosi Europarl.europa.eu.

 

Prethodno je Parlamentarna skupština NATO objavila dokument u kojem se preporučuje da države-članice Alijanse proglase Rusiju za teroristički režim.

NATO traži od članica da proglase Rusiju terorističkom državom

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register